Slovenski komunisti so sramotili celo mrtve: pod moške so polagali ženske, zraven pa izrekali najostudnejše pripombe

Objavil/a damjan likar1, dne 2019-09-11 ob 09:27:38

Teharsko taborišče je bilo konec poti za Domobranske bataljone in njihove civilne spremljevalce, ki so bili v dneh od 28. do 31. maja 1945 izdani od Angležev, h katerim so se zatekli v varstvo, predani partizanom in čez Pliberk poslani v Celje. O strahotah v teharskem taborišču smrti pripovedujejo rešeni očividci:

Vsak partizan je lahko stresel svoj srd nad fanti. V tem junaštvu so se najbolj izkazale tovarišice. S pestmi so bile Domobrance po zobeh, suvale jih s puškinimi kopiti in jih brcale s težkimi čevlji. Ko so se naveličali krvavega dela, so pretepene žrtve odpeljali k oficirjem in podoficirjem v klet pod skladiščem. Tu so jim zvezali roke in noge in jih natikali na železne kavlje, da so viseli kot meso v klavnici, z glavami k tlom.

 

 

Ko smo prišli, smo morali oddati vse, kar smo še imeli: igle, hlacne pasove, prstane, ovratne verižice — vse smo zmetali na vojaške odeje, ki so jih razgrnili po pesku. Pri nekom so opazili poročni prstan, ki ga ni mogel sneti: pretesen je bil. Partizan mu je dvakrat rekel, naj ga sname; ker ga le ni mogel, so mu ga s kožo vred potegnili s prsta. Gorje pa tistim, pri katerih so našli molitvenik ali rožni venec: do krvi so jih pretepli.

Že prvi dan našega bivanja na Teharjah so materam pobrali dojenčke in otroke, ki še niso shodili. Položili so jih na veliko dero (kmečki voz) in jih izpostavili soncu. Kakih 15 jih je bilo. Pod žgočim soncem so se mlada telesca pod silno vročino zvijala, potem pa omagala in utihnila. Matere so rjovele, tulile, blaznele. Komunisti pa so jim odgovarjali: »Pokončati se mora vsa domobranska zalega, tudi otroci.«

Soba je bila podobna hlevu: vso potrebo smo tu opravljali. Od živali pa smo bili na slabšem, ker nam niso dali ne piti, ne jesti, čeprav je tekel že tretji dan naše teharske ječe.

Komunisti so iz naše lakote uganjali burke. Lepega dne je kuhar iz menze prinesel vedro konjskih kosti. Zavihtel je posodo, da so kosti zletele čez žico in se razletele med nas po kamenju. S tako divjo ihto smo planili na te kosti, da smo jih dobesedno polomili in zdrobili. Po deset in več rok je pograbilo za eno samo kost. Prerivali smo se, se tepli zanje, nazadnje pa vsi onemogli odnehali; le tisti, ki so še bili pri moči, so zaceli glodati koščice. Od velikih, trdih kosti ni ostalo nič.

Najbolj sem si zapomnil mučenje višjega narednika Alojzija Makovca, doma z Rudolfovega vrha pri Šentvidu nad Blokami. V bunkerju so ga hoteli prisiliti h kričanju, da je slovenski izdajalec in morilec. Svoje mučitelje je zavrnil: »Vi ste izdajalci in morilci, vi ste pobijali slovenske ljudi, ne mi.« Na te besede so mu s kleščami iztrgali jezik. Nato so mu prevrtali ušesa, mu vtaknili skoznje gladko žico in ga gonili okrog bunkerja kot konja na uzdi. Tako mučen je otrdel, se zgrudil in grozotno končal.

Nesrečnež se je sesedel, partizani pa so prinesli debelo desko, jo položili na omedlelega Domobranca in druge Domobrance prisilili, da so skakali po deski in tlačili Domobranca pod njo. Po daljšem mučenju so ga partizani sami pobrali in odnesli v strelske jarke pred taboriščem ter tam ustrelili.

Komunisti so sramotili celo mrtve: vedno so pod moškega položili žensko, zraven pa delali najostudnejše pripombe.

Nekateri Domobranci so se v prenašanju trpljenja posebej odlikovali. Niso se zadovoljili s tem, da so sami zgledno in molče trpeli. Še na druge so vplivali s svojim mirom. Vse so nas skušali pridobiti, da bi se vsi kar najlepše pripravili na neizbežno smrt. Brez sadu njihov trud ni bil. Tako se je zgodilo, da so fantje, ki so že pripravili prvo skupino, da je molila brez vsakršnega prigovarjanja, ustvarili potem še drugo, tretjo. Skoraj potem je vse taborišče molilo. In z molitvijo na ustih so domobranci odhajali v smrt.

Ko se je sonce nagnilo za smrekove vrhove, so v mraku na stražnih stolpih zažareli reflektorji. Takrat so pridrveli kamioni. Z žico zvezane Domobrance so metali nanje kot vreče moke in jih noč za nočjo vozili v pokol.

Hrastnik. Ko jim je zmanjkalo streliva, so druge žive porinili v jamo, pometali nanje ročne granate in jamo zasuli z apnom. Še drugi dan je bilo slišati vpitje iz jame, kri pa, ki je prebila apno, je iz jame prav močno tekla. Partizanski mobiliziranec, ki je te žrtve moral streljati, pri moriji ni vzdržal do konca. Skril se je v pšenico in jokal.

Streljali so nas v tilnik, a lahko rečem, da je bil le malokdo smrtno zadet. Večinoma smo še živi padali v globoko jamo. Tako je tudi mene rešil Bog, ker nisem bil zadet do smrti. Bil sem v jami polnih pet ur, med mrliči in umirajočimi; na lastne oči sem jih videl, kako so se zvijali in umirali.

Postavila sva se pred jamo. Prvi strel je mojega sotrpina zadel v polno, a ker me je zračni pritisk prvega strela odnesel v jamo, me je meni namenjeni strel le ošvrknil po desnem licu. Padel sem na kup krvavih teles in izgubil zavest. Iz nezavesti me je prebudilo streljanje, pa spet prestreljena telesa, ki so padala name. Ovedel sem se in spoznal, da napol ležim v luži krvi med mrtvimi in ranjenimi. Nad jamo sta še vedno rezgetali brzostrelki. Nad vsemi temi, po moji presoji čez tisoč pobitimi in enim živim, ki se je stiskal v senci jame, je zaigrala harmonika. Partizani so se ob njenem vreščanju oddaljili od jame s partizansko pesmijo in z vriskom, kot da je košnja mimo.

Kako so se partizani vedli, pričajo zapiski Ivana Bradača z Vrha, ki je bil 1945 podporočnik Ozne. Hvalil se je, da je v eni sami noči spravil na drug svet toliko ljudi, da sta se mu obe pištoli pokvarili.

Tekst predstavlja odlomke iz knjige Teharje so tlakovane z našo krvjo, Matjaž Klepec, BUENOS AIRES, februar 1973.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=blog&op=show&blogID=1190

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
damjan likar1
damjan likar1
Objavil/a 2019-09-11 09:27:38 (Sep 11, 2019)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Človek težko verjame, da je komunistom, ki so bili zamaskirani za OF, uspelo prevarati toliko Slovencev
Takšne grozljive stvari so v povojnih dneh po celjskih ulicah komunisti počeli z domoljubi
Slovenski komunisti so sramotili celo mrtve: pod moške so polagali ženske, zraven pa izrekali najostudnejše pripombe
Partizanke so zahtevale od domoljubov, da so se sami med seboj pretepali
Iz knjige Krvava zarja: zaradi podplutb kot posledic pretepanja je mislila, da je črnec
Iz knjige Krvava zarja: nikogar ne bi smele čuditi kraje komunistov po vojni in osamosvojitvi
Iz knjige Krvava zarja: zahrbtna, pokvarjena, tatinska, zločinska komunistična oblast
Iz knjige Krvava zarja: hude posledice mraza v komunističnem zaporu
Iz knjige Krvava zarja: komunisti so s strahovlado tlačili svoj narod, ki še danes nosi posledice
Iz knjige Krvava zarja: komuniste je pri ropanju in nasilju gnala zavist
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

kupiti nakladalno klančino ausbau-whlr od proizvajalca. nakladalna klančina ausbau-whlr se uporabi ob dvigovanju prikolice do zahtevane višine (na primer, višina skladiščnih nakladalnih vrat). največja višina dviga ke do 300 mm, največja nosilnost je 20.000 kg za par. se dobavi v paru. lahko je opremljena s sponko za pritrditev na tla ali z utori za prevoz z viličarjem. je prekrita z barvo (standardna barva rdeča), preprečuje korozijo. id: z4t71f več o izdelku nakladalna klančina ausbau-whlr na naši spletni strain si6.av-exim.com  

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 662 €

močna stacionarna rampa za kombi ausbau-vr. skladiščna rampa omogoči dostop do tal kombija od ravni skladiščne nakladalne cone. izdelujemo modeli z nosilnostjo od 5 do 8 ton in več. stacionarna rampa je razvita za tovorjenje kombijev na standardnih sodobnih skladiščih. ugodna cena in izjemna kakovost sta glavni prednosti naše družbe in naših izdelkov. id: z4t71f več o izdelku stacionarna rampa za kombi ausbau-vr je na naši spletni strani. si5.av-exim.com  

Kategorija: Nakladalec

Cena: 6850 €

odlična navozna rampa ausbau-dg (vrsta “skladišče – tla”) od prizvajalca. standardni modeli z nosilnostjo od 3 do 10 ton in več. navozna rampa za optimizacijo postopka tovorjenja v skladišču. rampa za nalaganje v celoti izdelana iz jekla, širina vozne površine od 1,5 do 2 m in več. navozna rampa po potrebi se lahko premesti na območju skladišče ali ven. ploščad lahko deluje ob vsakem vremenu, zaradi rešetkaste površine. id: z4t71f več o navozni rampi na naši spletni strani. si4.av-exim.com  

Kategorija: Nakladalec

Cena: 3750 €

nakladalne ploščadi ausbau-plt. se ukvarjamo z izdelavo nakladalnih ploščadi za logistična skladišča. proizvajamo modeli z nosilnostjo od 3 do 12 t in več na zahtevo uporabnika. standardna višina nakladalne ploščadi je 1.200 mm. po potrebi ploščad se lahko pritrdi s sidri. za večjo dinamično stabilnost ima dvojni nosilci pod vsako oporno nogo. id: z4t71f več o izdelku nakladalne ploščadi ausbau-plt na naši spletni strani. si2.av-exim.com  

Kategorija: Dvižna ploščad

Cena: 3800 €

hidravlične nakladalne ploščadi ausbau-dl. od proizvajalca. hidravlične nakladalne ploščadi je hidravlična naprava, ki sestoji iz temelja (okvir), ploščadi in vrtljivega mostička. standardni model zagotavlja dinamično nosilnost 6 ton in statično 10 ton. ploščad je izdelana iz valovite pločevine 5/7 mm. največja dolžina ploščadi je 2.500 mm, širina pa 2.000 mm. hidravlična nakladalna ploščad zmanjšuje uporabo ročnega dela in privarčuje čas tovorjenja. id: z4t71f več informacij lahko poiščete na naši spletni strani. si3.av-exim.com  

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 1999 €

v kolikor ste športni navdušenec in igrate športne stave, vas vabimo, da obiščete našo spletno stran betsonhand, kjer so vam na voljo največje spletne stavnice na svetu, kot so bet 365, bet at home in william hill. možnost igranja tudi v sloveniji. več: https://www.betsonhand.com/sl/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če se odločite za nakup telefona iphone xr, lahko ob sklenitvi vezave prihranite malenkost več kot 100€ za sam telefon. več o sami ponudbi: https://www.a1.si/telefoni/iphone-xr-64-gb-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj