Poglejte kako ogromne razlike med plačami delavcev in partijskih funkcionarjev so bile v komunizmu

Objavil/a damjan likar1, dne 2018-11-03 ob 10:17:16

Milovan Đilas je bil ključna oseba jugoslovanskega partizanskega gibanja med 2. svetovno vojno, kakor tudi jugoslovanske vlade v prvih letih po vojni. Kljub temu, da je do konca življenja ostal prepričan komunist, je postal doma in v svetu eden najbolj znanih in odločnih kritikov povojnih komunističnih sistemov. V nadaljevanju so objavljeni odlomki iz njegove najbolj znane knjige Novi razred, v kateri analizira komunistični sistem.

Đilas je bil 17 let ustvarjalec partijske politike. Po svoji volji je izstopil iz Zveze komunistov. Novi upornik je seveda ostal brez plače in sredstev za preživljanje, potem pa se mu je nasmehnil nadrealistični paradoks. Honorarje za članke v Borbi je pošiljal kot pomoč knjižnici v Nikšiću, po odstavitvi pa so mu tamkajšnji pravoverni komunisti vrnili denar, češ da ni vreden, da bi jim ga podaril.

31 decembra 1966 so Milovana Đilasa po devetih letih in pol zapora še pred koncem kazni nenadoma izpustili iz zapora. Kot zapornik je postal prehudo breme za Tita: ni namreč minilo srečanje z voditelji zahodnih držav, ne da bi mu svetovni mediji zastavili vprašanje o Đilasu.

 

 

Povprečna letna delavska plača v ZSSR leta 1935 je znašala 1800 rubljev, medtem ko so plača in dodatki sekretarja rajonskega komiteja znašali 45 tisoč rubljev na leto. Razlike med plačami delavcev in partijskih funkcionarjev so skrajne in tega ni bilo mogoče skriti pred ljudmi, ki so v zadnjih letih obiskali ZSSR ali druge komunistične države.

V komunističnem sistemu se vladanje in oblast enačita z uporabo, uživanjem in razpolaganjem s skoraj vsemi dobrinami v državi. Kdor se dokoplje do oblasti, se dokoplje do privilegijev in posredno do lastnine. Zato v komunizmu oblast oziroma politika kot poklic postane ideal za vse, ki se ne morejo upreti želji ali možnosti, da bi živeli kot paraziti na račun drugih.

Karierizem in nenehno razraščanje birokracije sta neozdravljivi bolezni komunizma.

Novi razred nagonsko čuti, da so nacionalne dobrine dejansko njegova last, izrazi »socialistična«, »družbena«, »državna« last so samo pravna fikcija. Lastnina je pravno družbena, nacionalna, dejansko pa z njo razpolaga ena sama skupina in za svoje interese.

Čeprav novi razred obljublja, da bo odpravil družbene razlike, jim mora nenehno povečevati, ker si prisvaja sadove tujega dela, da zagotavlja privilegije svojim članom. Glasno razglaša dogmo, da izpolnjuje svoje zgodovinsko poslanstvo »dokončne« osvoboditve človeštva od vseh tegob in nesreč, obenem pa ravna popolnoma nasprotno.

Komunistična oblast se zelo hitro skoncentrira na majhen krog partijskih voditeljev. Trditev, da gre za diktaturo proletariata, postane prazna parola. Takoj, ko partija prevzame oblast, pod pretvezo, da je nosilka interesov delavskega razreda in delovnega ljudstva, prevzame popoln nadzor in vse dobrine v svoje roke. V tovrstni totalitarni vladavini je diktatura proletariata teoretsko opravičilo ali v najboljšem primeru ideološka maska za oblast peščice oligarhov.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=819

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
Gost
0
Nov 06, 2018
Soviet Union in 1935

The ratio between the lowest and the highest wages was 1 to 6; the ratio between the dole to the unemployed which in the Moscow zone, for example, was 15 to 20 rubles a month, and the maximum wage was 1 to 10. The party maximum, i.e., the highest wage which a party member could receive, regardless of his position in the state apparatus, in industry, in the party or in the trade unions, amounted to 176 rubles at that time.

Da PW dovoljuje objavo takih pamfletov je res nedopustno.
#1
damjan likar1
damjan likar1
Objavil/a 2018-11-03 10:17:16 (Nov 03, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Zdravniki so postala nova duhovščina oz. krst je nadomestilo cepljenje
Mater izstopila Iz cepilnega vlaka, saj ne želi, da bi njeni otroci kot poskusni zajčki sodelovali v eksperimentu s tako negotovim izidom
Sin je po cepljenju neutolažljivo jokal zaradi poškodb možganov, zdravnica je materi rekla, da je preveč razvajen
Protitelesa niti slučajno ne zagotavljajo nikakršne »absolutne« imunosti in zaščite pred boleznijo
Zakaj slovenska vladna agencija prikriva pred javnostjo študije o varnosti in učinkovitosti cepiv?
Strokovna literatura jasno kaže, da lahko do mnogih hudih reakcij pride več mesecev ali celo let po cepljenju
Bivši kriminalist kritično do nezasluženih napredovanj javnih uslužbencev v višji plačilni razred zgolj zaradi višje izobrazbe, ne pa zaradi boljših rezultatov
Bivši policijski uslužbenec v knjigi priznal, da na cesti niso kaznovali znanih in vplivnih oseb, tudi za hude prekrške ne
Bivši politični zapornik napisal knjigo za tiste, ki še vedno hvalijo in objokujejo nekdanji jugo socializem, 1. del
Nemški filozof P. Sloterdijk: »Najhujši fašizem je komunizem.«
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj