Članek
Nasprotovala paktu med nacisti in komunisti, zato so jo zaprli, 1. del
Objavljeno Nov 03, 2018

Angela Vode (1892–1985) je delovala kot učiteljica otrok s posebnimi potrebami, s svojim izrazitim socialnim čutom pa se je borila za boljši položaj žensk in delavcev.  Ker je bila izključena iz Komunistične partije, predvsem zaradi svojeglavosti in moralnosti, saj ni prenesla pakta med nacisti in komunisti, si je nakopala hude zamere partijskih kolegov in kolegic. Ko so leta 1945 prišli na oblast, so jo izkoristili za poravnavo starih računov. Vodetova je bila šest let zaprta, nato pa do smrti izključena iz javnega življenja in jo je preživljala sestra Ivanka Špindler. Angela je v tem času skrivaj pisala knjigo, po kateri je nastal tudi film – popisala je svet pred drugo svetovno vojno, vojno, komunistično revolucijo in čas po njej. Skriti spomin je tudi prvo pričevanje o ženskih zaporih pri nas.

Iz spremne besede Alenke Puhar:

Vzpon emancipacije ali osvoboditve žensk ni edina opazna značilnost 20. stoletja.  V njo vštric hodi tudi vzpon represije nad ženskami, se pravi nesvobode v najtršem pomenu besede. To se je zgodilo v vseh totalitarnih režimih, a posebej izrazito v socializmu, kjer je bila razlika med osvobodilno retoriko in prakso odvzemanja svobode največja in je trajala najdlje.

Pred vojno je obsoditi žensko na smrt veljalo za nedopustno in v Sloveniji ni znan noben primer. Ne ve se dobro, koliko jih je bilo justificiranih po njej, a veliko.

 

 

Razmere v zaporu po vojni: Vse ženske, ki nastopajo v življenjski zgodbi Angele Vode, so več let svojega življenja preživele v blatu in smradu, z vse bolj gnilimi zobmi, ob kiblah, iz katerih je zaudarjalo. Koža se jim je vnemala od turov, tvorov, krast, ekcemov. Do živega so jim jo žrli nespran gnoj, neprestrežena menstrualna kri, piki mrčesa. Vse te ženske so se naučile preganjati podgane in občasno živeti v prijateljstvu z miškami.  

Vzdrževanje stikov z zaporniki ni bilo samo čustveno in finančno breme. Pomenilo je tudi politični madež in kontrolo. Vsi, ki so prihajali na obisk osebno ali ki so pisali ali pošiljali pakete, so bili pod nadzorom Udbe, vsakega so preverili in o njem napisali poročilo.«

 Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=825