Članek
Churchill je obžaloval svojo odločitev, da je med vojno podprl Tita
Objavljeno Feb 19, 2018

Tisti, ki jih zanima kakšna je bila naša resnična novejša zgodovina, bodo našli v knjigi Titova velika prevara številne opise dogodkov, citate in zanesljive vire, ki jim bodo prikazali takratne razmere precej bolj resnično kot jih poučujejo v naših šolah in kakršne opisujejo v knjigah naši režimski zgodovinarji.

Vsa poročila, namenjena v London, je v Kairu ustrezno »sfriziral« sovjetski agent James Klugman, tako da so bila ugodna za Tita in neugodna za Mihajlovića. Če so karkoli spregledali, pa je to »popravil« dvojni agent Kim Philby, ki je delal na Secret Inteligence Service v Londonu. Churchill, ki ni vedel, da ga ves čas vodijo žejnega čez vodo, je verjel vsem poročilom, ki jih je redno dobival na mizo. V začetku leta 1944 je odtegnil Mihajloviću vsakršno zavezniško pomoč. Od tedaj je podpiral le še Tita, katerega pa je večkrat resno opozoril, naj orožje in strelivo, ki ga dobiva, raje uporablja proti Nemcem, ne pa proti svojim političnim nasprotnikom v Jugoslaviji. Vendar Tito teh Churchillovih groženj ni upošteval, saj se mu je ponudila krasna priložnost, da uniči oslabljenega in največjega političnega nasprotnika ter razširi revolucijo še na Srbijo.

Po ravnanju Tita proti koncu vojne, ko je prelomil vse svečane obljube, je Churchillu postalo jasno, da je Josip Broz pravzaprav Stalinov lakaj. Zato je hotel britanski premier na vsak način preprečiti boljševizacijo strateškega pristanišča Trst in bližnje okolice. (iz spremne besede dr. Petra Stariča)

Odlomki iz knjige:

Ustaljena podoba v mednarodni javnosti prikazuje Tita kot pogumnega partizanskega vodjo, ki naj bi se ves čas vojne boril proti Nemcem, vendar je to daleč od resnice.

Ob koncu vojne je Churchill ob novicah o množičnih pobojih obžaloval svojo odločitev izpred dveh let, da je podprl Tita.

Tekst predstavlja odlomke iz knjige Titova velika prevara, avtor Peter Batty.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=992