Članek
Tito je leta 1944 zahteval, da se vse britanske sile umaknejo z območja Dubrovnika, kjer so napadale Nemce
Objavljeno Feb 12, 2018

Ko je bil v Romuniji, se je Tito sešel z Markom Mesićem, Hrvatom, ki je bil častnik v kraljevi jugoslovanski vojski pred vojno. Med nemškim napadom je dezertiral in se potem pridružil ustašem ter sodeloval v njihovih morilskih pohodih proti Srbom na Hrvaškem. Tito je Mesića odlikoval z enim najvišjih partizanskih odlikovanj!

Član Titovega politbiroja Andrija Hebrang se je pritožil Sovjetom, da Tita bolj zanima obnavljanje dvorcev kot bojevanje proti Nemcem.

Đilas v Času vojne omenja, da je novembra 1944, ko so začeli partijski funkcionarji prihajati v Beograd, prišlo do nedopustnega pehanja za vilami v modnih četrtih, ki so jih njihovi lastniki zapustili.  Ko so bile te vse zasedene, so sledile še bolj sramotne zaplembe premoženja tistih lastnikov, ki so veljali za ne ravno navdušene nad komunizmom.

Churchillov bližnji prijatelj, feldmaršal Smuts: »Kljub vsej pomoči, ki jo je Tito dobil od nas, se ni obnašal lojalno do nas. Bojim se, da bodo naši interesi trpeli zaradi njegove prevlade v Jugoslaviji.«

Lindsay je opazil čedalje večjo neenakost med partizani: Med častniki in možmi so veliko večje razlike glede obleke, hrane, opreme, nastanitve in privilegijev, kot jih je najti v britanski in ameriški vojski… Skoraj vsi častniki so imeli »Titove« jopiče, ukrojene iz britanskih in ameriških vojaških plaščev iz naših letalskih pošiljk, potem pa so čez nosili še en plašč, medtem pa so navadni borci drgetali v raztrganih ostankih civilnih oblačil in nemških uniform.

Tita je skrbelo, da bi navzočnost zavezniških sil v Jugoslaviji lahko vplivala na oblikovanje njene povojne vlade ali ga celo narekovala. Lahko bi celo izsilila vrnitev monarhije. V zadnjem tednu novembra 1944 je zahteval, da se vse britanske sile umaknejo z območja Dubrovnika, kjer so napadale Nemce.

Eden je opomnil Churchilla: »Vlada Združenih držav nikoli ni bila navdušena nad našo propartizansko politiko in smo jih vedno le z veliko težavo pripravili, da so se neradi vlekli za nami. Ali jim bomo morali zdaj pojasnjevati, da se Tito navsezadnje ni izkazal za to, kar smo upali?«

Novi britanski ministrski predsednik Clement Atlee, je komunistične volitve poimenoval »konjske dirke s samo enim konjem«.

Tekst predstavlja odlomke iz knjige Titova velika prevara, avtor Peter Batty.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=999