Prijatelji (7)
Barbka Spruk
Leon Kralj
Branko Gaber
Rastko Plohl
Vladislav Stres
Dajana Babič
Spremljevalci (7)
Tatjana Lukežič
Tinni A
Miran P.
Volodymyr Anželj
Barbara Kolmanič
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Kdor ni doživel 'partizanske svobode', ne more doumeti, kakšno trpljenje je prestalo podeželjsko ljudstvo
Zdravstveni delavci v Sloveniji pogosto zavračajo cepljenje, ker menijo, da je neučinkovito in povzroča neželene učinke
Nemški filozof P. Sloterdijk: »Najhujši fašizem je komunizem.«
Partizana ubili njegovi soborci komunisti, nato pa na njegov grob napisali, da je bil žrtev NOB
Koliko časa bo v Sloveniji še zaudarjal vonj te zločinske religije?
Izšla je knjiga Sladko je Raj, z recepti za veganske sladice
Bivši politični zapornik napisal knjigo za tiste, ki še vedno hvalijo in objokujejo nekdanji jugo socializem, 1. del
Nasprotovala paktu med nacisti in komunisti, zato so jo zaprli, 4. del
Knjiga Črne bukve s številnimi dokazi popolnoma razgali delo komunistične OF proti slovenskemu narodu, 9. del
Preprosto je biti ustvarjalen »slaščičar« brez sestavin živalskega izvora - iz knjige Sladko je Raj
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Bivši politični zapornik napisal knjigo za tiste, ki še vedno hvalijo in objokujejo nekdanji jugo socializem, 1. del

damjan likar1
16.01.2019 17:18 (pred 1 dnevi)

Viktor Miklavčič je bil tri mesece politični zapornik v povojnem komunističnem obdobju. Knjigo Pričevanja je avtor napisal že leta 1986, vendar so mu založbe odklonile izdajo. Zato je leta 2001 knjigo izdal v samozaložbi. »Da bi se vsaj enkrat iz zgodovine nečesa naučili, sem s to knjigo poskušal dopovedati tistim, ki še vedno hvalijo preživeli sistem in ga celo objokujejo. Marksizem je zmaličil narodno identiteto Slovenije. Prizadeto je gospodarstvo, kultura, demografska situacija, teritorialno in drugo krčenje je opravilo svoje,« je zapisal v uvodu.

Odlomki iz knjige Pričevanja:

Takrat je bilo rečeno in tudi objavljeno v časopisih, da mora delavec v kapitalistični deželi dati gospodarju 75% dobička. To razmerje se zdi nekaterim ljudem izkoriščevalsko, vendar gre v našem družbenem redu delavcu še manjši delež dobička. Nekateri so izračunali, da dobi pri nas delavec nekje 5 do 10% od bruto proizvoda, nekje več, nekje pride manj, ostalo pobere država. Moje delo je bilo naporno že samo

Nemški filozof P. Sloterdijk: »Najhujši fašizem je komunizem.«

damjan likar1
12.01.2019 16:12 (pred 5 dnevi)

"Vzrok za to knjigo je bilo vprašanje tistih potomcev slovenskih beguncev iz leta 1945, ki iščejo svoje korenine: »Zakaj so moji starši, stari starši ali celo prastarši morali zapustiti svojo rodno Slovenijo leta 1945?« Če se ne bi bili umaknili, bi bila verjetno večina pomorjena," je zapisal dr. Jože Rant v svoji knjigi Slovenski eksodus leta 1945. Sledi nekaj odlomkov iz knjige.

Za milijone oseb, predvsem v delu Srednje Evrope in v vsej Vzhodni Evropi leto 1945 ni pomenilo konca 2. svetovne vojne in zmage nad fašizmom in nacizmom, temveč je bilo začetek novega, še hujšega zasužnjenja pod komunistično strahovlado in diktaturo.

 

Domobranci niso bili izdajalci naroda, saj »večina domobrancev ni hotela nič drugega kakor svobodno in demokratično Slovenijo«. Do spopada s partizani je prišlo, ker so protikomunisti nasprotovali temu, da bi v Sloveniji zavladal totalitarni komunizem.

Slovenske demokratske politične stranke so se večinsko odločile za neoborožen odpor. To je bil t.i. '

Kdor ni doživel 'partizanske svobode', ne more doumeti, kakšno trpljenje je prestalo podeželjsko ljudstvo

damjan likar1
11.01.2019 10:03 (Jan 11, 2019)

Miloš Stare: »Dobro se spomnim, ko je bil pri meni velikolaški župan Paternost in mi je pravil, da bodo ustanovili vaško stražo, sem mu dopovedoval, da je vendar nemogoče, da bi vzeli orožje od Italijanov. Pa mi je rekel: 'Gospod, vi tega ne razumete. Ko bi živeli na deželi, bi videli, da ne moremo drugače, ker nas bodo komunisti vse pobili.'

Miloš Stare: »Nihče ne more očitati, da je v teh stražah kako sodelovanje z okupatorji. Kdor ni doživel 'partizanske svobode', ne more doumeti, kakšno trpljenje je prestalo podeželjsko ljudstvo, ko so morali po cele tedne in mesece cele družine in vasi begati po gozdovih in se skrivati pred partizanskimi morilci.«

Režimski zgodovinarji pišejo, da je italijanski okupator »belogardističnim enotam dovoljeval le tolikšno stopnjo in obliko organizacije in tolikšno opremljenost, da ne bodo v nobenem primeru mogle ogroziti njegovih interesov.« S tem režimski zgodovinarji priznavajo dejstvo, da Italijani niso zaupali Vaškim stražam, da so bile te zveste

Partizana ubili njegovi soborci komunisti, nato pa na njegov grob napisali, da je bil žrtev NOB

damjan likar1
10.01.2019 09:23 (Jan 10, 2019)

Neupravičen uboj soborca je bil storjen partizanu Stanku Pavlovčiču leta 1943 v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem. Ob povratku iz bratovega doma so ga prestregli soborci – partizani, ga ujeli in brez razloga ali povoda ustrelili. Dne 4. julija 1982 so v vasi Spodnja Senica pri Medvodah postavili spomenik, na katerem piše: »V spomin žrtvam NOB 1941-1945.« Na spomeniku je vpisano tudi ime: Stanko Pavlovčič 1918 1943. Neverjetno zavajanje javnosti. Stanko namreč ni  bil žrtev okupatorjev, temveč slovenskih soborcev – partizanov.

Komunistična partija Slovenije se je znala znebiti svojih nasprotnikov, ki ji niso bili všeč. Eden od načinov je bil ta, da je te nasprotnike naznanjala okupatorju.

Za komuniste niso veljali ne človeški, ne božji zakoni. To pomeni, da je, po komunističnih načelih, pošten, delaven človek sovražnik nove države. Mnogi Jugoslovani so začeli križev pot pregnancev iz lastne domovine.

 

O slovenskih beguncih je John Corsellis zapisal v pismih svoji materi: »Procent

Zdravstveni delavci v Sloveniji pogosto zavračajo cepljenje, ker menijo, da je neučinkovito in povzroča neželene učinke

damjan likar1
09.01.2019 17:53 (Jan 09, 2019)

Spodnji tekst predstavljajo kratki odlomki iz knjige "Ideološki konstrukti o cepljenju", avtorica dr. Mateja Černič, ki bi jo moral prebrati vsak starš, preden se odloči za cepljenje svojega otroka.

 

Niti prebolevanje naravne okužbe z oslovskim kašljem ne prinese dosmrtno imunost (kako neki bi jo potem lahko cepivo?). Imunost, povzročena s cepljenjem, je še mnogo bolj kratkotrajna. Načeloma traja 3-5 let po cepljenju, nato začne upadati: v 7 letih po cepljenju je »zaščitenih« le še 46% cepljenih posameznikov, v 10-15 letih pa ta imunost praktično povsem izgine. Kar seveda pomeni, da v populaciji nikoli in nikdar ni dosežena raven 95% imunosti, ki naj bi bila pogoj za vzdrževanje čredne imunosti. Legitimizirati in legalizirati množično ali celo obvezno cepljenje z oslovskim kašljem na podlagi koncepta »vzdrževanja čredne imunosti« je absurdno. Pa kljub neimunosti populacije nismo priča smrtonosnim epidemijam oslovskega kašlja, ki bi kosile pred seboj.

 

Tudi v primeru davice čr

Koliko časa bo v Sloveniji še zaudarjal vonj te zločinske religije?

damjan likar1
08.01.2019 11:09 (Jan 08, 2019)

Knjiga znanstvenika dr. Julij Bertonclja »Komu izstaviti račun? Izzivanja in madeži« opisuje medvojno in povojno komunistično nasilje v Jugoslaviji. Avtor, ki je deloval na ljubljanski univerzi in na Tehniški univerzi Berlin – Charlottenburg, po doktoratu, na Stanfordu v Kaliforniji in MIT v Bostonu ter v številnih industrijsko-proizvodnih in drugih raziskovalno-poslovnih sistemih, piše v knjigi: "Slovencev ni razdelil okupator, razklala jih je revolucija. KPS/OF je slovenskega domoljuba, njegov pogum, zagon in požrtvovalnost v partizanskih enotah, izrabljala za totalitarni prevzem oblasti po končani vojni." 

Brez članstva v partiji ni bilo dobrega delovnega mesta, napredovanja, boljše plače in sploh – perspektive. Tako je ta »miselni politični model« za napredovanje bil prisoten povsod, od preproste kmetijske zadruge do čebelarskega ali kinološkega društva, kjer je bil vodilni funkcionar lahko vsak, čeprav je komaj vedel za čebele ali pa za vrsto pasjih pasem. Važno je bilo, da je bi

Komunistično izkoriščanje osvobodilnega boja za izvedbo revolucije je izvirni greh izdaje svojega naroda, 1. del

damjan likar1
06.01.2019 07:14 (Jan 06, 2019)

Prvi del odlomkov iz knjige Bermanov dosje, avtor Aleksander Bajt, ki 70 let trajajoče komunistične pravljice o herojskem narodno-osvobodilnem boju proti okupatorju postavljajo na laž. Zaradi teh laži in etiketiranju nasprotnikov z izdajalci, so komunisti uspeli obdržati oblast tudi po osamosvojitvi in še naprej siromašijo Slovenijo. Sedaj je čas, da dobro misleči ljudje, kateri so nasedli tem lažem, spregledajo.

Zgodovina, ki je tako nastala, se močno razlikuje od partijsko zapisane in izpovedovane. Moja ocena partije ni bila nikoli prav visoka. S tem, da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije, je zagrešila nad slovenskim narodom najhujši zločin, ki si ga je mogoče zamisliti.

Že v starejši marksistični doktrini je bilo znano, da je upravičeno računati na uspeh revolucije le za časa vojne, ne pa tudi v miru. Takrat je mogoče v državah, ki se branijo pred tujim zavojevalcem ali izgubljajo vojno, ne glede na to, kdo jo je začel, sprožiti revolucijo skoraj neopazno, brez ve

Jugo socializem: pretepli dijake, ki niso podpirali režima, komunistični profesorji ob tem ploskali nasilnežem

damjan likar1
05.01.2019 09:39 (Jan 05, 2019)

Svetozar Pejovich v svoji knjigi "Moja resnica, O socializmu vseh vrst in barv" piše: "Menim, da moja zgodba o 13 letih življenja v komunistični Jugoslaviji pošteno in točno predstavlja trpljenje mladih ljudi, ki so odraščali v komunističnih državah kjerkoli po svetu."

Nekega večera je bil moj gimnazijski prijatelj v baru. Po nekaj pijačah je pogledal Titovo sliko, ki je visela na steni, in dejal, da je že naveličan, da mora povsod, kamor gre, gledati isti obraz. Njegovo opazko so slišali in o njej poročali oblastem. Prijatelj je posledično dve leti preživel v zaporu.

Polkovnik, daljni sorodnik mojega očeta, je s skupino častnikov igral karte. Med igro je eden od častnikov povedal šalo o notranjem ministru. Mojega sorodnika so aretirali, vrgli iz vojske in ga obsodili na tri leta prisilnega dela.

 

Socializem je enakost v revščini.

Uglednega profesorja prava so zaprli, ker je kritiziral osnutek ustave iz leta 1974. Se pravi: profesor prava je šel v zapor, ker je analiziral pravni dok

Slovenski komunisti so bili najboljši na zloglasni moskovski akademiji, kjer so se učili izvajanja masovnih umorov

damjan likar1
04.01.2019 12:10 (Jan 04, 2019)

Knjiga znanstvenika dr. Julij Bertonclja »Komu izstaviti račun? Izzivanja in madeži« opisuje medvojno in povojno komunistično nasilje v Jugoslaviji. Avtor, ki je deloval na ljubljanski univerzi in na Tehniški univerzi Berlin – Charlottenburg, po doktoratu, na Stanfordu v Kaliforniji in MIT v Bostonu ter v številnih industrijsko-proizvodnih in drugih raziskovalno-poslovnih sistemih, piše v knjigi: "Slovencev ni razdelil okupator, razklala jih je revolucija. KPS/OF je slovenskega domoljuba, njegov pogum, zagon in požrtvovalnost v partizanskih enotah, izrabljala za totalitarni prevzem oblasti po končani vojni."

Moskva je postala  svetovni center za usposabljanje vrhunskih kadrov za »najbolj revolucionarna dejanja, ki bodo v prihodnosti spreminjala svet«, zato so v Moskvi ustanovili zloveščo Akademijo Feliksa Dzeržinskega. Znano je, da so bili jugoslovanski, še posebej pa slovenski komunisti prav na tej akademiji med najboljšimi, kar so potrdili tudi sovjetski učitelji. Bili so izjemno na

Nasprotovala paktu med nacisti in komunisti, zato so jo zaprli, 4. del

damjan likar1
03.01.2019 09:03 (Jan 03, 2019)

Angela Vode (1892–1985) je delovala kot učiteljica otrok s posebnimi potrebami, s svojim izrazitim socialnim čutom pa se je borila za boljši položaj žensk in delavcev.  Ker je bila izključena iz Komunistične partije, predvsem zaradi svojeglavosti in moralnosti, saj ni prenesla pakta med nacisti in komunisti, si je nakopala hude zamere partijskih kolegov in kolegic. Ko so leta 1945 prišli na oblast, so jo izkoristili za poravnavo starih računov. Vodetova je bila šest let zaprta, nato pa do smrti izključena iz javnega življenja in jo je preživljala sestra Ivanka Špindler. Angela je v tem času skrivaj pisala knjigo, po kateri je nastal tudi film – popisala je svet pred drugo svetovno vojno, vojno, komunistično revolucijo in čas po njej. Skriti spomin je tudi prvo pričevanje o ženskih zaporih pri nas.

Odlomki iz knjige Skriti spomin:

Oblast je apelirala na prebivalce, naj se javijo na prostovoljno delo. V resnici je bilo to delo prav malo prostovoljno. Bilo je povsem nov način izsiljevanj

Preprosto je biti ustvarjalen »slaščičar« brez sestavin živalskega izvora - iz knjige Sladko je Raj

damjan likar1
13.12.2018 10:05 (Dec 13, 2018)

Avtorica Natalija Jeraj:

»S svojo kuharico želim, da spoznate, kako preprosto je biti ustvarjalen »slaščičar« brez sestavin živalskega izvora ali umetnih sestavin. In da uvidite koliko in resnično veliko ponuja, z rastlinskim svetom, naša Zemlja v vseh letnih časih. Presenetila vas bosta skromen nabor in prilagodljivost sestavin. Recepti ne vsebujejo veliko alergenov, a fleksibilnost omogoča, da katerokoli sestavino zamenjate z nečim podobnim, pa bo sladica še vedno popolna. To je element, ki je skupen vsem receptom in ga omenjam predvsem zato, da ste, ne glede na zapisane sestavine in postopke, pozorni tudi na svoje okuse in izvirnost.« 

Izšla je knjiga Sladko je Raj, z recepti za veganske sladice

damjan likar1
11.12.2018 11:51 (Dec 11, 2018)

Avtorica Natalija Jeraj:

Pred 130 leti je Albert Einstein povedal, da človeškemu zdravju in njegovemu preživetju na Zemlji nič ne bo bolj koristilo, kot nagib k hrani, ki nam jo daje narava sama. Prehrani, ki jo jaz vidim v sožitju z vrednotami spoštovanja in svobode. Hrana, ki zaradi tega ni več samo nekaj, kar absorbira naše telo, temveč postane družbena kultura.


Takšna je moja simpl predstava sveta. In ker to neizmerno bogato hrano vidim kot element, ki gradi odnose med ljudmi, sem se odločila, da jo malo raziščem. No pa se je pojavil »cukr«, tisto kar imamo vsi radi, kar ljudi združuje tako doma kot širše. Imela
sem torej vse; željo po učenju in razvijanju netradicionalnih sladic, željo po
estetiki in privlačnih fotografijah, imela sem dostop do vseh sestavin, domačih
in kupljenih, prav tako pa sem imela tudi srečo s svojim lastnim priimkom, da
sem se z njim besedno malce poigrala in prišla do naslova knjige. Sladko je
resnično en velik raj.


IDEJE ZA RECEPTE SO SE PORODILE

Nasprotovala paktu med nacisti in komunisti, zato so jo zaprli, 3. del

damjan likar1
22.11.2018 08:48 (Nov 22, 2018)

Angela Vode (1892–1985) je delovala kot učiteljica otrok s posebnimi potrebami, s svojim izrazitim socialnim čutom pa se je borila za boljši položaj žensk in delavcev.  Ker je bila izključena iz Komunistične partije, predvsem zaradi svojeglavosti in moralnosti, saj ni prenesla pakta med nacisti in komunisti, si je nakopala hude zamere partijskih kolegov in kolegic. Ko so leta 1945 prišli na oblast, so jo izkoristili za poravnavo starih računov. Vodetova je bila šest let zaprta, nato pa do smrti izključena iz javnega življenja in jo je preživljala sestra Ivanka Špindler. Angela je v tem času skrivaj pisala knjigo, po kateri je nastal tudi film – popisala je svet pred drugo svetovno vojno, vojno, komunistično revolucijo in čas po njej. Skriti spomin je tudi prvo pričevanje o ženskih zaporih pri nas.

Odlomki iz knjige Skriti spomin:

Zelo me je pretresla vest, na kako grozovit način so umorili profesorja Toneta Ovna iz Bele Krajine. Poznala sem ga kot skrajno poštenega človeka. Oven je bi

Slovenski komunisti zagovarjali Hitlerja, češ, da se samo brani pred zahodnimi imperialisti

damjan likar1
08.11.2018 10:30 (Nov 08, 2018)

Angela Vode (1892–1985) je delovala kot učiteljica otrok s posebnimi potrebami, s svojim izrazitim socialnim čutom pa se je borila za boljši položaj žensk in delavcev.  Ker je bila izključena iz Komunistične partije, predvsem zaradi svojeglavosti in moralnosti, saj ni prenesla pakta med nacisti in komunisti, si je nakopala hude zamere partijskih kolegov in kolegic. Ko so leta 1945 prišli na oblast, so jo izkoristili za poravnavo starih računov. Vodetova je bila šest let zaprta, nato pa do smrti izključena iz javnega življenja in jo je preživljala sestra Ivanka Špindler. Angela je v tem času skrivaj pisala knjigo, po kateri je nastal tudi film – popisala je svet pred drugo svetovno vojno, vojno, komunistično revolucijo in čas po njej. Skriti spomin je tudi prvo pričevanje o ženskih zaporih pri nas.

Odlomki iz knjige Skriti spomin:

Pri naših komunistih nisem našla nikogar, ki bi si upal misliti s svojo glavo. Kar strmela sem, da more normalen človek, ki se ima za poštenega, izustiti

Poglejte kako ogromne razlike med plačami delavcev in partijskih funkcionarjev so bile v komunizmu

damjan likar1
03.11.2018 10:17 (Nov 03, 2018)

Milovan Đilas je bil ključna oseba jugoslovanskega partizanskega gibanja med 2. svetovno vojno, kakor tudi jugoslovanske vlade v prvih letih po vojni. Kljub temu, da je do konca življenja ostal prepričan komunist, je postal doma in v svetu eden najbolj znanih in odločnih kritikov povojnih komunističnih sistemov. V nadaljevanju so objavljeni odlomki iz njegove najbolj znane knjige Novi razred, v kateri analizira komunistični sistem.

Đilas je bil 17 let ustvarjalec partijske politike. Po svoji volji je izstopil iz Zveze komunistov. Novi upornik je seveda ostal brez plače in sredstev za preživljanje, potem pa se mu je nasmehnil nadrealistični paradoks. Honorarje za članke v Borbi je pošiljal kot pomoč knjižnici v Nikšiću, po odstavitvi pa so mu tamkajšnji pravoverni komunisti vrnili denar, češ da ni vreden, da bi jim ga podaril.

31 decembra 1966 so Milovana Đilasa po devetih letih in pol zapora še pred koncem kazni nenadoma izpustili iz zapora. Kot zapornik je postal prehudo breme za T

Neozdravljive bolezni komunizma

damjan likar1
03.11.2018 10:13 (Nov 03, 2018)

Milovan Đilas je bil ključna oseba jugoslovanskega partizanskega gibanja med 2. svetovno vojno, kakor tudi jugoslovanske vlade v prvih letih po vojni. Kljub temu, da je do konca življenja ostal prepričan komunist, je postal doma in v svetu eden najbolj znanih in odločnih kritikov povojnih komunističnih sistemov. V nadaljevanju so objavljeni odlomki iz njegove najbolj znane knjige Novi razred, v kateri analizira komunistični sistem. 

V komunističnem sistemu so velikanske kraje in poneverbe neizogibne. Zdi se, kot da bi vsi radi pokradli »ljudsko premoženje«, in to ne samo zaradi revščine, ampak zato, ker se zdi, da ne pripada nikomur. Leta 1954 je bilo samo v Jugoslaviji odkritih več kot 20 tisoč kraj »družbene lastnine«.

Največje zapravljanje se niti ne opazi. To je zapravljanje človeškega dela. Počasno, neproduktivno delo nezainteresiranih milijonov, obenem pa preprečevanje vsakega dela, ki ne velja za »socialistično«, je preračunano, nevidno in velikansko zapravljanje, ki se mu ne m

Nasprotovala paktu med nacisti in komunisti, zato so jo zaprli, 1. del

damjan likar1
03.11.2018 10:11 (Nov 03, 2018)

Angela Vode (1892–1985) je delovala kot učiteljica otrok s posebnimi potrebami, s svojim izrazitim socialnim čutom pa se je borila za boljši položaj žensk in delavcev.  Ker je bila izključena iz Komunistične partije, predvsem zaradi svojeglavosti in moralnosti, saj ni prenesla pakta med nacisti in komunisti, si je nakopala hude zamere partijskih kolegov in kolegic. Ko so leta 1945 prišli na oblast, so jo izkoristili za poravnavo starih računov. Vodetova je bila šest let zaprta, nato pa do smrti izključena iz javnega življenja in jo je preživljala sestra Ivanka Špindler. Angela je v tem času skrivaj pisala knjigo, po kateri je nastal tudi film – popisala je svet pred drugo svetovno vojno, vojno, komunistično revolucijo in čas po njej. Skriti spomin je tudi prvo pričevanje o ženskih zaporih pri nas.

Iz spremne besede Alenke Puhar:

Vzpon emancipacije ali osvoboditve žensk ni edina opazna značilnost 20. stoletja.  V njo vštric hodi tudi vzpon represije nad ženskami, se pravi nesvobode v n

Odlomki iz knjige Zdravi brez mleka in sira, 4. del

damjan likar1
05.07.2018 12:42 (Jul 05, 2018)

Mastna živila kot je sir, upočasnijo našo presnovo

V celicah naših mišic so mikroskopski gorilniki, imenovani mitohondriji, ki napajajo naše celice.  Ko jemo mastna živila, se nekaj maščobe iz njih prikrade v naše mišične celice. Ko se tam nakopiči, ovira zmožnost naših celic, da proizvajajo mitohondrije, zato se število mitohondrijev v celicah postopoma zmanjšuje. Na ta način lahko mastna živila upočasnijo našo presnovo.

Pazite na svoj krvni tlak: siru je več soli kot v čipsu

Je v siru res veliko soli? Pa si poglejmo. Za primerjavo, približno 57 gramov krompirjevega čipsa vsebuje približno 330 miligramov natrija. Enaka porcija čedarja ali munstra vsebuje več kot 350 mg, edamca več kot 500 mg, Velveete pa – pazite na svoj krvni tlak – več kot 800 miligramov natrija. Ljudje, ki želijo omejiti svoj vnos soli, morda ne razmišljajo o siru kot o živilu z veliko natrija, vendar je prav pri vrhu seznama. Ko se znebite sira in drugih slanih živil, vodna teža hitro izgine in tudi na tehtnici la

Komunisti so zapornikom na Škofjeloškem gradu zabijali žeblja v koleno, rezali trebuhe in čreva zavili okrog njihovih vratu

damjan likar1
26.06.2018 11:30 (Jun 26, 2018)

Iz Predihovih spominov je razvidno, kako so komunisti tiste, ki so prišli v partizane, najprej indoktrinirali, potem so jih uporabili v svoje namene, predvsem v zločinih. Takšen zločin (ali zločini) je veljal kot pogoj za zanesljivost in zaupanje in nekateri, ki si rok niso bili pripravljeni omadeževati z nedolžno krvjo, so zato pobegnili od partizanov.

Prespali smo v Celju. Noči v teh provizornih taboriščih so bile grozljive. Partizani so ujetnike, ki so bili ob robu taborišča, silili teči, a potem so jih streljali z vzkliki, da so poskušali pobegniti.

Komunistična partizanska vojska je z zaporniki, vojaki in civilisti ravnala nečloveško, proti vsem mednarodno priznanim humanitarnim in humanističnim načelom. Mama je v bližnjem sadovnjaku videla drevesa z olupljeno skorjo, ki so jo sestradani taboriščniki jedli kot hrano.

Komunistična partija Slovenije je skrbno gledala, da so partizani osebno sodelovali pri vseh zločinih. Razlog? Kot sokrivci ne bodo dezertirali.

Alojzij: »Od 14. ju

Komunisti so otroke v Škofji Loki z glavo udarjali ob drevo in jih nato zmetali v Matjaževo jamo

damjan likar1
22.06.2018 16:30 (Jun 22, 2018)

Viktor Hribar iz Ihana je bil domobranec in je po vojni pristal v zaporu. Najhujše na zasliševanjih so bile partizanke. Obešali so ga za spolovilo. Oko so mu iztaknili. Hrustance na sklepih so mu tolkli s poleni itd. Sestradan do skrajnosti je človek s 85 kilogrami shujšal na 35 kg. Jedel je omet z zidov v zaporih v Škofjeloškem gradu. Tast mi je pri polni zavesti povedal, da so pod oltarjem v kapeli gradu žive zvezane domobrance zakopali in zacementirali.

Nek ubijalec je pripovedoval, da otrok niso streljali, temveč so jih z glavo udarjali ob drevo, jih tako usmrtili in zmetali v brezno v Matjaževi jami. To je bil Pirmanov Tone iz Papirnice.

Nekoč me je obiskal Repek, po domače Strup. Povedal mi je, da je skakal po trebuhu žrtve, da so kar čreva stopala ven. Rekla sem mu v obraz: »Ti prasec!« Nikoli več se ni oglasil pri meni.

V bližnji okolici morišča smo imeli njive in je zato mati, ko je tam delala, še dan – dva po pobojih slišala stokanje in vpitje otrok iz Matjaževe jame, ki ji

Oglasi

pri izbiri mobilnega operaterja je pomembno tudi pokritost njegovega omrežja. omrežje podjetja a1 je danes sigurno boljše, kot je bilo v preteklosti. za več informacij obiščite njihovo spletno stran: https://www.a1.si/omrezje/o-omrezju.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7216.) prešuštvo - darko žlebnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6968.) vsega po dvoje - babette cole

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

dober kontroling je pomemben za vsako podjetje, saj pomaga določati in spremljati poslovne cilje. moje računovodstvo vam ponuja kakovosten kontroling in redno pomoč - https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

probiotiki so prehransko dopolnilo, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in učinkujejo tudi na prebavo. več o samih lastnostih probiotikov: https://www.malinca.si/probiotiki-v-kapsulah.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 24 €

pegasti badelj se uporablja predvsem kot dopolnilna prehrana za boljše delovanje in čiščenje jeter. uporabimo ga lahko pri izdelavi smutijev. več o njegovem pozitivnem učinku in delovanju : https://www.malinca.si/pegasti-badelj-semena-150g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 7 €

estrihi ali storjni tlaki se uporabijo pri izravnavi tal, hkrati pa nudijo tudi požatno zaščito in poskrbijo za izolacijo zvoka. gre za zahtevna gradbena dela, zato je potrebno, da delo izvedejo strokovnjaki. več informacij: https://www.hotenjka.si/estrihi-strojni-tlaki

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

2250.) mitološki slovarček gričar bajt koren ud domen 1986

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 9.99 €

5994.) reka mura v sloveniji - franc - franc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

1374.) kresnikovanje - ivan mermolja

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15 €

6289.) zgodbe minulega leta - rudi čačinovič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7426.) kopitarjev zbornik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 25.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj