Prijatelji (7)
Barbka Spruk
Marjana Skalic
Leon Kralj
Branko Gaber
Rastko Plohl
Vladislav Stres
Dajana Babič
Spremljevalci (7)
Tatjana Lukežič
Tinni A
Miran P.
Volodymyr Anželj
Barbara Kolmanič
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Nekdanji partijec Djilas: "Če si komunist, moraš kastrirati svojo vest."
Jugo komunistom je nemški napad na Jugoslavijo pomenil manj kot pa nemški napad na Sovjetsko zvezo
Tito je leta 1944 zahteval, da se vse britanske sile umaknejo z območja Dubrovnika, kjer so napadale Nemce
Tito je britanskega zgodovinarja, ki je Churchilla zavajal o partizanskih "junaštvih", nagradil s počitniško hišo n
Nov izgovor slovenskih vsejedcev: v času gospodarske krize se ne sme gledati na vsebino krožnika
Kako zaustaviti mnoge politike in javne uslužbence, ki vedno bolj plenijo naš denar?
Totalitarni režimi na dolgi rok lahko uspevajo le pri narodih z nizkim inteligenčnim kvocientom
Katoliška manipulacija v Selcih: duhovnik je otroku rekel, da bo šla njegova mama v pekel, ker ne hodi v cerkev
Kako javni sektor uničuje podjetnost med zaposlenimi
Pohorski bataljon: roparska banda ali narodni heroji?
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Jugo komunistom je nemški napad na Jugoslavijo pomenil manj kot pa nemški napad na Sovjetsko zvezo

damjan likar1
14.02.2018 09:01 (pred 5 dnevi)

Veliko sem se spraševal, zakaj tako žolčni odzivi na nekatere moje zapise, tudi s prijatelji sem o tem precej razpravljal. Torej, kakorkoli obračam, odgovor na to »vprašanje« je: resnica strašno boli. Če k temu dodam še 45 letne totalne monopole nad resnico in 45 letno totalno indoktrinacijo, potem so vzroki za žolčna reagiranja povsem na dlani.

Slovenski kot tudi jugoslovanski komunisti so začeli oborožen odpor proti okupatorjem – na zahtevo Kominterne, takoj prvi dan Hitlerjevega napada na Sovjetsko Rusijo. »Ni čuda, da so partijski krogi v Jugoslaviji zelo občutljivi na očitek, da jim je nemški napad na Jugoslavijo pomenil manj kot pa nemški napad na Sovjetsko zvezo,« je ugotovil ameriški diplomat W. Roberts, ki je bil nekaj let v Beogradu. Še drug razlog je, zakaj ni mogoče sprejeti trditve, da so se v OF združeni politiki uprli okupatorju iz ljubezni do slovenskega naroda. Slovenski komunisti so po vojni sami priznali, da so vodili upor z vidika zadnje etape: zmaga proletarske r

Tito je leta 1944 zahteval, da se vse britanske sile umaknejo z območja Dubrovnika, kjer so napadale Nemce

damjan likar1
12.02.2018 09:42 (Feb 12, 2018)

Ko je bil v Romuniji, se je Tito sešel z Markom Mesićem, Hrvatom, ki je bil častnik v kraljevi jugoslovanski vojski pred vojno. Med nemškim napadom je dezertiral in se potem pridružil ustašem ter sodeloval v njihovih morilskih pohodih proti Srbom na Hrvaškem. Tito je Mesića odlikoval z enim najvišjih partizanskih odlikovanj!

Član Titovega politbiroja Andrija Hebrang se je pritožil Sovjetom, da Tita bolj zanima obnavljanje dvorcev kot bojevanje proti Nemcem.

Đilas v Času vojne omenja, da je novembra 1944, ko so začeli partijski funkcionarji prihajati v Beograd, prišlo do nedopustnega pehanja za vilami v modnih četrtih, ki so jih njihovi lastniki zapustili.  Ko so bile te vse zasedene, so sledile še bolj sramotne zaplembe premoženja tistih lastnikov, ki so veljali za ne ravno navdušene nad komunizmom.

Churchillov bližnji prijatelj, feldmaršal Smuts: »Kljub vsej pomoči, ki jo je Tito dobil od nas, se ni obnašal lojalno do nas. Bojim se, da bodo naši interesi trpeli zaradi njegove prevla

Nekdanji partijec Djilas: "Če si komunist, moraš kastrirati svojo vest."

damjan likar1
09.02.2018 10:09 (Feb 09, 2018)

Kakor vemo iz navodil, ki so jih razposlali partizanski voditelji in iz pričevanj tistih, ki jim je uspelo pobegniti, je bila običajna praksa partizanskih enot, da so pobijali ne le posameznike, ampak prebivalce celih naselij, ki so se aktivno upirala komunistični oblasti.

Proti koncu 1944 je vlada v izgnanstvu v Londonu prejela Mihajlovićevo poslednje obupano sporočilo: »Partizani so sprožili brezobziren teror, ko brez razlike pobijajo najboljše voditelje skupnosti in poglavarje starih uveljavljenih družin. Postavljajo koncentracijska taborišča, kamor pošiljajo cvet srbskega ljudstva. Ljudje bežijo v gore kot živali v upanju na golo preživetje. Rotimo vas, pošljite v Jugoslavijo delegacijo, ki bo seznanila zaveznike z našim tragičnim položajem. Naš poziv je nujen, kajti jutri bo verjetno prepozno. Pomagajte nam najti pot iz tega pekla.«

Tito in njegovi možje so storili, kar so največ mogli, da bi Zahodu prikrili masovne pokole. Teden dni, preden so sovjetske čete prišle čez mejo v J

Knjiga Črne bukve s številnimi dokazi popolnoma razgali delo komunistične OF proti slovenskemu narodu, 6. del

damjan likar1
07.02.2018 10:56 (Feb 07, 2018)

Komunisti so med vojno najprej oropali in pobili na tisoče slovenskih civilistov. To je najhujša možna izdaja. Da so se lahko še živeči svojci obranili pred pošastnimi plenilci iz OF, so bili prisiljeni prositi okupatorja za pomoč (za razliko od komunistov, ki so prostovoljno sodelovali z okupatorji). Ti ljudje so namreč v partizanskih komunističnih zverinah videli veliko večje zlo od okupatorja. Žalostno je, da večina Slovencev sedaj te ljudi, ki so bili zaradi komunističnih ogabnih zločinov potisnjeni v kot, vidi kot izdajalce in tudi na volitvah izbira ideološke naslednike komunistov, ki še naprej siromašijo Slovenijo. Številne dokaze za delo komunistične OF proti slovenskemu narodu ponuja knjiga Črne bukve, katero celotno vsebino lahko preberete na strani: http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf 

Iz vodstva Osvobodilne fronte v Ljubljani je namreč junija 1945 prišel nasprotnikom komunizma v roke načrt za pokolj prav vsega, kar ni komunistično, na deželi in v Lj

Če ne bi bilo revolucionarnega terorja, ne bi bilo na Slovenskem nobenih vaških straž in kasnejšega domobranstva

damjan likar1
06.02.2018 09:05 (Feb 06, 2018)

Veliko napako delajo tisti, ki kar tako z levo roko zamahnejo, češ »pobijali so oboji«. Odločilen in zato pomemben je ZAČETEK. Začeli pa so komunisti – in to katastrofalno začeli. Okoli tisoč golorokih Slovencev so pobili do poletja 1942, tisočkrat so »udarili po desnem licu«, preden so Slovenci usekali nazaj. V času med poletjem 1941 in poletjem 1942 so zakoreninjeni vsi vzroki oziroma ključi za razumevanje vsega, kar se je na Slovenskem dogajalo v naslednjih mesecih in letih (državljanske) vojne.

Za določene sloje slovenskega prebivalstva je bilo sodelovanje z okupatorjem  manjše zlo, kot pa je bil takrat komunizem s svojo morilsko revolucijo.

Če ne bi bilo revolucionarnega terorja, ne bi bilo na Slovenskem nobenih vaških straž in kasnejšega domobranstva.

Če ne bi bilo Krimske jame in mnogih drugih grozot komunističnega revolucionarnega terorja, ne bi bilo na Slovenskem nobenih vaških straž, nobenega (kasnejšega) domobranstva, nobenega (kasnejšega) Sv. Urha, nobene (kasnejše) Kozle

Povojni zaporniki so v Jugoslaviji garali kot živina, socialistični mediji pa so poročali, da so to prostovoljci

damjan likar1
06.02.2018 08:17 (Feb 06, 2018)

Komunisti so do poletja 1942 pobili okoli 1000 Slovencev, preden se je organizirala prva protirevolucionarna vaška straža. 

Petnajstega aprila 1944 ponoči so partizani graščino v Volčjem potoku požgali. Akcijo je vodil Š.K. iz Mengša, ki je bil po spominu Pepce Kavčič zelo surov. Prosila ga je namreč, da bi ji pred požigom dovolil iz gradu, kjer je stanovala, vzeti nekaj pohištva, a jo je samo grdo nadrl in ji rekel, da jo bo, če ne bo tiho, vrgel v ogenj. V sobe graščine so nanosili slamo ter grad z izredno opremljenimi sobami v stilu največjih barbarov hladnokrvno zažgali.

En del bistriških meščanov je bil pobit v gozdu Velenik. Marija Rajh, ki je imela v gozdu Velenik svojo parcelo, je krike pobijanja slučajno slišala. Ujetnikov namreč niso streljali, ampak so jih pobijali s krampi in lopatami.

Komaj tri mesece po Hitlerjevem napadu na Sovjetsko zvezo so slovenski komunisti formalno razglasili, da je oborožen odpor proti okupatorju partijski monopol. S tem členom so s poudarkom ra

Tito je nacistom ponudil sodelovanje, zahodni zgodovinarji so bili zgroženi ob odkritju kupčij partizanov z Nemci

damjan likar1
02.02.2018 08:59 (Feb 02, 2018)

Tito se je  boril za komunistično Jugoslavijo in glavni sovražnik v večini bojev niso bile nacistične čete, ampak njegovi lastni rojaki. Ker je zelo malo Jugoslovanov simpatiziralo z nacisti in fašisti, so bili partizani pogosto vpleteni v akcije proti rojakom, ki so sicer simpatizirali z zavezniki, vendar so nasprotovali komunistični oblasti.

K veri v Tita spada tudi prepričanje, da se je Jugoslavija v nasprotju s preostalo Evropo osvobodila nacistične okupacije po zaslugi svojega lastnega odpora – kar vlivajo v glave otrokom od petega leta dalje, odrasli na Zahodu pa so to po večini sprejeli.

Če razumemo, da je »osvobojeno« ozemlje tisto, kamor okupator ne more več poslati svojih čet, potem ni bilo v Jugoslaviji nobenega ozemlja, na katerega bi se ta beseda nanašala – kar nam odkrivajo nemški in italijanski dokumenti. Zgodbe, da je »bila vsa Jugoslavija v plamenih«, kakor pripovedujejo v nekaterih standardnih zgodovinskih knjigah, niso bile nikdar niti od daleč resnične.

Končne odl

Partizani so streljali na Slovence celo med pogrebnim obredom

damjan likar1
31.01.2018 12:17 (Jan 31, 2018)

Praktično ni kraja na Primorskem, kjer naj revolucije med drugo svetovno vojno sploh ne bi bilo, ki ne pozna takega ali drugačnega seznama žrtev komunistične revolucije.

Začela se je silovita, zelo pretkana propaganda za nove ideje, a pod plaščem narodne osvoboditve. Ali je kaj čudnega, da so se svobode in življenja žejni Primorci z vsem srcem oklenili nove organizacije! Saj je bilo splošno razpoloženje tako, da bi se bili vdali komurkoli, ki bi jim obljubil, da jih reši fašizma in Italije. To je psihološko dejstvo. Zato je bila vsaka svarilna beseda redkih ljudi, ki so za narodnimi gesli takoj spoznali rdečo nevarnost, kot bob ob steno. Ljudstvo je kot pijano drlo v naročje OF in se ni hotelo iztrezniti.  

Na velikem zborovanju v Ajdovščini 17. septembra 1943 je bila razglašena priključitev Primorske k »novi Jugoslaviji«, ki so si jo predstavljali slovansko – komunistično. Postajalo je vedno jasneje, kdo dejansko vodi OF. Dekan v Črničah, Alojz Novak, je ob takem vzdušju potožil v s

Tito je britanskega zgodovinarja, ki je Churchilla zavajal o partizanskih "junaštvih", nagradil s počitniško hišo n

damjan likar1
30.01.2018 09:33 (Jan 30, 2018)

Wilhelm Hoettl iz nemške tajne službe v svojih spominih Tajna fronta navaja primere dogovorov med partizani in Italijani: »Čim dlje je trajalo gverilsko vojskovanje, tem pogostejši so postali posli z orožjem in strelivom med italijanskimi enotami in partizani.«

Označevanje vsakogar, ki ga niso marali ali je nasprotoval njihovim pogledom, za fašista ali izdajalskega kolaboranta, je bila običajna komunistična igra. Vse, ki so nasprotovali Titovim komunistom, so brez razlike opredeljevali za fašiste in kolaborante. Franklin Lindsay: »Tito je uporabljal obtožbe o kolaboraciji proti Mihailoviću kot politično orodje za odvračanje Britancev in Američanov, da ne bi Mihailoviću dajali niti psihološke podpore.« Ironično so se Titovi partizani prav v trenutku, ko je Maclean pošiljal svoje sporočilo, uspešno pogajali z Nemci, da so dobili nekaj konj v zameno. Toda Maclean tudi sicer ni omenil ničesar o »posvetovanjih« partizanov s sovražnikom.

Združitev partizanskih sil z Nemci proti zavezniškem

Kaj bi si danes o sto tisočih slovenskih komi sapiensih mislil pokojni pisatelj Adre Gide?

damjan likar1
28.01.2018 17:48 (Jan 28, 2018)

Ljudje smo praviloma nejeverni Tomaži, saj v nekaj začnemo verjeti šele, ko to vidimo na lastne oči. Toda na tem planetu obstaja posebna sorta ljudi, imenujmo jih komi sapiensi, ki ne verjamejo niti svojim očem. Ne verjamejo, da socializem in komunizem povzročata revščino, čeprav jo lahko na lastne oči vidijo v vseh državah s takšno ureditvijo. Žal je takšna sorta ljudi celo prevladujoča v Sloveniji. Zato ne čudi, da je Slovenija, pod masko demokracije, še ena zadnjih socialističnih trdnjav na svetu. 

Ne bodimo kot slovenski komi sapiensi. Bodimo pametni in se zgledujmo po pokojnem francoskem pisatelju Andreju Gidetu, ki je začel verjeti, ko je videl na lastne oči. Gide se je namreč sprva navduševal nad socializmom in komunizmom, ki pa ga je po obisku Sovjetske zveze leta 1936, ko se je na lastne oči prepričal o nevzdržnih življenjskih razmerah v domovini komunizma, zavrnil. Dobra novica je, da nam danes ni potrebno v živo obiskati revne socialistične države, kot je to storil Gide. Na

Kako je Tito lagal Churchillu, da ga je ta podprl in pahnil Jugoslavijo v pol stoletja komunistične bede

damjan likar1
24.01.2018 13:14 (Jan 24, 2018)

Tito je spoznal, da so njegove možnosti, da določi prihodnjo politično zgradbo Jugoslavije, odvisne od odnosa zaveznikov do jugoslovanskih odporniških skupin med vojno. Če bi zavezniki še naprej podpirali protikomuniste, bi Mihailović morda še vedno lahko prevladal v povojni Jugoslaviji. Če bi to pomoč in podporo dobil izključno Tito, bi bila odstranitev Mihailovića tem lažja. Kljub temu Tito spomladi 1943 ni vedel, kako lahko bo pridobiti to izključno podporo zaveznikov in kako lahkoverni bodo zavezniki do njegovega dobrikanja. Bil je pred tem, da izvede največjo ukano zaupanja v vojni.

Od Titove smrti leta 1980 je prišlo na plan veliko novih podatkov. Ti razkrivajo prevaro, ki je povzročila, da se je neomajno protikomunistični Winston Churchill decembra 1943 odločil, da širokogrudno podpre komunista Tita in popolnoma neha podpirati protikomunistične odporniške sile v nekdanji Jugoslaviji. Zvijača je še toliko bolj osupljiva zaradi dokazov, da so v njej sodelovali Britanci – med njim

Knjiga Črne bukve s številnimi dokazi popolnoma razgali delo komunistične OF proti slovenskemu narodu, 5. del

damjan likar1
24.01.2018 11:12 (Jan 24, 2018)

Komunisti so med vojno najprej oropali in pobili na tisoče slovenskih civilistov. To je najhujša možna izdaja. Da so se lahko še živeči svojci obranili pred pošastnimi plenilci iz OF, so bili prisiljeni prositi okupatorja za pomoč (za razliko od komunistov, ki so prostovoljno sodelovali z okupatorji). Ti ljudje so namreč v partizanskih komunističnih zverinah videli veliko večje zlo od okupatorja. Žalostno je, da večina Slovencev sedaj te ljudi, ki so bili zaradi komunističnih ogabnih zločinov potisnjeni v kot, vidi kot izdajalce in tudi na volitvah izbira ideološke naslednike komunistov, ki še naprej siromašijo Slovenijo. Številne dokaze za delo komunistične OF proti slovenskemu narodu ponuja knjiga Črne bukve, katero celotno vsebino lahko preberete na strani: http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf 

Med komunisti je vladala neverjetna podivjanost. Slak Janez iz Dobrniča, ki je žrtve trpinčil, je sam dejal: »Tri strele sem dal hudiču, pa še ni hotel poginiti, tako

Komunisti so ji ponujali borčevsko penzijo, če bi se javno zlagala, da so njenega moža ubili četniki, ne pa partizani

damjan likar1
18.01.2018 20:48 (Jan 18, 2018)

Pričevanje Stanislava Sivca: »Za partizansko gibanje sem prvič slišal leta 1942 od sošolcev iz višjih letnikov v semenišču v Gorici. Od začetka ni bilo jasno, kdo vodi to gibanje. Kot Primorci smo seveda bili proti fašizmu, ko smo slišali, da gre za osvoboditev, smo bili navdušeni, kar zagrabilo nas je. Toda kmalu smo spoznali, kaj stoji zadaj. Že v semenišču je med sošolci, nekje leta 1944, krožila krilatica, kaj pomeni TITO (Tajna internacionalna teroristična organizacija).

Pričanje Milana Černeta 26.9.  2000 na Upravni enoti Nova Gorica o umoru sestre Albine leta 1943: »Odpeljali so jo v Krvavec, to je vas na Banjski planoti. Tam je enota VOS-a imela svojo postojanko, od koder so hodili po ljudi, namenjene za likvidacijo. Dovolj je bilo, da si se komu zameril, da te kdo ni maral, da je botrovala kakšna stara zamera… Jaz sem takšno in podobno grozo doživljal z odraslimi ljudmi že kot mlad fante.

Tresli smo se, kdo bo naslednji, kajti ljudje so slutili, da iz tega ne bo nič dobreg

Partizani so začeli klati očeta, sin je skozi okno začel klicati na pomoč Italijane. Je zaradi tega kolaboracionist in izdaja

damjan likar1
17.01.2018 10:29 (Jan 17, 2018)

Povsod  po svetu, kjer je komunizem vladal, so ostajale za njim množične grobnice, od Sovjetske zveze, Azije, Afrike, preko vzhodne Evrope, Jugoslavije, do Italije.

Maks Klemenčič: »Jeseni leta 1950 sem bil komandir postaje milice v Krškem. Prišlo je do obveznega odkupa. Temu sem se uprl in rekel, da to ni delo milice. Šef notranje uprave si je to zabeležil. Ko sem nekaj kasneje šel domov, sta mi oče in sestra povedala, da so jim miličniki iz Sevnice vse pobrali. Devet dni sem se jim izmikal. Miličniki so dobili nalog, da me morajo ustreliti. Vojaško sodišče v Ljubljani mi je nato dosodilo 26 mesecev zapora. Spomnim se, da nam je neki civilist nekoč iz Kočevske Reke prinesel nekaj skute in kruha, toda miličnik je vse skupaj brcnil z nogo, da se je razsulo po hribu navzdol. Po tem suženjskem delu na Kočevskem sem bil kasneje vedno ožigosan. Leta 1963 sem odšel v tujino (Švica, Nemčija), kjer sem delal 17 let.

Samo najhujši totalitarizmi imajo tako številno politično emigracijo, kot jo

Knjiga Črne bukve s številnimi dokazi popolnoma razgali delo komunistične OF proti slovenskemu narodu, 4. del

damjan likar1
11.01.2018 08:02 (Jan 11, 2018)

Komunisti so med vojno najprej oropali in pobili na tisoče slovenskih civilistov. To je najhujša možna izdaja. Da so se lahko še živeči svojci obranili pred pošastnimi plenilci iz OF, so bili prisiljeni prositi okupatorja za pomoč (za razliko od komunistov, ki so prostovoljno sodelovali z okupatorji). Ti ljudje so namreč v partizanskih komunističnih zverinah videli veliko večje zlo od okupatorja. Žalostno je, da večina Slovencev sedaj te ljudi, ki so bili zaradi komunističnih ogabnih zločinov potisnjeni v kot, vidi kot izdajalce in tudi na volitvah izbira ideološke naslednike komunistov, ki še naprej siromašijo Slovenijo. Številne dokaze za delo komunistične OF proti slovenskemu narodu ponuja knjiga Črne bukve, katero celotno vsebino lahko preberete na strani: http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf 

Četudi je vsa propaganda Osvobodilne fronte od začetka temeljila na laži, vendar ni ta laž dosegla tako gorostasnih oblik in obsega, kakor v uradnih« vojnih poročilih,

Pohorski bataljon: roparska banda ali narodni heroji?

damjan likar1
03.01.2018 13:51 (Jan 03, 2018)

France Filipič je v svoji knjigi Pohorski bataljon med drugim zapisal: »Vsa tista doba od enainštiridesetega do petinštiridesetega leta je ena sama neprekinjena veriga junaških dejanj, ki so jih izvršili naši borci za svobodo.« Pa so res junaška dejanja in zmage, če ropaš in uničuješ privatno lastnino svojih političnih nasprotnikov in z raznimi sabotažami izzivaš številčno in vojaško izrazito močnejšega okupatorja, da potem ves gnev sprosti nad nedolžnimi domačini, če uspešno bežiš v hosto pred Nemci?

Vse ta »junaška« dejanja je počel tudi Pohorski bataljon, ki je bil seveda del OF, za njo pa se je skrivala partija, ki je vojne razmere izkoristila za komunistično revolucijo oz. nasilen prevzem oblasti.  Potrebno pa je pohvaliti avtorja knjige, da je vso to »herojstvo« tega bataljona spravil na papir. In ko omenja njegove »zmagovite« bitke nad okupatorjem, je prav tako iskren, saj zapiše: »Ljudska domišljija je dala nekaterim dejanjem prav poseben sijaj in polagoma se zabrisujejo meje m

Knjiga Črne bukve s številnimi dokazi popolnoma razgali delo komunistične OF proti slovenskemu narodu, 3. del

damjan likar1
29.12.2017 08:59 (Dec 29, 2017)

Komunisti so med vojno najprej oropali in pobili na tisoče slovenskih civilistov. To je najhujša možna izdaja. Da so se lahko še živeči svojci obranili pred pošastnimi plenilci iz OF, so bili prisiljeni prositi okupatorja za pomoč (za razliko od komunistov, ki so prostovoljno sodelovali z okupatorji). Ti ljudje so namreč v partizanskih komunističnih zverinah videli veliko večje zlo od okupatorja. Žalostno je, da večina Slovencev sedaj te ljudi, ki so bili zaradi komunističnih ogabnih zločinov potisnjeni v kot, vidi kot izdajalce in tudi na volitvah izbira ideološke naslednike komunistov, ki še naprej siromašijo Slovenijo. Številne dokaze za delo komunistične OF proti slovenskemu narodu ponuja knjiga Črne bukve, katero celotno vsebino lahko preberete na strani: http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf

»Narodno-osvobodilna vojska« se je ves čas svojega obstanka izogibala vsakega resnega spopada s cesarsko vojsko, kakor se je po drugi strani cesarska savojska vojska i

Komunizem in nacizem sta bila enojajčna dvojčka tudi na ekonomskem področju

damjan likar1
20.12.2017 10:06 (Dec 20, 2017)

Rado Pezdir je v svoji knjigi "Slovenska tranzicija od Kardelja do tajkunov" med drugim zapisal:

Nemška ekonomija pod nacisti je bila pravzaprav replika komunističnega komandnega gospodarstva, skupaj z vsemi njegovimi značilnostmi: mehanizmom centralnega planiranja in težnjami k težki (vojni) industriji. Obema gospodarstvoma je bilo tudi skupno, da nista mogli slediti inovacijskemu procesu, ki je medtem potekal v kapitalističnih državah. Deloma to lahko pripišemo preganjanju oziroma omejevanju zasebne iniciative, deloma tudi preferencam obeh centralnih planerjev, da razvijata težko in vojaško industrijo. Če se na tem mestu samo dotaknemo debate, ali sta bila komunizem in nacizem res enojajčna totalitarna dvojčka, potem je iz zgoraj zapisanega jasno, da so bile razlike med sistemoma zgolj minimalne.

 

Mičo Mrkaić v predgovoru knjige:

Žal v Sloveniji pravi liberalci z mednarodnim ugledom, na primer dr. Ljubo Sirc, niso imeli priložnost sodelovati pri ustvarjanju našega ustavnega okvira

Prekmurje jo je med vojno odneslo z najmanj žrtvami, ker tam komunistična NOB ni zavzeto "osvobajala" slovenskega n

damjan likar1
18.12.2017 11:54 (Dec 18, 2017)

Ugotovitev dr. Antona Žnideršiča v elaboratu o splošnem pregledu vojnih zločinov v Prekmurju: »Okolnosti, da v času od jeseni 1941 do jeseni 1944 v Prekmurju ni bilo očitnega osvobodilnega gibanja, je pripisati, da v Prekmurju ni zaznamovati toliko vojnih zločinov, kot bi jih sicer bilo, ker bi bili madžarski orožniki v svoji znani brutalnosti pomorili sigurno vsaj polovico slovenskega prebivalstva Prekmurja.«

France Koblar: »Najbolj pa me je bolelo, ko sem počasi spoznaval, da posamezni v OF organizirani ljudje sodelujejo pri ustanovah, ki so naravnost ali posredno v zvezi z okupatorjem.«

Tedanje razmišljanje glede vaških straž in sodelovanja z italijanskimi zasedbenimi oblastmi značilno pojasnjuje sledeči odlomek: »Imamo dva sovražnika, ki sta se javno postavila proti državi in njenim legalnim predstavnikom. Najprej je treba odstraniti enega in ko bo čas, drugega. Ta čas je treba opraviti borbo z notranjim sovražnikom, partizani, ki so to borbo sami pričeli in so kot taki tudi

Partizanski pesnik Bor je dobro opisal komunistični raj: »Naš bog so rop, požig, umor.«

damjan likar1
13.12.2017 15:18 (Dec 13, 2017)

Zakaj sem napisal te spomine? Največ zato, ker sem obljubil svojim tovarišem v trpljenju, da če mi Bog ohrani življenje, bom povedal resnico, kot sem jo jaz videl in doživljal in kako po nedolžnem je bilo na stotine mojih prijateljev poslanih v kruto smrt. Drugič, da bo vsakdo lahko videl metode komunističnega laganja. Najprej oblati človeka z vsemi možnimi lažmi, da bodo tako imeli razlog in izgovor za umor. In tretjič, v opozorilo vsem, kakšen je pravi obraz komunizma in da se ta obraz ne bo nikdar spremenil.

Zakaj sem ostal živ? Morda zato, da vam povem resnico o grčarskih junakih, resnico, ki smo jo morali tajiti petdeset let. Omenjati njihova imena ali iskati njihove grobove je bil narodni zločin.

Moj namen ni pisati zgodovine revolucije ali jo analizirati, hočem pa opisati vsaj nekaj doživljajev, ki so čisto osebni, vendar del revolucije oziroma posledica revolucije. Niti ena beseda ne bo zapisana iz maščevanja, ampak moji mrtvi tovariši zahtevajo, da resnica pride na dan. »Samo

Oglasi

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima konopljina smola cena? potem vas vabimo, da si ogledate ponudbno na naši spletni strani. cbd smola ima veliko pozitivnih zdravilnih učinkov in je priporočljiva za raznorazne bolezni. https://be-hempy.si/izdelek/cbd-konopljina-smola/

Kategorija: Naravna kozmetika

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor spremljate zimske olimpijske igre in želite biti na tekočem z vsem dogajanjem potem vas vabimo, da si vse novice preberte na naši spletni strani: https://www.aktivni.si/zimske-olimpijske-igre-2018/

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor se želite odpeljati na kakšen krajši izlet po sloveniji si oglejte raznovrstne ponudbe v katerih so vključene tudi nočitve. https://1nadan.si/vse-ponudbe/izleti

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

nudimo dnevne, tedenske, vikend najeme tovornih kombijev ... smo prilagodljivi in cenovno zelo ugodni. vozila so redno vzdrževana, opremljena s slovensko in avstrijsko vinjeto. da bo vaš prevoz varen in hiter, je naše malo podjetje prava izbira. kontaktirajte nas.

Kategorija: Storitve

Cena: 45 €

7481.) mali škrat plenicetat

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

6821.) maček muri

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6564.)  stena 1 del  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

5645.) zakaj ?

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

5197.) živa hiša

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

2862.) spregledala ?

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj