Oče III.

Objavil/a Dajana Babič, dne 2013-12-08 ob 13:41:19

Mislim, da so nekateri, ki so prebrali moj zapis "Oče II." dobili občutek, da sem jaz imela nesrečno otroštvo, pa to ni bilo tako. Takrat, ko sem bila jaz otrok, sem se vseskozi zavedala, da sem drugačna od drugih, da vidim več kot drugi. kaj je to bilo, tega s svojo otroško pametjo nisem mogla dojeti. Bila sem sama. Bila sem tako osamljena. Kljub temu, da je bilo okoli mene toliko ljudi. Vsi ti ljudje so bili "prazni" in me od trenutka, ko sem ugotovila, da so prazni, niso zanimali več. V neki točki sem ugotovila, da bom morala za svoj razvoj in komunikacijo poskrbeti sama in da mi dejstvo, da imam očeta, mater in sestro ne pomaga. Ja, seveda, imela sem stanovanje, hrano in občutek pripadnosti. To pa je bilo tudi vse.

Najpomembnejša stvar pri človeku je otroštvo. A se tega sploh zavedate? Zakaj? zato, ker nimamo nobene obrambe, ker smo nemočni. Nekaterim otrokom vse prepovedujejo, tako kot so meni in moji generaciji, nekaterim pa vse dovoljujejo, to kar delajo današnji generaciji.

Moja družina je živela v majhnem stanovanju z dvema sobama, kuhinjo in kopalnico. Otroško sobo smo čez dan "spremenili" v dnevno sobo. V tej dnevni sobi smo sprejemali "obiske" do mojega dvanajstega leta, potem pa so starši določili, da bo naša dnevna soba - oz. soba v katero pridejo obiski... kuhinja. 

Kljub temu, da moja soba, oz. najina soba, v kateri sem spala s sestro, ni bila v resnici najina soba, ampak je bila na razpolago obiskom (ti so prihajala v zgodnjem otroštvu večkrat, vsaj enakrat na teden, potem pa vedno bolj redko, oz. so bili v kuhinji...) sem se jaz tam igrala s svojimi igračami. Igrače sem postavljala na mizu in se igrala svoje igrice. Tam na mizi sem jih tudi pustila. Ko sem prišla kasnejev sobo, mojih igrač ni bilo več na mizi, bil pa je grd prt (meni grd čipkast prtiček, na katerega imam alergijo) in kakšna vaza...

Mama mi ni pustila imeti svoj prostor in početi to, kar otroci delajo... igrati se. No, potem se je vdala, ampak takrat sem bila že starejša in se nisem več igrala... Preden sem začela hoditi v šolo se je zgodila nekaj neverjetnega z mojim očetom, kar je še moji mami vzelo dah.

Moj tata mi je govoril poleti preden sem začela hoditi v šolo, da bomo vrgli vse igrače v mseti, ker... zdaj se pa resno začenja življenje in bom hodila v šolo. Spominjam se, s kakšno bolečino sem moje ljube igračke nosila v kanto za smeti. Imela sem jih veliko, pa tudi veliko knjigic (Marinka...). Mislim, da tega moji mami nisem povedala, če ne bi jih vzela ven iz kante, v glavnem moja mama je rekla, da je to zvedela šele pred kratkim in da bi to preprečila. Zakaj bi preprečila... ker je dala toliko denarja za igrače. Pri nas so bile stvari, ki smo jih dobili zastonj, brez vrednosti. In ogromno stvari smo dobili. Hrano iz Prekmurja,. pakete so nam pošiljali iz Hercegovine, kmetje, naši prijatleji so nas zalagali s pršutem, z grozdjem in z vinom. Pri nas nikoli ni bilo lakote in jaz sem imela drugačen problem kot drugi otroci, Mene so tako neznosno silili k hrani...

Ne samo, da se z igračami nisem smela igrati po svoje, tudi stran sem morala vreči igračke...Ampak... ko sem tako premišljevala za nazaj, me to sploh ni prizadelo. Prišla je šola in začela sem se učiti brati, igrala se nisem več. Sicer sem dobila eno punčko , ko sem bila v četrtem razredu in sem jo poimenovala Viki (po Vicky Leandros).

Premišljevala sem bolj poglobljeno o mojem otroštvu... zdaj po vseh informacijah, ki jih imam, po vseh poslušanjih in študiranjih učiteljev na temo in ugotovila, da sem imela krasno otroštvo. Sicer so mi starši težili, ampak.. a pozna kdo kakšnih staršev, da ne težijo? Sicer je bila moja mama včasih žalostna, ampak včasih je bila tudi vesela. Osredotočati se moramo na dobre reči. Tudi v našem otroštvu. Kaj bi pa bilo, če bi se do mene vsi lepo obnašali in me nosili na rokah... potem se ne bi s takim navdušenjem zanimala tako zgodaj za to, kar me tako zanima - za medčloveške odnose... ali pa bi se kljub temu. Poslušala sem Tony Robbinsa, ki nekje govori, da je zanimivo, da ljudje, ki so imeli "vse postlano" so končali v "rehabu", tisti pa, ki so imeli težave, so se jih naučili reševati in tako so se dvignili iz nič.

Če pogledamo življenjepise slavnih mož... kateremu pa je bilo vse "postlano". Zadnjič sem psolušala o otroštvu Joe-ja Marshalla, ki se ukvarja s predavanji o kontroli uma. Rekel je, da je bil njegov oče alkoholik in da je bil vsakodnevno tepen. A poznamo koga, da ni bil tepen? A poznamo kakšnega otroka, da je dobil "dovolj" ljubezni. Kdaj lahko dobiš dovolj ljubezni?

Moje otroštvo, če pogledam nazaj... imela sem ta problem, ker so me kritizirali, obenem pa sem bila najboljša v šoli. Nisem razumela, zakaj me tako kritizirajo, pa sem najboljša. Kako bi lahko bila še boljša... Počasi sem dojela, da me bodo vedno kritizirali, karkoli bom naredila, se pravi, da sploh ne gre za to, kakšna sem. Se pravi, da sploh ne gre zame...To je ravno tako, kot, ko so me kritizirali na blogih. Kako so mene napadli... Kakšne strahotne laži so pisali o meni nekateri, ki me nikoli niso videli...

No, starši so me že videli, a kritizirali so me zato, ker so nosili "vojno" v sebi in so se izživljali nad mano. Moja mama je prišla iz službe in potem petnajst minut kričala name in iskala, kaj sem naredia narobe. Če ni bilo nič narobe, pa si je izmislila. Jaz seveda nisem razumela, da moram biti samo tiho in bo napad minil. Vedno je govorila ene in iste besede... da nisem nič vredna... da nisem vredna, da sonce name sije... da iz mene ne bo nikoli nič nastalo... da me nihče ne mara... Vsi ti stavki so imeli name porazen učinek. Smilila sem se sama sebi in razmišljala o samomoru. Kako pa bi lahko vedela, da samo ponavlja stvake od svojega očeta,ki je imel "napad", ko je prišel domov in se je moral "olajšati" nad otroci in nad mamo... Mi kot otroci sprejemamo do svojega četrtega leta, vse, kar se nam dogaja v svoj um. Ko smo skupaj s svojimi starši, so njihove besede v naši podzavesti in tega se sploh ne zavedamo, dokler tega ne ozavestimo.

Takrat, ko smo otroci, tega ne moremo vedeti. Kako sem si jaz razlagala te napade svoje mame? Sčasoma sem ugotovila, da se ponavlja kot pokvarjena plošča in je nisem več jemala resno. Potem sem, ko sem bila v puberteti spoznala, da se ne morem od njih ničesar naučiti in da mi ne moreta pomagat, še več to, da sem skupaj z njimi, je sama izguba. Začela sem hodit naokoli po svoje, lagala sem staršem,. kje sem... vseeno mi je bilo za njih. Moj cilj je bil samo stran od njih in biti čim bolj nesramna.

To je ta upor, skozi katerega gremo v puberteti. Potem pa sem v svojih tridesetih letih šla stran od njih. Živela sem na Dunaju. Pa mi ni bilo nič bolje. Ko sem imela 46 se mi je moje življenje popolnoma porušilo. Nič več ni delovalo. Bila sem ločena, pohojena in imela sem tri otroke za preživljat. V takem stanju sem prišla nazaj k mami. Stanje je bilo polno zamer, besa in agresije. Mama me je nekjkrat udarila, jaz sem na njo kričala. Ona je ponavljala svojo znano pesmico: "Nikoli ne boš ničesar dosegla... Nimaš prijateljev... Nisi vredna, da sonce nate sije."

Enkrat sem zbežala v gozd in iskala luknjo, v katero bi se vrgla in končala to svoje življenje, ki ni vredno niti da sonce nanj sije. Potem pa sem si mislila... mah klinc, to je samo ponavljala od ajteka. Zakaj bi se ubila in zakaj bi užalostila svoje otroke? In oče gotovo ne bi želel, da bi to naredila njegovim vnukom.

Torej... sem šla čez zid groze in se nehala upirati svoji mami, ko je začela s svojimi pesmicami, kako sem nesposobna in kako nikoli ničesar v življenju nisem dosegla. 

In ona je tudi nehala s svojimi pesmicami... Sicer se mi še vedno dvigne pritisk, ko jo slišim... ampak, ne čutim več potrebe, da bi kričala nanjo nazaj. Pač ne reagiram... In ona tudi ne...

Apres Toi - Vicky Leandros - Eurovision 1972 - YouTube

Luxembourg - Eurovision 1972

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
8
Dajana Babič
0
Dec 11, 2013
Štulič ,,, zame je bila ona moj angel :)
#8
štulič ;)
0
Dec 10, 2013
Pa kje si Vicky našla,

da' Bog pa zašla :)

v korakih, spet in spet ;)

http://youtu.be/JUzlLSjsLOs
#7
Dajana Babič
1
Dec 09, 2013
Biserka <3 Ana <3 Dejan <3 Vsi smo eno. In tako smo se našli. :)
#6
Dejan Kutić
1
Dec 09, 2013
kako so te zgodbe meni znane kot oče I, II ,III in nisi edini primer,kapo dol , v ponos mi je da si vstopila v moje življenje, hvala ti,.. :)
#5
Ana Kos
1
Dec 09, 2013
Takole rastemo, Dajana! <3
#4
Biserka Kapo Kukman
0
Dec 08, 2013
Dajana, imaš prav. Pravkar ozaveščam dušo.
#3
Dajana Babič
0
Dec 08, 2013
Oja Biserka... jaz bi vsakogar, preden gre v politiko poslala na terapijo, da ozdravi svojo otroštvo. Bi videla, kako bi se naša politika spremenila. :)
#2
Biserka Kapo Kukman
1
Dec 08, 2013
Točno tu se vidi, kako so interpretacije tujih resničnosti nesmiselne. Samo prebereš, lahko nekaj pokomentiraš...vendar, ti občutki so samo tvoji, ker je otroštvo bilo tvoje. Tu nimaš, kaj dodati ali odvzeti. Ravno pri tej zgodbi sem zelo dobro ozavestila SUBJEKTIVNO. To se samo posluša. Interpretacije tvojega otroštva se vežejo na naša otroštva, tako da nikakor ne morejo biti objektivne. Razen, ko je nekdo zdrav, zrel in ima zelo razvito objektivnost - STROKOVNJAK. Eto, pa sem ozavestila laično in strokovno gledanje. Res pa je, da je lahko laik veliko bolj osebnostno in duhovno razvit od strokovnjaka. Tu imamo v družbi veliko težav, prav zaradi osebnostne nezrelosti nekoga, ki lahko zaseda pomembno družbeno funkcijo.
#1
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2013-12-08 13:41:19 (Dec 08, 2013)
Starejša objava Novejša objava
Apres Toi - Vicky Leandros - Eurovision 1972 - YouTube

Luxembourg - Eurovision 1972

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Svetlana Mikhailovna in Elena Aleksandrova imata seminar na Reki 30.1. in 1.12.
Mnogi kljub dokazom ne verjamejo, kako zelo škodljiva so cepiva, saj so sestavine, ki jih vsebujejo, tako grozljive, da je težko verjeti, da je to možno. Pa je.
Pred nami so aretacije akterjev globoke države!
Intervju s Swerdlovom o kontroli uma
Zakaj se sredstva za zdravljenje otrok ne pridobijo avtomatično?
Globalno segrevanje je nesramna laž!
Ko vidite da otroka, ki ima zdravnike v družini ne cepijo, potem vam je vse jasno
Ingverjeva voda
Resnica?
Ko demokrati že dve leti raziskujejo Trumpa in vse, kar najdejo so njihova kriminalna dejanja
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

velika ponudba nadomestnih baterij za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, clevo, dell, fujitsu, gateway,.. na zalogi je veliko baterij. hitra odprema. cene baterij se gibljejo med 25,00€ in 100,00€. 

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

7081.) kaznilnica v snegu - gaston charlet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

15.) menuet za kitaro - vitomil zupan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4333.) njeno življenje - guy de maupassant

Kategorija: Leposlovje

Cena: 7.99 €

156.) gostilne na slovenskem

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15 €

1084.) vzgoja otrok v težavnih obdobjih - dr. benjamin spock

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

1709.) šopki za adama venijo - andrej blatnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj