Iskal sem po templjih, cerkvah in mošejah, a sem našel Božansko v svojem srcu

Objavil/a Dajana Babič, dne 2013-12-03 ob 18:26:54

I looked in temples, churches and mosques, but I found the Divine within my heart.~ Rumi ////// Iskal sem po templjih, cerkvah in mošejah, a sem našel Božansko v svojem srcu.

Ta Rumijeva misel presega časovne, jezikovne in celo verske omejitve, saj neposredno nagovarja srce vsakega bralca. Rumi ni našel Božansko po templjih, cerkvah in mošejah, ampak je našel Božansko v svojem srcu…

V tem smislu mu pomeni srce največ, saj v njem najde izvir ljubezni, ki stoji na višji stopnji od razuma. Primerljiva je s soncem, okoli katerega se vroče želje srca spremenijo kot voljne iskrice zadovoljitve v najvišjo obliko ljubezni s kozmično poroko.

Z drugimi besedami povedano, ljubezen je pozitivna moč in sila. Pozitivna, ker je ustvarjalna in dobrodejna, a moč zato, ker je v svoji biti življenjska sila. 
Njegova notranja izkušnja ga je pripeljala do spoznanja, da se more resnična, voljna in brezpogojna ljubezen do ljudi, torej kozmična ljubezen, primerjati samo z ljubeznijo do Boga. Ljubezen kot taka ostaja skrivnost.

Ako hočemo biti sposobni ljubiti Boga, moramo po njegovem z vsem svojim bitjem občutiti njegovo prisotnost, kar pa spet ne moremo izkusiti neposredno od Boga.

Zato razlikuje materialno ali telesno ljubezen in duhovno ali Božansko ljubezen. Višji in plemenitejši je objekt ljubezni, višja in plemenitejša je tudi ljubezen. Kdor ljubi Boga, ta stoji potemtakem najvišje.

Ljubezen do Boga se vseeno ne začne od Njega samega, ampak z naravno ljubeznijo do človeka. Iz primarnega nagona se ljubezen prebija iz ene stopnje v drugo, vse višje in višje, od konkretne do abstraktne, to je od telesne preko duševne, dokler človek naposled ne zahrepeni še po Najvišjem. To je tista točka, ko se razvije v kozmično oziroma doseže najvišjo stopnjo.

Rumi nas torej uči, kako se plemeniti svojo dušo skozi umetnost ljubezni. Na svoji poti pozitivne usmerjenosti, ta zmore pretvorit vse nižje kvalitete človeka v višje, vse slabosti v kreposti. Skratka s tem postane ljubezen želja po realizaciji vsega dobrega, ki se na konkreten način izraža tudi v praktičnem življenju.

Moj komentar na to Rumijevo pozitivno misel, ki si jo zapisala v postu, ni nič drugega kot tisto, kar verjetno že veš in ti pripada. Vseeno malo luči razkritja na mesto najdenja, te morda še bolj vzpodbudi pri tvojem vztrajanju na poti pozitivnih misli. Pri tem verjamem v tvojo notranjo moč:-)

~ Frenk

A gift of Love - YouTube

Mawlana Jalaluddin Rumi Balkhi was a 13th century muslim sufi saint. After so many centuries his message of Love is being rediscovered and spread by people a...

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2013-12-03 18:26:54 (Dec 03, 2013)
Starejša objava Novejša objava
A gift of Love - YouTube

Mawlana Jalaluddin Rumi Balkhi was a 13th century muslim sufi saint. After so many centuries his message of Love is being rediscovered and spread by people a...

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
El Chapo, najmočnejši trgovec z drogo na svetu obsojen na dosmrtno ječo
Znaki pomanjkanja hranil
Nikakor se ne cepite, v vsakem cepivu so strupi!
Zakaj se mediji ne spomnijo tega?
Epsteinov Pedo Island posnet z dronom
Migrantski pripadnik tolpe švedskemu najstniku tlačil pištolo v usta!
Popolnoma vsak teroristični napad na prostoru ZDA je bil false flag napad (a vam nisem jaz tega govorila?)
Lana Praner - Sodobna tehnologija
Migrant iz Maroka kradel v trgovini na Čopovi v Ljubljani, nato pa se je spopadel z varnostnikom in mu grozil, da ga bo ubil!
Poskus uboja Epsteina (da ne bi povedal, kdo je zadaj... Izrael!)
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj