Led na cesti, led na pločnikih

Objavil/a Dajana Babič, dne 2017-02-01 ob 11:20:30

Od leta 1995 pa do 2005 sem živela na Dunaju. V resnici nekaj več, od leta 1990 sem bila tam s premori. Tako, da vem, kako tam ljudje živijo. 

Prva stvar, ki jo opazi človek, ki živi na Dunaju je, da ti hvalabogu ni treba imeti avta. Na vsak konec dvomilijonskega mesta se pride z U-bahnom - metrojem - podzemeljsko železnico. Če pa tega ni, so na vsakem koncu tramvaji, oziroma avtobusi... potem je tu Schnellbahn, hitri vlak, ki vozi od Dunaja, do primestij itd. Problem je vožnja z avtom in parkirni prostor. Ampak, če nimaš avta, se nimaš za to kaj sekirat, saj povsod prideš hitro.

Druga stvar, ki na Dunaju bode v oči za tiste, ki tam živijo, ne za tiste, ki pridejo tja na enodnevni izlet je, je kako posran. Dunaj je dobesedno posran, saj je tam psov skoraj toliko kot prebivalcev. Dunajčani plačujejo poseben davek za pse, zato se mnogi nočejo  pospravljati drekov za svojim ljubljenčkom.

Tretja stvar,. ki jo opaziš na Dunaju, če tam živiš je, kako je Dunaj v bistvu čisto mesto, kljub temu, da je posrano (psi obavljajo veliko potrebo vsak dan, tako, da je treba vsak dan čistit, jutri pridejo novi dreki)... 

No, na Dunaju se čistijo vse ceste vsak dan. Za to, ali se čistijo čisto vse ceste, ne morem vedet, ampak cesta, ki je vzporedno z obalo Donave, kjer smo na koncu živeli je bila čiščena vsak dan... Zjutraj sem dvignila roleto, sem videla dva strica, en je vozil voziček, drugi je imel lopato in dajal v voziček smeti, ki so na cesti... Bila sta strašno počasno in se ti je zdelo, da se sploh ne premikata, ampak, da se premikata, sem videla, ko sem odpelajal otroka v vrtec, ki je na koncu blokovskega naselja in ju videla tam. Čistijo se tudi parki, ki jih je na Dunaju res ogromno. In parki se zvečer zaklepajo. 

Vsaka stavba oz.skupina stavb oz. blokov ima na Dunaju hišnika oz. hišnico, ki dobi stanovanje v naselju, kjer živi in je odgovoren za vsakodnevno čiščenje, popravljanje, urejanje zelenic, čiščenje oken in seveda... odgovoren je za čiščenje poti, ko zapade sneg. Na Dunaju pade ena snežinka in že slišiš hišnika, kako odmetava sneg in posipa s peskom poti. Takrat, ko je zapadlo veliko snega in avti niso mogli it ven iz parkirišč, je hišnik organiziral odvoz snega. Hišnik je tudi mene grdo gledal, ker me je enkrat ujel, da sem vrgla umazano otroško plenico v kanto, na dvorišču, ki ni zato. Rekel mi je, da jo je treba odvreči v kanto "za ostale odpadke" v posebnem prostoru za smeti v pritličju bloka, ki ga seveda čisti hišnik.

Poznala sem žensko, ki je bila hišnica in je bila iz naših krajev in ni pozimi nikoli upala iti "domov", ker jo je bilo strah, da bo zapadel sneg in se bo kdo na dvorišču polomil. Če se je kdo polomil na dvorišču bloka, za katerega je odgovoren hišnik / hišnica, je to tvoja krivda in nosiš kazensko odgovornost!

Hišnik in cestarji čistijo listje, ki zapade, vsak dan (vsi imajo natančno določene rajone, kje mora kdaj čistiti), hišnik benti na ženske, ki sedijo na igrišču in žvečijo semenke in jih pljuvajo na tla... itd. Samo grdo jih pogleda, one se mu pa smejejo nazaj ali se delajo da ga ne vidijo.

Moram povedati, da je bil zame šok, ko sem prišla nazaj v Ljubljano, bila je že pozna jesen, vsepovod pa listje po tleh... Šele takrat sem to opazila. Na Dunaju ne obstaja parkirišče, kjer bi bilo po tleh listje ali smeti, ali ki ne bi imelo smetnjakov, kamor lahko smeti odvržeš.

Še poseben šok pa je bila zame zima, ko je bil led na tleh in pločnikih in gledala stare ljudi, kako previdno hodijo po cesti in pločnikih. To se ne bi smelo dogajati! Pred dvema letoma sem šla po cesti mimo vrtca v bližini, pa res nisem hodila hitro in grdo padla po tleh. Vrtec je bil zaprt, naslednji dan sem šla tja in jih prosila, če za božjo voljo lahko kaj naredijo pred njihovimi vrati... So rekli, da je to vedno občina naredila, da so posipali s soljo, takrat pa tega še niso naredili. Madona, pa naj ena izmed žensk odstrani led pred vrati vrtca!

Tako sem vedno manj začudena, ko vidim, da pozimi ne počistijo ledu na cestah in pločnikih. Ker se vozim s kolesom tudi, ko je mins 10 po Ljubljani, točno vem, kje je očiščeno, kje pa je bolje, da grem peš ali po drugi strani. Letos sem tudi že padla na "drsalnici", tako da se tistega konca izogibam.

Ne obsojam nikogar. Vsak naj poskrbi zase. V premislek le, kako si življenje v mestu organizirajo drugod.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Dajana Babič
0
Feb 01, 2017
Stoyan... ja,,, saj so očistili, a ne dobro in ne dovolj.

Ana... saj jih pobirajo, tako kot pri nas, eni jih pobirajo, ampak dovolj, da dva ne pobereta, potem pa mora hišnik očistit. Ena ženska je hodila s psom na kakanje pred blok, porinila kakec na cesto in šla noter... vedno ista procedura... Huišnik pač mora počistiti pred blokom, to je njegova dolžnost... seveda, če je pamet je težil tistim, ki so metali umazane pleničke v kante v parkih (meni)... in jaz jih potem res nisem drugam, pa sigurno je tudi težil lastnikom psom... ampak kot vedno je tako,da nekateri pospravijo, nekateri ne.

So pa imeli že takrat, ko sem jaz bila tam stalne debate po televiziji in vsepovsod, kaj narediti s tistimi, ki ne čistijo za psi... Pač... folk se mora neki pogovarjat.

#5
Ana Kos
0
Feb 01, 2017
Mogoče pa zdaj že na Dunaju pobirajo kakce, pred kakšnimi 15 leti jih tudi v Lj. še niso ... :)

Sicer pa zanimivo primerjanje!
#4
Stoyan Svet
0
Feb 01, 2017
tudi za čiščenje pločnikov na javnih cestah in ulicah naj bi bila zadolžena občina
#3
Dajana Babič
0
Feb 01, 2017
Stoyan, namesto, da bi kdo kogarkoli tožil, izgubljal čas, energijo in živce naj samo vsak pred svojih vhodom očisti. Samo pločnike je treba očistiti. Za avte je poskrbljeno. Za ljudi pa ne!
#2
Stoyan Svet
1
Feb 01, 2017
Prebral sem, da je po zakonu za čiščenje ulic zadolžena občina,
Ljubljančani tožite Zokija,
če vaše ulice niso očiščene snega in ledu.
#1
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2017-02-01 11:20:30 (Feb 01, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Abortirana človeška DNA in kri fetusov telet so sestavine v cepivih za otroke
Deklica izgubi polovico možgan po OMR cepljenju
Kako sesuti globoko državo?
Konec fluoridiziranja vode?!
Egiptovski recept za čiščenje črevesja
Melanija :)
Dr. Maurice Hilleman priznava da cepljenje proti otroški paralizi povzroča raka
VARGINHA UFO INCIDENT
Update iz skupine Aliansa galaktične federacije
Dr. Robert Gallo je priznal da je ustvaril AIDS za depopulacijo človeštva
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Oglasi

vsak problem, ki ga občutimo, je posledica porušenega ravnovesja v nas samih. negativne misli in čustva, kot so žalost, jeza, strah,sram, krivda, zavist, ljubosumnost, občutek nemoči, nizka samopodoba in podobno, sprožajo v nas neprimerne odzive na zunanje okoliščine. tako lahko odreagiramo pretirano čustveno ali povsem hladno, arogantno in agresivno. lahko se povsem umaknemo in se ne znamo postaviti zase, drugič spet se pretirano in nerazumno izpostavljamo tveganju in kljubujemo brez pravega razloga. do sebe in drugih smo pretirano kritični, perfekcionizem nas duši, nikoli nismo res zadovoljni z doseženim. težko prepoznamo ali se soočimo z realnostjo in živimo v iluzijah, ali pa življenje dojemamo kot težko in depresivno. počutimo se ogroženo ali smo povsem apatični. zato pogosto podležemo predsodkom in smo netolerantni do ljudi, ki mislijo drugače, v najbolj skrajni obliki se to izraža kot fanatizem. v astrologiji so negativna čustvena stanja opisana z medsebojnimi vplivi različnih planetov v osebnem horoskopu, ki je v bistvu energijski zemljevid osebe. v energijski astrologiji energijsko anatomijo opisuje 7 telesnih čaker, ki so razporejene vzdolž hrbtenice, glavnega telesnega meridiana, in 3 izventelesne čakre vnašem eteričnem telesu. njihova naloga je, da zagotavljajo dovajanje energije za nemoteno delovanje vitalnih funkcij in telesnih organov, s katerimi so povezani in nemoten pretok energije po telesu. energijska astrologija človeka obravnava celostno, kot duhovno, čustveno, mentalno in telesno bitje, ki živi povezan z drugimi v socialni mreži – torej tudi kot socialno bitje. če se na kateremkoli področju življenja soočamo s težavami, ki jih ne zmoremo obvladovati, to kaže na energijsko neravnovesje v nas samih.   več informacij: http://astrohealing.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

zapeljite se s pletno na beljski otok, obiščite cerkev in pozvonite na zvoniku za srečo. vse na temo church on bled: https://www.altitude-activities.com/visit-the-church-on-bled-and-ring-the-bell

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

slovenija je dežela, kjer lahko zasledite marsikaj, zato si preberite 8 zanimivih dejstev o sloveniji, ki jih mogoče še niste vedeli. facts about slovenia: https://www.altitude-activities.com/8-awesome-facts-about-slovenia

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

med spletna oglaševanja sodijo google adwords, facebook ads, pr članki....katero spletno oglaševanje torej izbrati? pred odločitvijo seveda ne smemo pozabiti na zastavljene cilje, saj samo na ta način lahko dosežemo željene rezultate. v kolikor ne veste za katero oglaševanje bi se odločili pa si lahko pomagate na tem naslovu: https://www.dominatus.si/spletno-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

matcha čaj velja za enega izmed najmočnejših super živil na trgu. vsebuje veliko antioksidantov, izboljša počutje, spomin in koncentracijo ter še veliko drugih pozitivnih lastnosti. več lahko preberete: https://www.malinca.si/matcha-iz-ekoloske-pridelave-100g.html

Kategorija: Čaji

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kako oglaševati na facebooku? želite povečati prodajo? facebook vam omogoča, da lahko prodajo usmerite in targetirate na točno določeno skupino. več o tem na kakšen način delati facebook oglaševanje pa lahko najdete tukaj

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

william hill je ena izmed starejših stavnic na svetu, ustanovljena je bila že leta 1934. sedaj imate možnost, da to spletno stavnico preizkusite tudi v sloveniji - https://www.sportni-portal.com/william-hill

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ste si že od nekdaj želeli poleteti z jadralnim padalom in si ogledati pokrajino iz ptičje perspektive. potem imate sedaj možnost, da doživite to nepozabno izkušnjo ter preizkusite paragliding bled - https://www.altitude-activities.com/jump-fall-and-fly/paragliding-in-slovenia

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor bi želeli opraviti tečaj za voditelja čolna - https://www.mojedarilo.com/ex/328/33/tecaj-za-voditelja-colna-tecja-coln-morje-izpit- imate sedaj možnost, saj vam pri mojedarilo.com ponujajo tečaj, ki si ga lahko privoščite zase ali pa ga podarite kot darilo - 

Kategorija: Storitve

Cena: 125 €

7740.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7081.) cesarjeva nova oblačila snežna kraljica - hans christian andersen

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

6640.) moj prijatelj piki jakob - kajetan kivič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj