Strah pred javnim nastopom

Objavil/a Dajana Babič, dne 2015-11-28 ob 19:11:17

V resnici sploh nisem toliko sovražila faksa, ker seveda ni bilo vse tako slabo. Jaz sem hotela študirati nekaj v zvezi z umetnostjo, v zvezi s knjigami ali pa v zvezi s tujimi jeziki. Takrat, ko sem se vpisovala na faks se na to, kar sem jaz hotela študirat ni bilo mogoče vpisat, sprejemnega izpita za igralsko akademijo pa nisem naredila, zato sem pač ostala tam, kjer sploh nisem hotela biti, na FSPN-ju. Kasneje sem se odločila za mednarodno politologijo, ki se mi je zdela še najbolj "prebavljiva" od vseh smeri. In ja... niso bili vsi profesorji zanič, eden ali dva ali trije so bili dolgočasni, večina jih je bila povprečnih, nekaj pa jih je bilo odličnih.

Premišljevala sem, zakaj sem imela tako travmatična študijska leta. Ker me je bilo strah diplome... Pa ne diplome kot pisanja, saj sem vedno rada pisala in to mi nikoli ni bil problem. Strah me je bilo zagovora diplome. Odgovarjanja na vprašanja. Med študijem sem delala na Radiu Študent kot špikerica in kasneje na tedanji RTV Ljubljana. Že medtem, ko sem delala na radiu sem opazila, da sem postala izredno nervozna, če sem vedela, da govorim "v eter", da se ne bi zmotila... Bolj, ko me je bilo strah, da se bom zmotila, večkrat sem se zmotila. Na kar se osredotočaš, to se ti bo zgodilo! Zato so me iz Radia Študent vrgli... no, niso me vrgli od tam, odslovili so me, saj nisem bila sposobna delati pod pritiskom (= v živo).

Potem sem delala na televiziji. Delala sem kratke prispevke in šla sem z ekipo na raznorazne sestanke in potem pripravila prispevek na TV o tem (za dnevnik). Nekaj takega, kar lahko danes vsak naredi na youtube. Moje delo tam ni bilo nič posebnega in nisem se razlikovala od drugih novinarjev, ki so bili tam že dolgo zaposleni... Dokler se ni zgodilo, da me je na novoletnem sejmu nekdo od sodelavcev na Čopovi našel s kamero in sem govorila "v živo"... Prižgali so luč, tisto močno luč, ki te kar odbije, novinarka me je nekaj vprašala, jaz pa sem se ustavila, zamrznila sem, spregovorila sem nekaj nekontroliranega, kar ni imelo povezave s tem, kar me je vprašala, sploh se nisem mogla ustaviti, niti misliti, niti nič reči oz. to, kar sem rekla je bilo nekaj nerazumljivega. To je trajalo nekaj sekund, mogoče pol minute, ne več. Potem ta moja izjava na srečo sploh ni bila prikazana na TV-ju. Jaz sem po tem dogodku sama odšla iz televizije. Zdaj vem, zakaj, strah me je bilo, da me bo kdo "porinil" nekam, da bom morala jaz "v živo" kaj spraševati ali govoriti.

Bila sem v nekem tretjem letniku faksa. V četrtem letniku se mi je vse v zvezi s študijem popolnoma ustavilo... Seveda, bližal se je zagovor diplome. Po dveh letih mečkanja četrtega letnika sem šla k psihiatru, ki mi je rekel, da z mano ni nič narobe, naj lepo naredim vse izpite in pridem k njemu, ko bom naredila izpite. Pa sem šla čez pol leta spet k njemu, me je vprašal, če sem naredila izpite, sem odgovorila, ne... je rekel: "Pridite, ko boste naredili!"... Pa nisem več šla k njemu... Zakaj že? Kaj pa bo naredil namesto mene?

Moji sošolci so vsi že počasi diplomirali in so že delali kot pripravniki, jaz pa sem takrat našla dianetiko, ki je kasneje popolnoma preokrenila mojo življenjsko pot. Nehala sem sploh misliti na faks, vseeno mi je bilo. Našla sem vse svoje odgovore na svoja vprašanja, ki so me že dolgo mučila. Našla sem, zakaj imamo travme in od kje sploh izvirajo... Hotela sem, da to, kar sem izvedela jaz izvedo tudi drugi, a bili smo si svetlobna leta narazen. Vsi drugi so spali še v svojih socialističnih sanjah, no, počasi so se že prebujali, ampak jaz sem vse skupaj preskočila... Mislila sem, da jih bom povlekla za sabo tako, da bom prevajala dianetiko v slovenščino...In sem jo, eno leto sem prevajala, cele zvezke sem napolnila s tem. Potem pa sem ugotovila, da je to povsem jalovo početje, da to nikogar ne zanima in da nihče ne bo šel brati mojega prevoda, saj še sama nisem znala prebrati za sabo, računalnika pa takrat - leta 1988 še nisem imela... No, dobila sem ga naslednje leto, ko sem pisala svojo diplomo na računalnik pri svojem fantu. Takrat še ni bilo interneta. Joj, v kako drugačnem času smo živeli kot zdaj... čeprav, če pomislim, ni bilo veliko drugače, le da se je tehnologija od takrat izjemno razvila. Takrat smo imeli telefone, stacionarne, mislim, da ga je imelo vsako stanovanje v Ljubljani, imeli smo seveda televizijo in radio in takrat smo poslušali glasbo na kasete. 

Tako sem obtičala v četrtem letniku, prevajala dianetiko, faks pa je čakal in čakal... Sicer sem tipkala na pisalni stroj svojo diplomo, ampak, ker sem jo tipkala na pisalni stroj nisem mogla popravljat, tako, da sem se odločila, da se bom preselila k fantu, ki je imel računalnik in sem lahko tipkala v "word". Enkrat sem natipkala enih sto strani, pa mi je računalnik vse izbrisal... Pa sem morala delati vse znova... Na faks nisem hodila k mentorju, ker ga nisem marala, nisem pa poskrbela, da bi si našla nekega drugega mentorja, ki bi mi dejansko pomagal... Ampak, če tako pomsilim, saj nisem rabila pomoči... zaustavljala sem vse skupaj, iskala sem druge reči, samo, da bi si dodatno otežila vse skupaj iz enega razloga... da bi podaljšala zadevo in da mi ne bi bilo treba iti "jutri" diplomirat... oz. iti na zagovor. Pisanje diplome mi nikoli ni bil problem, ni bil problem diploma, ampak zagovor... tega sem se tako bala. Pa ne zato, ker ne bi vedela stvari o, katerih so me profesorji spraševali, saj sem se za božjo voljo učila vse to. Zato, ker me je bilo strah.. Ko sem bila pod stresom, ko sem bila izpostavljena javnosti sem izgubila dar govora. Ne samo to, nisem mogla misliti, nisem funkcionirala.

Vse to me vodi v osnovno šolo, ko sem bila klicana pred tablo in sem morala to, kar sem imela napisano v zvezku povedati pred razredom. Že zelo majhna sem prebirala knjige in bila pravi knjižnji molj. Drugi otroci so se igrali na dvorišču, jaz sem pa prebirala knjige. Imela sem to sposobnost popolnoma potopiti se med svoje knjige in pozabiti na svet okoli sebe, ki mi je bil dolgočasen. Najbolj uživala sem v pisanju spisov pri slovenščini. ampak, tam je bil en hakeljc. Vsake toliko časa je učiteljica poklicala učenca pred tablo, da bi povedal to, kar je napisal. Jaz tega nisem mogla narediti. Stala sem pred tablo, mencala, gledala v tla, grabila me je panika, bila sem čisto prepotena in izgubila sem dar govora. Tega me je bilo strah. In tega me je bilo strah na faksu. A to, da me je bilo tega strah, sem spoznala šele veliko kasneje, po zagovoru diplome. To, da sem toliko časa mečkala z diplomo in delala druge stvari namesto tega, kar bi bilo treba, da bi že enkrat vso to morijo končala, vse to sem počela zato, da bi odložila čas zagovora.Takrat so mi starši in sošolci in sploh prijatelji, ki sem jih imela govorili, naj že enkrat naredim vse skupaj do konca, naj ne podaljšujem teh črev.

No, in kaj se je zgodilo... Po tem, ko sem našla knjigo "Dianetika" in prevedla več kot polovico skoraj več sto stranske knjige v slovenščino, sem začela pisati diplomo pri fantu in ko sem še naredila nek dodaten izpit - kot kazen, ker sem toliko časa podaljševala diplomo. Končno je napočil dan zagovora. Bilo je junija 1990. Na zagovor sem vlekla svojo sestro. Bila sem oblečena v bluzo strupeno zelene barve, ki je nisem kasneje nikoli več oblekla. Bila sem živčna, kot da grem na kakšno sojenje ali kaj takega. Komisijo so sestavljali trije profesorji, ki sem jih zelo spoštovala. Najprej me je moj mentor nekaj vprašal, jaz pa sem prebrala nekaj, kar sem si napisala na papir... Sploh mu nisem odgovorila na vprašanje. Vsi trije profesorji so videli, da je brezveze mene spraševati, saj jim sploh nisem odgovarjala na vprašanja, sploh nisem slišala, kaj so me spraševali, šumelo mi je v ušesih, slabo mi je bilo, vsa sem bila prepotena... Ko so profesorji videli, da ne morem odgovarjati, so na hitrico končali zadevo. Mene je bilo sram, da je bila moja sestra prisotna, ampak bolje, da je bila prisotna, saj drugače bi morda umrla ali kaj podobnega. Pobegnili sva od tam, moj mentor je še stekel za mano in rekel, če bi šli na eno pijačo, pa sem rekla, da ne, da kdaj drugič. Moji sestri, ki je kadilka, sem rekla, če mi da en cigaret... Takrat sem kadila drugič ali tretjič v življenju. Ampak ne vem, zakaj šele potem, saj je bilo vse hudo za mano... Ampak štos je ravno v tem... ni bilo vse hudo za mano, saj sem imela vsaj še desetkrat od tistega junija 1990 nočne more, da faksa še nisem naredila, da imam še dodaten izpit za narediti in da nisem dokončala nečesa, kar bi že zdavnaj morala. 

In že zdavnaj bi morala napisati to v knjigi, ki sem jo začela pisati, ko sem bila prvič noseča leta 1995, pa sem mečkala in delala vse ostalo, samo, da mi tega ne bi bilo treba delati, kar moram. Dokler nisem pred nekaj dnevi spet sanjala, o tem profesorju, ki me je spraševal na zagovoru in katerega sliko sem pred nekaj dnevi videla nekje na internetu (umrl je pred leti).

Kaj ti pomaga, če so vpletene osebe že zdavnaj mrtve, če si že zdavnaj naredil nekaj, kar je bilo potrebno narediti, a tvoja čustva so še vedno razburkana, tebe še vedno nekaj žre, tebe je še vedno strah in še vedno imaš napade panike... Točno... delala bom upravljanje za napade panike... sem bom napisala številko za to, mogoče se bo panika kaj polegla: 489314 81961 (Grabovojev številčni niz proti paniki)... 548312498714 (strah pred javnim nastopom)

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2015-11-28 19:11:17 (Nov 28, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kdor zares dobro pozna strukturo in način delovanja GLOBOKE DRŽAVE in raznih senčnih vlad, bo znal realno ocenit delo Donalda Trumpa in vsa njegova prizadevanja
Štipendije od Mercatorja!
Kdaj nam bo prekipelo?
Sarajevo
Hitler je bil financiran od Federal Reserve (Rotschild, Rockefeller, Morgan) in od Bank of England
Sp. Podravje: Za skoraj cel avtobus ilegalnih migrantov
Učinek Merkel - Soroševih migrantov v Nemčiji: preko 2000 ubojev, okoli 7000 seksualnih zločinov in skoraj 21.000 nasilnih zločinov
FLOTUS = First Lady Of The United States
David Icke - Resnica o 5G
Nekaj pričevanj staršev o cepljenih otrocih iz Hrvaške
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor razmišljate o nakupu kvalitetnega mobilnega telefona in zanj ne želite odšteti celega premoženja, je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy a7. zmogljiv telefon po ugodni ceni, ki vas bo zagotovo navdušil. več lahko najdete in preberete na naslovu: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-a7-zlata

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

računalnik all in one envy velja za premium izdelek hp.  z top procesorjem in ločeno grafično kartico, nudi hitro in zmogljivo delovanje.  primeren tudi za zahtevne igerce!     

Kategorija: All-in-one računalniki

Cena: 1499 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj