Praznovati bi morali 1.500-, ne 25-letnico prvih demokratičnih volitev

Objavil/a Dajana Babič, dne 2015-04-20 ob 13:31:57

Vesna V.Godina

Praznovanje prvih demokratičnih volitev je medijska, politična zmeda, nekonsistentnost slovenskega socialnega prostora. Tako politiki in mediji kot gledalci in volivci so namreč brez premisleka in kakršnekoli zadrege na veliko govorili o tem, za kako pomemben zgodovinski dogodek gre.

In vsi so praznovali. Kot se za Slovenčke in Slovenčice spodobi. Ti namreč praznujejo vse. Vse. Kar je treba. In česar ni treba. Kar ima smisel. In morda še posebej tisto, kar nima nikakršnega smisla.

Praznovanje 25-letnice prvih demokratičnih volitev na Slovenskem je bilo nesmiselno početje.

Ne obstaja samo en tip demokracije Če že govorimo o petindvajsetih letih: toliko časa imamo zahodni parlamentarni večstrankarski sistem. In za ta sistem značilno demokracijo. Ki pa seveda ni edina vrsta demokracije. Ni Demokracija z veliko začetnico. In ta demokracija ni demokracija nasploh. Zato bi v nesmiselni floskuli o praznovanju 25-letnice prvih demokratičnih volitev na Slovenskem morali zamenjati bodisi letnico ali pa tip demokracije.

Trditev bi se morala glasiti, da praznujemo približno 1.500-letnico prvih demokratičnih volitev na Slovenskem. Ali pa, da praznujemo petindvajsetletnico prvih parlamentarnih demokratičnih volitev na Slovenskem po koncu socializma. To bi bili točni trditvi.

Na Zahodu in tudi v Sloveniji se v glavnem vsi delajo, da je parlamentarna demokracija edina demokracija. Demokracija, onkraj katere demokracije ni. Demokracija, brez katere demokracije ni. Ideološko zavajanje Trditev, da je šlo za 25-letnico prvih demokratičnih volitev na Slovenskem, pa seveda ni točna. Je laž. Oziroma je — še bolj natančno — namerno in zavestno ideološko zavajanje. In jasna manifestacija dejstva, da v slovenskem političnem in medijskem prostoru brez zadržkov prenarejajo zgodovino. Verjetno s prepričanjem, da zavajanja in prenarejanja tako ali tako ne bo nihče opazil. Kaj šele na to reagiral.

Jaz pa moram reagirati. Žal. Iz več razlogov. Najprej že zaradi dejstva, da zahodna parlamentarna demokracija ni demokracija nasploh. Ni edina vrsta ali tip demokracije. Čeprav se danes na Zahodu in tudi v Sloveniji v glavnem vsi delajo, da je. Edina demokracija. Demokracija, onkraj katere demokracije ni. Demokracija, brez katere demokracije ni. Kot da demokracije ni bilo in je ne bo Če sprejmemo to implicitno tezo zahodnega in tudi slovenskega razumevanja demokracije, je treba nujno zaključiti, da razen zahodne demokracije demokracije sploh ni. Je ni bilo. In je ne bo. Kar pa ima nekaj neugodnih posledic.

Ena ključnih je, da je po tej logiki treba grško antično demokracijo prekategorizirati v nedemokracijo. Ali celo v totalitarni sistem, če je totalitarizem povezan z neposredno demokracijo. In/ali z odsotnostjo parlamentarnega tipa demokracije. Posledica: spremeniti moramo zgodovinsko razumevanje antične grške zgodovine. Na novo napisati vse zgodovinske učbenike. In verjetno uničiti kupe knjig, ki o tej demokraciji razpravljajo. In jo jemljejo resno.

Praznovati bi morali 1.500-, ne 25-letnico prvih demokratičnih volitev

Praznovanje prvih demokratičnih volitev je medijska, politična zmeda, nekonsistentnost slovenskega socialnega prostora.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2015-04-20 13:31:57 (Apr 20, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Praznovati bi morali 1.500-, ne 25-letnico prvih demokratičnih volitev

Praznovanje prvih demokratičnih volitev je medijska, politična zmeda, nekonsistentnost slovenskega socialnega prostora.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Svetlana Mikhailovna in Elena Aleksandrova imata seminar na Reki 30.1. in 1.12.
Mnogi kljub dokazom ne verjamejo, kako zelo škodljiva so cepiva, saj so sestavine, ki jih vsebujejo, tako grozljive, da je težko verjeti, da je to možno. Pa je.
Pred nami so aretacije akterjev globoke države!
Intervju s Swerdlovom o kontroli uma
Zakaj se sredstva za zdravljenje otrok ne pridobijo avtomatično?
Globalno segrevanje je nesramna laž!
Ko vidite da otroka, ki ima zdravnike v družini ne cepijo, potem vam je vse jasno
Ingverjeva voda
Resnica?
Ko demokrati že dve leti raziskujejo Trumpa in vse, kar najdejo so njihova kriminalna dejanja
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

velika ponudba nadomestnih baterij za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, clevo, dell, fujitsu, gateway,.. na zalogi je veliko baterij. hitra odprema. cene baterij se gibljejo med 25,00€ in 100,00€. 

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

7081.) kaznilnica v snegu - gaston charlet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

15.) menuet za kitaro - vitomil zupan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4333.) njeno življenje - guy de maupassant

Kategorija: Leposlovje

Cena: 7.99 €

156.) gostilne na slovenskem

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15 €

1084.) vzgoja otrok v težavnih obdobjih - dr. benjamin spock

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

1709.) šopki za adama venijo - andrej blatnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj