O tem, kako smo ljubili Jugoslavijo

Objavil/a Dajana Babič, dne 2014-09-09 ob 17:20:55

Zgodilo se je nepričakovano... čeprav se je stalno v osemdesetih letih nekaj dogajalo, dogajala se je slovenska pomlad, vrelo je, Janša je bil zaprt itd.. Od leta 1990 sem bila v glavnem na Dunaju... prišla sem ravno nekaj dni pred razglasitvijo samostojne Slovenije nazaj. Kako smo bili srečni... kako smo bili navdušeni nad vsem dogajanjem... bilo je tako nerealno... sploh nismo verjeli, da je to res možno... nad tem, da gremo na svoje, da gremo stran od "zatiralcev"...

In obenem...

Obenem pa je bilo vse tako čudno. Moj oče je namreč Srb... Ker je nastala samostojna Slovenija, je avtomatično pomenilo,da so ljudje, ki niso Slovenci manj vredni. No, seveda ne po ustavi in ne po zakonih, ampak tako... v resnici pa. Tisti, ki niso bili Slovenci, so bili prestrašeni, masovno so si spreminjali priimke iz mehkega ć v trdi č. Niso si upali govoriti naglas po srbsko. Zgodila se je tista grozna krivica z izbrisanimi... Naša družina je imela ogromno prijateljev, ki so bili na istem kot mi... en del družine je bil slovenski, drugi pa od nekod iz Juga. Ti so postali nekakšni prekletniki, ki so ostali sicer na istem mestu kot prej, so od vedno živeli tukaj ali vsaj že več desetletij in so samo zato, ker niso bili Slovenci, izgubili svoj prejšnji status in tako postali hočeš nočeš v očeh drugih drugačni. Če človek ni imel samozavesti ali hrbtenice, ga je kmalu odneslo. Ogromno ljudi je takrat umrlo.. od same žalosti. Tako kot moj tata...

Jugoslavija je postala prepovedana beseda. Ljudje so se čez noč spremenili iz tovarišev v gospode, zamenjali smo zastavo, iz vseh pesmi je morala beseda "Jugoslavija" ven... zamenjali smo denar... zamenjali smo besede... Kar naenkrat se je začelo zdeti, kot da Jugoslavija nikdar in nikoli ni obstajala. Vse, kar je bilo iz Jugoslavije, je kar naenkrat postalo slabo. Cenilo se je samo to, kar je slovensko, zgradili smo slovenske urade, slovensko birokracijo, glavno mesto Slovenije Ljubljana je postalo zamenjava za Beograd.

Skrčili smo državo na minimum in zamenjali vse, kar se je dalo za slovensko. Pogovor v srbščini se je zdel za veleizdajo.

In tako smo živeli nekaj let, deset let, zdaj že več kot dvajset let. Kriza je postajala vse hujša. Politiki so uničili vse, kar se je uničit dalo in pokradli vse, kar je bilo možno ukrast.

Ljudje so ostali na istem kot prej, zdaj so imeli svojo državo, a nobenih pravic in nobene lastnine Ljudje so se masovno začeli spominjati, kako je bilo prej, ko je bila Jugoslavija, ko smo imeli eno veliko državo. Počasi se začenjamo zavedati, kaj smo imeli in kaj smo izgubili. Zavedati se začenjamo,,kako smo ljubili Jugoslavijo...

EKV - Ti si sav moj bol[HQ] - YouTube

Razmices zavese gledas obecani grad svetla se pale tinja zelja u tebi

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
P. J.
1
Sep 11, 2014
Sicer z malce drugacnim vsebinskim podtonom, a bi se moglo kar pritrditi. Zgodilo se (jim) je. In to je ena najhujsih tezav in eden najvecjih izzivov, ki to druzbo se cakajo.

Slovencem (v druzbenem smislu) se namrec (pre-)pogosto stvari zgodijo. Nimajo nanje nikakrsnega vpliva in zato ni potrebno prevzemati odgovornosti.

Ko vprasamo Srba, s cim se identificira, bo verjetno na eno izmed prvih mest postavil delo Svetega Save, Vuka Stefanovica Karadzica, Kosovsko bitko, itd. Nemci Goetheja, Bacha,... Slovenci pa... Triglav in Postojnsko jamo.

Ta identifikacija z dejavniki onkraj posameznikovega vpliva je mocna in zelo razumljiva v kontekstu zgodovinske (kulturoloske) analize.

In ce na koncu clovek pogleda na osamosvojitev iz neke kriticne distance, se je tudi ta zgodila. Saj gledano z vidika takratnih dogajanj, Slovenija ni odsla iz Jugosavije, pac pa je bila izvzeta iz takratnih dogajanj. Torej, ostala zunaj.
#7
štulič ;)
1
Sep 11, 2014
"Slovencem se je zgodilo Slovenstvo." xoxo

Desilo se eto, hočeš reči? ;( Na začetku 21. stoletja in nu leta; 2014... )

Ko so Ukrajinci in Rusi, Srbi in Hrvatje, Apači in Siuxi, že predčasno "shvatili" kje jim je mesto je njim potegnilo, je tvoja inskripcija!? :)

https://www.youtube.com/watch?v=-79RDzClAEw

Oliver Mandić-Pomagajte Drugovi - YouTube

Album "Dođe mi da vrisnem tvoje ime" 1985 god. Pricam vam nocas o njoj drugovi moji lepsa od nje na svetu tom ne postoji
#6
Zlobni
1
Sep 11, 2014
P.J Način s katerim obrazložiš tvoje gledanje na pretekle dogodke in sedanjo realnost mi je všeč.(Y)
#5
P. J.
1
Sep 11, 2014

Kaj se je zgodilo s Slovenci, ki so stoletja sanjali o lastni državnosti?

Namesto tega, kar smo pričakovali, se je izrodil na plan pohlep, sovraštvo in iracionalno ljubosumje... in kar je najbolj šokanto, ideološka razcepljenost!?


Slovencem se je zgodilo Slovenstvo. V samostojni Sloveniji je koncno odpadla vloga potujcenega zatiranca, katerega gazi okupatorjev skorenj in prikazala se je samopodoba v vsej svoji lepoti.

Mit je izvodenel, kot se rece in pokazala se je narava, ki jo je oblikovala zgodovina. Ta narava pa temelji na izmenjavi uslug, ki narekuje oblikovanje omrezij, znotraj katerih se te usluge pretakajo. Tako v Sloveniji ni pomembno kaj clovek zna, temvec predvsem to, iz kje izvira (npr.: tipicno spoznavno vprasanje se glasi "Cigav pa si?"). Slednja referenca namrec predstavlja posameznikovo zadolzenost do druzbenega okolja in posledicno domnevo usluznosti, ko se za to izkaze potreba.

Vrhunec Slovenstva je tako postalo lastnistvo nepremicnine, ki je mnogim temeljni steber zivljenja. Skorajda ze smisel le-tega. Ko je zadovoljena potreba po varnosti, je zivljenjski cilj Slovenca dosezen. Tisti, ki si morda zazeli zadovoljevanja visjih potreb, kot so potreba po pripadnosti, samozavedanju ali samoaktualizaciji pa so v druzbi zavrnjeni oz. se bolj drasticno - ovirani.

Slednjim ostane zgolj izselitev, ki je tudi zgodovinska stalnica na slovenskem. Pri tem zgodovina izpricuje, da Slovenije ljudje niso zapuscali lacni in nebogljeni, temvec obratno, polni elana in idej. In ta pojav se ponovno udejanja v visoki intenziteti. Mnogi ljudje z vizijo zapuscajo dezelo in se odpravljajo po svetu, kjer pac ocenjujejo, da so moznosti za uresnicevanje njihovih potreb vendar prisotne.

Jugo-nostalgija tako predstavlja hrepenenje malega cloveka, ki ne zeli (ne zmore?) prenesti odgovornosti za svoje (ne-)pocetje. Obcutek krivde pri obtozevanju lastnih oblastnikov pervaga in "vrnitev v dobre stare case" ni nic drugega, kakor latentna zelja po ohranitvi stanja, v katerem ni potrebno storiti nicesar. Pri cemer tuja nadoblast ponuja prirocen izgovor za lasten neuspeh.
#4
štulič ;)
1
Sep 11, 2014
Ne gre za jugo nostalgijo kot je admin podčrtal. Kdor je imel, pet pik od jugo slovanov se je zavedal, da je federalna tvorba nevzdržna, pomagali so še "taveliki" ker jim je Jugoslavija bila trn v peti pa še danes ne vem,
zakaj? :/
(Pogrešam širši trg in kulturološki prepih, za ostalim, nimam niti najmanjše želje ali potrebe.)


O.K. Pravoslavci, Katoliki in Muslimani, so se deja vu, poklali in posilili med sabo in če zanemarimo, busanske in hrvaške varčevalce, "Izbrisane" po njihovi lastni volji, prodajo Elana, Merkatorja in Fruktala...

Kaj se je zgodilo s Slovenci, ki so stoletja sanjali o lastni državnosti?

Namesto tega, kar smo pričakovali, se je izrodil na plan pohlep, sovraštvo in iracionalno ljubosumje... in kar je najbolj šokanto, ideološka razcepljenost!?
Torej, če kot otrok socializma rezimiram, se nam je zgodil notranji sovražnik, ki ob pomanjkanju zunanjega, nujno služi gospodarju in razslojevanju mase kot popularno rečemo volilnemu telesu oz. davkoplačevalcem in na najbolj primitiven način, zavira ekonomski in s tem kulturni razvoj, edino kar lahko pustimo zanamcem.

V Yugi smo imeli Socializem, zdaj imamo Nostalđizem... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=EzgGTTtR0kcMetallica - One - YouTube

One by Metallica Music Video Join my page: http://www.facebook.com/thrashmetal666lml
#3
M. H.
1
Sep 10, 2014
Zgodovina je nekaj lepega. Tako je bilo pred Kristusom, tako je po Kristusu, tako je tudi danes.

V vsakem obdobju je bilo tudi nekaj lepega, prav tako tudi kaj grdega. Čisto lahko jo primerjam s svojim življenjem. Enake misli se mi porajajo.
Karkoli bi želela za nazaj spremeniti, ne morem, ker preteklosti ni mogoče izbrisati. Pa prav je tako. Mogoče je ravno zato največja šola, da se iz preživetega nekaj naučim, da ne ponavljam istih napak.

Razmišljala sem ob tvojem zapisu. Objela me je nostalgija, ampak verjetno bolj zato, ker se me preteklost dotika na poseben način. Tudi tebe, Dajana. Prav je, da se spravimo s svojimi mislimi iz preteklosti, še posebej, če v nas ležijo, kakor mlinski kamen.
#2
Komentar izbrisal Dajana Babič
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2014-09-09 17:20:55 (Sep 09, 2014)
Starejša objava Novejša objava
SMAK ... CRNA DAMA - YouTube

SMAK RADOMIR MIHAJLOVIC TOCAK CRNA DAMA Smak (Serbian Cyrillic: Смак; trans. End of the World) is a Serbian and former Yugoslav rock band. The group reached ...

Bijelo Dugme - Sanjao sam noćas da te nemam (HQ Stereo Sound) - YouTube

Sanjao sam nocas da te nemam Sanjao sam nocas da te nemam, Da lezim budan na postelji od snijega I tiho,tiho, Neka druga zena Moje ime doziva kroz noc, Ruzan...

Zdravko Čolić - Ti si mi u krvi - YouTube

Zdravko Čolić - Ti si mi u krvi, spot iz 1985. godine.

LEB I SOL - Talasna dužina (lyrics) - YouTube

Leb i Sol - Talasna dužina; Album - " Leb i Sol 2 " Godina - 1978. ____________ DISCLAIMER: All photos, stills, clips and music are copyrighted to their resp...

Bajaga i Instruktori Vidi sta sam ti uradio od pesme mama - YouTube

Vidi šta sam ti uradio od pesme mama Vidi šta sam ti uradio od pesme ja Promenio je,okrenuo je, sad više nije tako dosadna Vidi šta sam joj uradio od pesme j...

EKV - Ti si sav moj bol[HQ] - YouTube

Razmices zavese gledas obecani grad svetla se pale tinja zelja u tebi

Indexi - Bacila je sve niz rijeku - YouTube

Indexi - Bacila je sve niz rijeku (with lyrics) Stajala je usred bašte K'o najljepši cvijet. Kao da je dio mašte I muzike te. Slušala je pjesmu moju Posljedn...

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Demokrati in glavni mediji = ena družina!
Židovski rabini inficirali 14 dojenčkov s herpesom potem, ko so lizali njihove penise!
Iskali so kosti izgunule tinejđerke v Vatikanu in našli ogromno okostij
Obami je prav ime Barry Soetoro, Michelle pa je Michael LaVaughan Robinson
Ko je vsak, ki te je dve leti klical rasist pedofil...
STANJE NA SLOVENSKIH MEJAH ALARMANTNO
Kako je Margaret Thacher skrivala pedofilski obroč
Skrita zgodovina izjemno hudobne hazarske mafije
Šembije, danes dopoldan
Obamovo resnično ime je Barry Soetoro
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

  dober dan,   tu se prijavite za vse vrste posojil, ne glede na vaše finančno stanje, naše posojilo se giblje od 2.000 do 1.000.000 evrov, poskus pa vas bo prepričal. naš edini cilj je pomagati ljudem, zato nam pišite preko e-pošte na hopkinsonloan@outlook.com in izpolnite spodnje informacije.   polno ime: znesek posojila: trajanje posojila:   hvala.  

Kategorija: Ostalo

Cena: 10 €

6917.) juliette justine - marki de sade imam še ostale knjige te zbirke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5124.) kaj je mojemu otroku - sabine pauki andrea kisch

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 18.99 €

4453.) pot v hlapčevstvo - hayek friderich august

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

2067.) trije prašički

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj