Partizani ali domobranci?

Objavil/a Dajana Babič, dne 2015-01-30 ob 10:28:28

Mojca Kavka PARTIZANI ALI DOMOBRANCI »Sem letnik 1963«.

Lahko sodim, ker od mojih ni bil nihče nikjer in so mi neobremenjeno predstavljali resnično zgodovino in resnične dogodke. Od 1975 nekje dalje, pa se česa tudi sama spomnim. Danes, v času skorajda popolne informiranosti ali možnosti – biti informiran, obsojamo dogodke izpred šestdesetih let, pa se ob tem NE zavedamo, na kakšnem nivoju je takrat bilo informiranje.

Si predstavljate sistem obveščanja in stopnjo obveščenosti v letih 1941 do 1945? Še dandanes, ko imamo na voljo ogromno medijev, za povrh tudi internet, se zgodi, da ljudje kupujejo hišo, ki jo je nekdo prodal že trem prej. Večino Slovencev, tudi visoko izobraženih, so prijatelji pritegnili v najmanj eno vrsto mrežnega marketinga. Kar priznajte si tudi vi. Danes, ko smo vsi tako pametni, izobraženi, obveščeni, pa smo vseeno najmanj vsak enkrat nasankali.

Leta 1941 je prišel na obisk zaupanja vreden sosed, prijatelj, sorodnik. Povabil vas je, da se mu pridružite, ker gre tudi on v hosto ali k ta belim. Ker, da je to edina prava stran. Verjetno je pri odločanju veljalo le, kdo je bil tisti, ki je k vam prišel. Popolna primerjava z današnjim mrežnim marketingom, ki ni nič drugega, kot je bilo leta 1941 novačenje. Za ene, druge ali tretje. Le da je bilo v letih okrog 1941 vključenega še veliko strahu, ki ga razumejo lahko le tisti, ki so vojno doživeli. Ne pa obramboslovec, ki je verjetno prodajal orožje za mastno provizijo, medtem, ko so se drugi borili. Njega strah je bil usmerjen bolj v odkritje nečednosti.

Dejstvo je, da danes tisti, za katere se je izkazalo, da so prodajali slovenske duše vragu s kljukastim križem, želijo svojo stran prikazati, kot mučeniško.

Kako mislite, da je spregledal Janezek? Je brati začel šele daljnega leta 1991? Mu je šele takrat preklopilo? In končno vprašanje, ali se mu morebiti izplača, ali je postal gorečnež kar tako?

So morda k njemu pristopili ljudje iz Argentine in Rima in mu ponudili kaj takega, čemur se ni mogel odreči? Verjetno kaj tako Velikega, da se mu ne bi mogel odreči skoraj nihče od nas.

Pa vendar mi je hudo, ko vidim, da otroci partizanov, otroci ljudi, ki so jih pobili belogardisti, Nemci ali Italijani, danes volijo brezlasega lepotca, ki nagajivo razmišlja, kako je tretjino Slovenije speljal na led in bo spremenil zgodovino. In to mu dovoljujete vi, ki ste otroci padlih partizanov ali nedolžnih žrtev. Ker ga volite in nimate toliko pameti, da bi razmišljali s svojo glavo. Vi boste dovolili, da se slovenska zgodovina očitno spremeni!

Desnica objokuje padle v povojnih pobojih, ki naj bi bili največje žrtve vojne. Prav je, da jih objokujemo vsi, da vsi objokujemo norost, ki vodi do vojn. Prav je, da objokujemo vsako žrtev, kajti niti milijon m2 zemlje ni vredno enega človeškega življenja! Ni pa prav, da se pozablja še vse ostale žrtve, ki se jih ignorira in zaničuje.

Zakaj je prišlo po vojni do nepravičnih pobojev? Ne da bi zmanjševal greh in nesmiselnost dejanj, se je potrebno vprašati: Po kateri vojni pa se to ni zgodilo ? Preberite zgodovino Francije, Rusije. Nič drugače ni bilo tam. Pa še kje tudi… Ali se kdo sploh vpraša od kod pa sovražniku spiski oseb, ki so jih kasneje pobili kot talce? Kdo jim je prinesel spiske? Kdo je spiske izdelal?

Maščevanje ni sladko. Maščevanje je plod slabe vzgoje, pomanjkanja modrosti. Maščevanje pomeni, da nekdo ni razumel knjig, ki jih bral, ali, da jih bral premalo. Tako, kot ni bilo maščevanje po letu 1945 nič dobrega, tako tudi ni dobro olje, ki ga kler priliva na ogenj danes. Kler, ki ima svoje razloge, da prekrije večino medvojnih dogodkov. In bi zaradi sramote verjetno najraje izbrisal del naše zgodovine. Zakaj današnji klerikalni nasprotniki zvezde nočejo brati zapisov duhovnikov, ki so bili solidarni s partizani in so razumeli, da okupator ne želi ničesar dobrega Slovencem, jokajo pa za tistimi kolegi, ki so ovajali Slovence domačim izdajalcem in agresorju ter jih nič koliko pahnili v smrt? Tu ni zdrave pameti!

Ali ni res, da je pomenilo »nekam lesti« Nemcem in Italijanom isto, kot danes zanikati, da je NOB pomenila upor tujemu suženjstvu?

Kaj je bil komunizem med leti 1941 in 1945? Tisti, ki danes nakladajo zgodbe, da so bili vsi partizani komunisti, mirno uporabljajo nakladanja povojnih zmagovalcev, ki so take neresnice povečevali do nesmisla imenovanega Mirko in Slavko.

Še danes tisti, ki komunizem omenjajo kot nekaj groznega, v resnici ne vedo ali nočejo priznati, kaj je komunizem kot ideja pomenil. Verjetno povzeto po modrih amerikancih, od katerih jih več kot 95 % sploh ni vedelo kaj komunizem sploh je, pa so ga vseeno vsi sovražili, saj je njihov propagandni stroj rabil zunanjega sovražnika. Danes se v različnih časopisih pojavljajo zgodbe različnih avtorjev, od katerih eni hvalijo življenje v komunizmu, drugi ga grajajo.

Bil pa je komunizem ravno tak, kot je danes kapitalizem. Farsa. 100 % farsa. Tisti, ki vejo, kaj kapitalizem pomeni, vedo, da naj bi trgi bili odprti. Ampak danes vsi ščitijo lastne trge. Tako, kot ga je ščitil Tito in so mu »kapitalisti« to očitali!

Danes je delo prevarantov, ki sebe imenujejo lobisti, nagrajeno nemoralno in nenormalno. Direktorji bank, ki so bolj ali manj zavozile ime Kapitalizem imajo nesramno visoke plače, da o nagradah ne govorimo. Evropa rešuje Španijo, v resnici bi jo pa lahko rešili že kar španski nogometaši, če samo seštejemo njihove dohodke.

Prosti trg, kot temelj kapitalizma, je le ideja, kot je bila ideja tudi komunizem. Ali lahko Afrika prodaja govedo ali volno brez carinskih ovir v ZDA? Ali je res, da je francoska krava deležna višje finančne subvencije, kot romunski ali bolgarski delavec, ki je socialni problem? Mar ni res, da bi fiskalni trg rešile že plače vseh evro diplomatov, njihovih pomočnikov in satelitov, če jih seštejemo za nekaj let vnaprej? Da ne naštevam. Začnite brati resne časopise, pa vam bo lažje.

V letih med drugo svetovno vojno jih niso mogli, ker jih ni bilo.

Po vojni so si zmagovalci vzeli pravico in so v časopise pisali, kar je njim najbolj odgovarjalo. Po zadnji, osamosvojitveni vojni, so tisti, ki se razglašajo za edine zmagovalce in tudi tvorce revolucije, ravno tako vzeli stvari v svoje roke. Spremenili bomo vse kar je bilo.

Tako, kot italijanski otroci ne vedo, da so bili Italijani okupatorji, tako naši vnuki ne bodo vedeli, da so se partizani borili proti okupatorjem. Tako, kot Italijani mislijo danes, da smo Slovenci metali njihove v fojbe kar tako, brez veze, ne poznajo pa počela, vzroka za ta dejanja, tako bodo tudi naši vnuki vedeli o drugi vojni le to, da so komunajzerji po vojni pobijali ta dobre, ta bele. Kar tako, brez veze. Izobrazba o resnici pa manjka.

Gorečneži se bodo nad gornjimi stavki zgražali. Vnaprej me pa veseli, da le dvoji; tisti ki niso dovolj pismeni, da bi jih razumeli, drugi pa po službeni dolžnosti.

(Vir: Facebook)

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
okriM
0
Feb 05, 2015
Zadnja beseda je ... a ne Victory.
Zmaga je v tem, da pišeš takšne neumnosti, da se večini ne ljubi odzvati...
Mislim, da si želel omeniti ljubezen, a ne ?
Samo ljubezen in spoznanje, da smo vsi ENO, je pot k spravi.
Veselim se te prihodnosti !!
#24
viktor hajsinger
0
Jan 31, 2015
..potem pa se čudite, da je toliko sovraštva, delitev...
#23
thomass
1
Jan 31, 2015
Odraža pa tudi moje mnenje in moj pogled. Pravzaprav se osebno zelo strinjam z njim.

To je boljše zaporedje, mar ne? Zgoraj je razlog, spodaj pa posledica ...

Zgornji zapis je zelo dober, nič mu ne manjka, napisan je s srčnostjo, pa tudi z neko širino, odprtostjo in razgledanostjo.
#22
viktor hajsinger
0
Jan 31, 2015
????
#21
Ljuba Rebolj
1
Jan 30, 2015
Dajana:-)
#20
Ljuba Rebolj
1
Jan 30, 2015
Kar se tiče Violete Tomič, ona se gre tudi v parlamentu teater. Če bi to svojo teatralnost opustila, bi bila lahko zelo dobra, oziroma boljša, kajti dobra je že:-)
#19
Ljuba Rebolj
1
Jan 30, 2015
Gospod Viktor Hajsinger ...

Zgornji zapis je zelo dober, nič mu ne manjka, napisan je s srčnostjo, pa tudi z neko širino, odprtostjo in razgledanostjo. Odraža mnenje osebe, ki ga je napisala.
Odraža pa tudi moje mnenje in moj pogled. Pravzaprav se osebno zelo strinjam z njim. Toliko.
#18
Dajana Babič
1
Jan 30, 2015
Ljudje... a lahko že nehamo s temi delitvami! Vsi ljudje smo si enaki, čeprav je vsak zase popolnoma različen, popolnoma individualen. A vsi smo v istem loncu.

Pa dajmo že nehat rovarit in hujskat drug proti drugem. Ravno tako, kot mi gre Violeta na živce s tisto njeno zvezdo, mi gre na živce druga stran. Dajmo že pustiti to našo preteklost v preteklosti in se koncentrirajmo na TUKAJ in ZDAJ. V Sloveniji obstaja nekih 1000 demonov, ki morajo v zapor ali pa biti drugače onesposobljeni, da še naprej rovarijo. Ti "demoni" prepričujejo leve in desne, da je druga stran slaba. Zato se ljudje uk arjajo s tem, kaj vse je narobe pri nas, namesto, da bi združili svoje moči in pogledali, kaj nas združuje.

In potem smo na pravi poti! Vse, kar je narobe je to, da huijskamo drug proti drugem, namesto, da bi sodelovali en z drugim! Poiskati je treba skupne točke, ne pa kričati, kateri simbol je bolj pravi! Simbole je treba vreči v kanto, v staro šaro!!!
#17
Stric Marč
0
Jan 30, 2015
Že iz antičnih časov je znan rek: Gorje premagancem!
#16
Dajana Babič
0
Jan 30, 2015
Ja, Viktor.Zato pa pravim, da je treba simbole vreči ven iz besednjaka.
#15
viktor hajsinger
1
Jan 30, 2015
Vi že veste kaj in kdaj. Pred časom ste napisali tudi tole:
http://dajana.blog.siol.net/2011/04/30/komunizem-je-najvecje-zlo-ki-si-ga-je-izmislilo-clovestvo/
Ljudje pač menjajo svoje mnenje.....on poglede na življenje.
S spoštovanjem.
#14
Dajana Babič
1
Jan 30, 2015
Viktor... Kaj ima smisel in kaj nima smisla?

Pač to je mnenje ženske, ki sem ga objavila na blogu. S tem se strinjam, čeprav sem jaz še bolj radikalna. Kako in kakšno je moje stališče pa se mi ne da razlagat...

No, naj vam bo... recimo, da se strinjam z Violeto Tomič, le da mi gre strašno na živce njeno poudarj Kakršnegakoli!!!

Če bi bila jaz kakšen faktor, bi ukinila vse stranke! Ampak, ker to očitno zdaj ni mogoče, bi na naslednji volitvah volila Združeno levico in pri tem upala, da bi nehali že poudarjat to peterokrako zvezdo. Hujskanje druge stran je popolnoma nepotrebno.

https://www.youtube.com/watch?v=-Hozuwncpzk&feature=youtu.be
#13
naprimer Janez
0
Jan 30, 2015
Žal res.
#12
P. J.
1
Jan 30, 2015

Prebujenje ni nič brez aktivnega boja.
-- Dejan von Štiglinovsky


... je zasepetal specemu levu. ;-)
#11
naprimer Janez
0
Jan 30, 2015
Prebujenje ni nič brez aktivnega boja.
#10
okriM
0
Jan 30, 2015
Popolnoma se strinjam z Viktorjem !
Bodite pismeni ! Kaj to neki brez veze pišete, saj, kdo pa sploh bere in razmišlja o napisanem !
Važno je samo kdo si, kdaj si rojen in predvsem kje živiš. Dolgo sem mislil, da se dogaja to samo v državah z najmogočnejšo Demokracijo !
Tudi pod-alpski svet se je prebudil.
Viktor kar naprej. Victory ti je pred nosom. Prideš tja kamor si želiš !!
Imamo veliko ustanov že tukaj, v tej dimenziji.
#9
viktor hajsinger
0
Jan 30, 2015
Spoštovana Dajana Babič.

Tudi sam večkrat kopiram prispevek drugega, to navedem, vendar takrat ob te napišem svoje mnenje o tem. Strinjanje ali nestrinjanje.
Iz Vašega prispevka to ni razvidno. Čeprav pogosto berem Vaša stališča in vem, da so drugačna od avtoričinih, v konkretnem pisanju tega ne morem razbrati.
Naslov: » Partizani ali domobranci?« nima nič skupnega z vsebino, ki je zmedena in kaže znake agresivnosti do drugače mislečih.
In najbolj me je zmotil zaključek: »Gorečneži se bodo nad gornjimi stavki zgražali. Vnaprej me pa veseli, da le dvoji; tisti ki niso dovolj pismeni, da bi jih razumeli, drugi pa po službeni dolžnosti.«

Veste, takšno blebetanje nikomur ne koristi. Ker se z avtorico ne strinjam, saj ne navaja nič konkretnega, skače iz področja na področje, ocenjuje na pamet, na kuncu pa žali.
Jaz sem svoj študij uspešno zaključil, tudi upokojen sem že dolgo, torej »PIŠEM PO SLUŽBENI DOLŽNOSTI« ??
Takšno pisanja obsojam in prav nič nisem vesel, če ga tisti, ki ga citira ob tem ne navede svojega mnenja. Če pa ga ne, upravičeno sklepam, da ga podpira.
Lepo pozdravljeni.
p. s.:cinizem ni potreben
#8
P. J.
1
Jan 30, 2015
@Dajana: pa nikar ne pozabi presteti las na glavi, ter podati povprecno dolzino le-teh, ter sevda mediano. Slika "spodaj brez" pa nekaterim tudi ne bo odvec. :-D
#7
Dajana Babič
0
Jan 30, 2015
Aja, a napišem še zadnjo končano izobrazbo mene in avtorice?

#6
Dajana Babič
0
Jan 30, 2015
Avtor prispevka... piše v prvi vrstici. Kategorija je "prejeti prispevki" in spodaj piše, kje sem ta tekst dobila.

Mislim, a dam še naslov avtorice in njeno telefonsko?
#5
Pokaži več komentarjev
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2015-01-30 10:28:28 (Jan 30, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Nihče ni rekel, da bo uničenje 6000 let starega babilonskega kulta smrti enostavno
Viktor Orban bankam: Vrnite ves denar ali pa vam bom vzel vse!
Smrtonosna zdravila in organizovani kriminal farmacevtske industrije
Valentina Batiševa
Pismo od Boga, od resničnega Boga
Če ste se nekaj učili v šoli, pomeni da je to res?
Vzroki zla pri ljudeh
Resnica o streljanju na Novi Zelandiji
ena
Od leta 2008 v tej državi živijo kot v pravljici!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj