Partizani ali domobranci?

Objavil/a Dajana Babič, dne 2015-01-30 ob 10:28:28

Mojca Kavka PARTIZANI ALI DOMOBRANCI »Sem letnik 1963«.

Lahko sodim, ker od mojih ni bil nihče nikjer in so mi neobremenjeno predstavljali resnično zgodovino in resnične dogodke. Od 1975 nekje dalje, pa se česa tudi sama spomnim. Danes, v času skorajda popolne informiranosti ali možnosti – biti informiran, obsojamo dogodke izpred šestdesetih let, pa se ob tem NE zavedamo, na kakšnem nivoju je takrat bilo informiranje.

Si predstavljate sistem obveščanja in stopnjo obveščenosti v letih 1941 do 1945? Še dandanes, ko imamo na voljo ogromno medijev, za povrh tudi internet, se zgodi, da ljudje kupujejo hišo, ki jo je nekdo prodal že trem prej. Večino Slovencev, tudi visoko izobraženih, so prijatelji pritegnili v najmanj eno vrsto mrežnega marketinga. Kar priznajte si tudi vi. Danes, ko smo vsi tako pametni, izobraženi, obveščeni, pa smo vseeno najmanj vsak enkrat nasankali.

Leta 1941 je prišel na obisk zaupanja vreden sosed, prijatelj, sorodnik. Povabil vas je, da se mu pridružite, ker gre tudi on v hosto ali k ta belim. Ker, da je to edina prava stran. Verjetno je pri odločanju veljalo le, kdo je bil tisti, ki je k vam prišel. Popolna primerjava z današnjim mrežnim marketingom, ki ni nič drugega, kot je bilo leta 1941 novačenje. Za ene, druge ali tretje. Le da je bilo v letih okrog 1941 vključenega še veliko strahu, ki ga razumejo lahko le tisti, ki so vojno doživeli. Ne pa obramboslovec, ki je verjetno prodajal orožje za mastno provizijo, medtem, ko so se drugi borili. Njega strah je bil usmerjen bolj v odkritje nečednosti.

Dejstvo je, da danes tisti, za katere se je izkazalo, da so prodajali slovenske duše vragu s kljukastim križem, želijo svojo stran prikazati, kot mučeniško.

Kako mislite, da je spregledal Janezek? Je brati začel šele daljnega leta 1991? Mu je šele takrat preklopilo? In končno vprašanje, ali se mu morebiti izplača, ali je postal gorečnež kar tako?

So morda k njemu pristopili ljudje iz Argentine in Rima in mu ponudili kaj takega, čemur se ni mogel odreči? Verjetno kaj tako Velikega, da se mu ne bi mogel odreči skoraj nihče od nas.

Pa vendar mi je hudo, ko vidim, da otroci partizanov, otroci ljudi, ki so jih pobili belogardisti, Nemci ali Italijani, danes volijo brezlasega lepotca, ki nagajivo razmišlja, kako je tretjino Slovenije speljal na led in bo spremenil zgodovino. In to mu dovoljujete vi, ki ste otroci padlih partizanov ali nedolžnih žrtev. Ker ga volite in nimate toliko pameti, da bi razmišljali s svojo glavo. Vi boste dovolili, da se slovenska zgodovina očitno spremeni!

Desnica objokuje padle v povojnih pobojih, ki naj bi bili največje žrtve vojne. Prav je, da jih objokujemo vsi, da vsi objokujemo norost, ki vodi do vojn. Prav je, da objokujemo vsako žrtev, kajti niti milijon m2 zemlje ni vredno enega človeškega življenja! Ni pa prav, da se pozablja še vse ostale žrtve, ki se jih ignorira in zaničuje.

Zakaj je prišlo po vojni do nepravičnih pobojev? Ne da bi zmanjševal greh in nesmiselnost dejanj, se je potrebno vprašati: Po kateri vojni pa se to ni zgodilo ? Preberite zgodovino Francije, Rusije. Nič drugače ni bilo tam. Pa še kje tudi… Ali se kdo sploh vpraša od kod pa sovražniku spiski oseb, ki so jih kasneje pobili kot talce? Kdo jim je prinesel spiske? Kdo je spiske izdelal?

Maščevanje ni sladko. Maščevanje je plod slabe vzgoje, pomanjkanja modrosti. Maščevanje pomeni, da nekdo ni razumel knjig, ki jih bral, ali, da jih bral premalo. Tako, kot ni bilo maščevanje po letu 1945 nič dobrega, tako tudi ni dobro olje, ki ga kler priliva na ogenj danes. Kler, ki ima svoje razloge, da prekrije večino medvojnih dogodkov. In bi zaradi sramote verjetno najraje izbrisal del naše zgodovine. Zakaj današnji klerikalni nasprotniki zvezde nočejo brati zapisov duhovnikov, ki so bili solidarni s partizani in so razumeli, da okupator ne želi ničesar dobrega Slovencem, jokajo pa za tistimi kolegi, ki so ovajali Slovence domačim izdajalcem in agresorju ter jih nič koliko pahnili v smrt? Tu ni zdrave pameti!

Ali ni res, da je pomenilo »nekam lesti« Nemcem in Italijanom isto, kot danes zanikati, da je NOB pomenila upor tujemu suženjstvu?

Kaj je bil komunizem med leti 1941 in 1945? Tisti, ki danes nakladajo zgodbe, da so bili vsi partizani komunisti, mirno uporabljajo nakladanja povojnih zmagovalcev, ki so take neresnice povečevali do nesmisla imenovanega Mirko in Slavko.

Še danes tisti, ki komunizem omenjajo kot nekaj groznega, v resnici ne vedo ali nočejo priznati, kaj je komunizem kot ideja pomenil. Verjetno povzeto po modrih amerikancih, od katerih jih več kot 95 % sploh ni vedelo kaj komunizem sploh je, pa so ga vseeno vsi sovražili, saj je njihov propagandni stroj rabil zunanjega sovražnika. Danes se v različnih časopisih pojavljajo zgodbe različnih avtorjev, od katerih eni hvalijo življenje v komunizmu, drugi ga grajajo.

Bil pa je komunizem ravno tak, kot je danes kapitalizem. Farsa. 100 % farsa. Tisti, ki vejo, kaj kapitalizem pomeni, vedo, da naj bi trgi bili odprti. Ampak danes vsi ščitijo lastne trge. Tako, kot ga je ščitil Tito in so mu »kapitalisti« to očitali!

Danes je delo prevarantov, ki sebe imenujejo lobisti, nagrajeno nemoralno in nenormalno. Direktorji bank, ki so bolj ali manj zavozile ime Kapitalizem imajo nesramno visoke plače, da o nagradah ne govorimo. Evropa rešuje Španijo, v resnici bi jo pa lahko rešili že kar španski nogometaši, če samo seštejemo njihove dohodke.

Prosti trg, kot temelj kapitalizma, je le ideja, kot je bila ideja tudi komunizem. Ali lahko Afrika prodaja govedo ali volno brez carinskih ovir v ZDA? Ali je res, da je francoska krava deležna višje finančne subvencije, kot romunski ali bolgarski delavec, ki je socialni problem? Mar ni res, da bi fiskalni trg rešile že plače vseh evro diplomatov, njihovih pomočnikov in satelitov, če jih seštejemo za nekaj let vnaprej? Da ne naštevam. Začnite brati resne časopise, pa vam bo lažje.

V letih med drugo svetovno vojno jih niso mogli, ker jih ni bilo.

Po vojni so si zmagovalci vzeli pravico in so v časopise pisali, kar je njim najbolj odgovarjalo. Po zadnji, osamosvojitveni vojni, so tisti, ki se razglašajo za edine zmagovalce in tudi tvorce revolucije, ravno tako vzeli stvari v svoje roke. Spremenili bomo vse kar je bilo.

Tako, kot italijanski otroci ne vedo, da so bili Italijani okupatorji, tako naši vnuki ne bodo vedeli, da so se partizani borili proti okupatorjem. Tako, kot Italijani mislijo danes, da smo Slovenci metali njihove v fojbe kar tako, brez veze, ne poznajo pa počela, vzroka za ta dejanja, tako bodo tudi naši vnuki vedeli o drugi vojni le to, da so komunajzerji po vojni pobijali ta dobre, ta bele. Kar tako, brez veze. Izobrazba o resnici pa manjka.

Gorečneži se bodo nad gornjimi stavki zgražali. Vnaprej me pa veseli, da le dvoji; tisti ki niso dovolj pismeni, da bi jih razumeli, drugi pa po službeni dolžnosti.

(Vir: Facebook)

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
24
okriM
0
Feb 05, 2015
Zadnja beseda je ... a ne Victory.
Zmaga je v tem, da pišeš takšne neumnosti, da se večini ne ljubi odzvati...
Mislim, da si želel omeniti ljubezen, a ne ?
Samo ljubezen in spoznanje, da smo vsi ENO, je pot k spravi.
Veselim se te prihodnosti !!
#24
viktor hajsinger
0
Jan 31, 2015
..potem pa se čudite, da je toliko sovraštva, delitev...
#23
thomass
1
Jan 31, 2015
Odraža pa tudi moje mnenje in moj pogled. Pravzaprav se osebno zelo strinjam z njim.

To je boljše zaporedje, mar ne? Zgoraj je razlog, spodaj pa posledica ...

Zgornji zapis je zelo dober, nič mu ne manjka, napisan je s srčnostjo, pa tudi z neko širino, odprtostjo in razgledanostjo.
#22
viktor hajsinger
0
Jan 31, 2015
????
#21
Ljuba Rebolj
1
Jan 30, 2015
Dajana:-)
#20
Ljuba Rebolj
1
Jan 30, 2015
Kar se tiče Violete Tomič, ona se gre tudi v parlamentu teater. Če bi to svojo teatralnost opustila, bi bila lahko zelo dobra, oziroma boljša, kajti dobra je že:-)
#19
Ljuba Rebolj
1
Jan 30, 2015
Gospod Viktor Hajsinger ...

Zgornji zapis je zelo dober, nič mu ne manjka, napisan je s srčnostjo, pa tudi z neko širino, odprtostjo in razgledanostjo. Odraža mnenje osebe, ki ga je napisala.
Odraža pa tudi moje mnenje in moj pogled. Pravzaprav se osebno zelo strinjam z njim. Toliko.
#18
Dajana Babič
1
Jan 30, 2015
Ljudje... a lahko že nehamo s temi delitvami! Vsi ljudje smo si enaki, čeprav je vsak zase popolnoma različen, popolnoma individualen. A vsi smo v istem loncu.

Pa dajmo že nehat rovarit in hujskat drug proti drugem. Ravno tako, kot mi gre Violeta na živce s tisto njeno zvezdo, mi gre na živce druga stran. Dajmo že pustiti to našo preteklost v preteklosti in se koncentrirajmo na TUKAJ in ZDAJ. V Sloveniji obstaja nekih 1000 demonov, ki morajo v zapor ali pa biti drugače onesposobljeni, da še naprej rovarijo. Ti "demoni" prepričujejo leve in desne, da je druga stran slaba. Zato se ljudje uk arjajo s tem, kaj vse je narobe pri nas, namesto, da bi združili svoje moči in pogledali, kaj nas združuje.

In potem smo na pravi poti! Vse, kar je narobe je to, da huijskamo drug proti drugem, namesto, da bi sodelovali en z drugim! Poiskati je treba skupne točke, ne pa kričati, kateri simbol je bolj pravi! Simbole je treba vreči v kanto, v staro šaro!!!
#17
Stric Marč
0
Jan 30, 2015
Že iz antičnih časov je znan rek: Gorje premagancem!
#16
Dajana Babič
0
Jan 30, 2015
Ja, Viktor.Zato pa pravim, da je treba simbole vreči ven iz besednjaka.
#15
viktor hajsinger
1
Jan 30, 2015
Vi že veste kaj in kdaj. Pred časom ste napisali tudi tole:
http://dajana.blog.siol.net/2011/04/30/komunizem-je-najvecje-zlo-ki-si-ga-je-izmislilo-clovestvo/
Ljudje pač menjajo svoje mnenje.....on poglede na življenje.
S spoštovanjem.
#14
Dajana Babič
1
Jan 30, 2015
Viktor... Kaj ima smisel in kaj nima smisla?

Pač to je mnenje ženske, ki sem ga objavila na blogu. S tem se strinjam, čeprav sem jaz še bolj radikalna. Kako in kakšno je moje stališče pa se mi ne da razlagat...

No, naj vam bo... recimo, da se strinjam z Violeto Tomič, le da mi gre strašno na živce njeno poudarj Kakršnegakoli!!!

Če bi bila jaz kakšen faktor, bi ukinila vse stranke! Ampak, ker to očitno zdaj ni mogoče, bi na naslednji volitvah volila Združeno levico in pri tem upala, da bi nehali že poudarjat to peterokrako zvezdo. Hujskanje druge stran je popolnoma nepotrebno.

https://www.youtube.com/watch?v=-Hozuwncpzk&feature=youtu.be
#13
Otožni deček
0
Jan 30, 2015
Žal res.
#12
P. J.
1
Jan 30, 2015

Prebujenje ni nič brez aktivnega boja.
-- Dejan von Štiglinovsky


... je zasepetal specemu levu. ;-)
#11
Otožni deček
0
Jan 30, 2015
Prebujenje ni nič brez aktivnega boja.
#10
okriM
0
Jan 30, 2015
Popolnoma se strinjam z Viktorjem !
Bodite pismeni ! Kaj to neki brez veze pišete, saj, kdo pa sploh bere in razmišlja o napisanem !
Važno je samo kdo si, kdaj si rojen in predvsem kje živiš. Dolgo sem mislil, da se dogaja to samo v državah z najmogočnejšo Demokracijo !
Tudi pod-alpski svet se je prebudil.
Viktor kar naprej. Victory ti je pred nosom. Prideš tja kamor si želiš !!
Imamo veliko ustanov že tukaj, v tej dimenziji.
#9
viktor hajsinger
0
Jan 30, 2015
Spoštovana Dajana Babič.

Tudi sam večkrat kopiram prispevek drugega, to navedem, vendar takrat ob te napišem svoje mnenje o tem. Strinjanje ali nestrinjanje.
Iz Vašega prispevka to ni razvidno. Čeprav pogosto berem Vaša stališča in vem, da so drugačna od avtoričinih, v konkretnem pisanju tega ne morem razbrati.
Naslov: » Partizani ali domobranci?« nima nič skupnega z vsebino, ki je zmedena in kaže znake agresivnosti do drugače mislečih.
In najbolj me je zmotil zaključek: »Gorečneži se bodo nad gornjimi stavki zgražali. Vnaprej me pa veseli, da le dvoji; tisti ki niso dovolj pismeni, da bi jih razumeli, drugi pa po službeni dolžnosti.«

Veste, takšno blebetanje nikomur ne koristi. Ker se z avtorico ne strinjam, saj ne navaja nič konkretnega, skače iz področja na področje, ocenjuje na pamet, na kuncu pa žali.
Jaz sem svoj študij uspešno zaključil, tudi upokojen sem že dolgo, torej »PIŠEM PO SLUŽBENI DOLŽNOSTI« ??
Takšno pisanja obsojam in prav nič nisem vesel, če ga tisti, ki ga citira ob tem ne navede svojega mnenja. Če pa ga ne, upravičeno sklepam, da ga podpira.
Lepo pozdravljeni.
p. s.:cinizem ni potreben
#8
P. J.
1
Jan 30, 2015
@Dajana: pa nikar ne pozabi presteti las na glavi, ter podati povprecno dolzino le-teh, ter sevda mediano. Slika "spodaj brez" pa nekaterim tudi ne bo odvec. :-D
#7
Dajana Babič
0
Jan 30, 2015
Aja, a napišem še zadnjo končano izobrazbo mene in avtorice?

#6
Dajana Babič
0
Jan 30, 2015
Avtor prispevka... piše v prvi vrstici. Kategorija je "prejeti prispevki" in spodaj piše, kje sem ta tekst dobila.

Mislim, a dam še naslov avtorice in njeno telefonsko?
#5
Pokaži več komentarjev
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2015-01-30 10:28:28 (Jan 30, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Inna Jarovaja v Umagu od 9. do 17 decembra, seminar in konzultacije
Pot k prosvetljenju
Terapija čiščenja s pelinom
Depresija, da se jo da z nožem rezat
Včasih je imela ženska samo tri želje, da ni tepena, da ni lačna in da ima vsaj ene čevlje
Marjana Šarca za predsednika Slovenije!
Pahor – Priložnost, da se oddolžimo življenju
Odprto pismo Predsedniku RS Borutu Pahorju
Reševanje vojaka Boruta
Sem vedela, da je nekaj narobe s tem Šarcem
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
December 2017
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima kako kupiti bitcoin in poslovati z kriptovalutami lahko za nakup bitcoina preberete članek kjer so zadeve malenkost bolj razjasnjene.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kriptovalute trgovanje? potem si lahko več o tem preberte na povezavi in se sami prepričajte o možnostih poslovanja in dobička. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če bi želeli izvedeti kaj več o kriptovalutah in o tem kako kupiti bitcoin in druge valute si lahko na naši povezavi preberete vse kar vas zanima.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor se zanimate kako kupiti bitcoin kovanec si lahko vse o trgovanju s kriptovalutami preberete na naši povezavi. veliko informacij o delovanju kriptovalut na enem mestu.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

videonadzorna mini hd ip kamera foscam c1 je namanjši model foscam kamer. slogan te kamere je "majhna in pametna".nadzorna kamera c1 je namenjena za videonadzor, oz. spremljanje dogajanja od kjerkoli in kadarkoli z vašim pametnim telefonom, tabličnim računalnikom ali osebnim računalnikom. nadzorna kamera c1 ima vgrajen tudi mikrofon in zvočnik , tako da lahko tudi slišimo dogajanje na lokaciji, kjer je kamera montirana. ločljivost ip kamere kamere c1 je 720p in je opremljena z objektivom 1.0m slikovnih pik. funcija ezlink  tej ip varnostni kameri omogoča enostavno namestitev v samo 3 korakih (plug & play), enostavo skeniranje qr kode na kameri z pametnim telefonom) posebno infrardeči pir senoz za zaznavanje telesno temperaturo preprečuje lažne alarme. vgrajen ima senzor za samodejni vklop ir led diod za delovanje v dnevnem ali nočnem načinu. http://foscam.si/spletna-trgovina/ip-kamere/cube-kamere/product/74-foscam-c1-mini-ip-nadzorna-kamera

Kategorija: Ostala oprema

Cena: 74.9 €

foscam r2 je 1080p vrtljiva, "plug & play" ip video nadzorna kamera z možnostjo preprostega povezovanja na omrežje s pomočjo pametnega telefona, tako da z foscam aplikacijo preprosto skenirate qr kodo na spodnji strani kamere. visoka kakovost hd 1080p video slike v kombinaciji z izboljšanimi funkcija strojne in programske opreme, kot so h.264 kompresija za gladke prenose videa in manjših velikosti datotek, ter samodejnim ir-cut filtriranjem za natančnost barv. http://foscam.si/spletna-trgovina/ip-kamere/vrtljive-ip-kamere/product/91-ip-nadzorna-kamera-foscam-r2

Kategorija: Dom in Gradnje

Cena: 159 €

foscam fi9901ep (h264 + 4,0 milijona slikovnih pik) je integrirana ip nadzorna kamera  za uporabo na prostem s 6x digitalno povečavo! združuje visoko kakovostno digitalno video kamero z omrežno povezljivostjo in zmogljiv spletni strežnik, ki zagotavlja ostro video sliko  na namizju računalnika, tabličnem računalniku ali pametnem telefonu od kjerkoli v vašem lokalnem omrežju ali preko interneta.  vgrajen ima poe vmesnik, ki ji omnogoča napajanje preko utp omrežnega kabla. video slika visoke kakovosti se prenaša preko lan omrežja s hitrostjo do 30 sličic na sekundo in  uporabljajo h264 tehnologijo strojne kompresije. ločljivost slike je (2560 × 1440) (4m točk). foscam fi9901ep kamera temelji na standardu tcp / ip. vsebuje spletni strežnik, ki podpira internet explorer. kot rezultat tega  je upravljanje in vzdrževanje kamere na preprost način z uporabo omrežja, ki omogočajo daljinsko konfiguracijo, zagon in nadgradnjo strojne programske opreme. foscam fi9901ep se lahko uporabljajo za spremljanje – nadzor na  področjih, kot so nadzor vašega doma, parkirišča, skladišča, pisarne .... http://foscam.si/spletna-trgovina/ip-kamere/bullet-ip-kamere/product/94-foscam-fi9901ep-zunanja-ultra-hd-poe-ip-kamera-1440p

Kategorija: Dom in Gradnje

Cena: 176.9 €

7687.) auschwitz birkenau

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7686.) dachau

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

825.) slovar simbolov

Kategorija: Družboslovje

Cena: 49.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj