SODSTVO SI NE MORE "PRISODITI" UGLEDA

Objavil/a Društvo CZPNN, dne 2015-07-20 ob 22:09:27

Vir: Vinko Gorenak

Predsednice in predsedniki slovenskih sodišč so na današnjem posvetu v Ljubljani sprejeli skupno izjavo, v kateri so odločno zavrnili očitke o kakršnikoli politični motiviranosti svojega delovanja ter podprli pravico in dolžnost vsakega sodnika, da odloča neodvisno, skladno z ustavo in zakonom ter po lastni vesti. O tem sem, vsaj za sedaj, zasledil poročilo le v enem samem mediju. Predsednice in predsedniki slovenskih sodišč so nas nagradili še z nekaterimi izjavami. Naj jih navedem v nadaljevanju:

· »Sodniki lahko moralno moč in integriteto slovenskega sodstva najbolj zavarujejo tako, da kljubujejo pritiskom nosilcev političnega odločanja in medijev.

· Da zlasti v primerih, kjer so udeležene družbeno vplivne osebe, pogosto prihaja do neodmerjenih reakcij, ki merijo na izpodbijanje verodostojnosti tako posamezne odločitve, kot tudi sodstva kot celote.

· Ne glede na siceršnji trud in delovanje, pa so poleg notranjih dejavnikov za zaupanje javnosti izrazito pomembni tudi zunanji dejavniki, vključno z obravnavo sodstva v javnosti, opozarjajo v izjavi«.

Skušajmo ta zapleten in v celofan zavit sodniški jezik »prevesti« v vsem nam razumljive besede. Preprost »prevod« bi bil približno naslednji:

· Sebe, vse svoje odločitve in privilegije, bomo zavarovali z uporom, zakonodajni veji oblasti (parlamentu) in medijem.

· Nikomur ne dovolimo, zlasti pa ne politikom, da bi naše odločitve kritiziral, vsako kritiko bomo razumeli za napad na sodstvo kot celoto.

· Ne glede na to, da smo za ugled sodstva pomembni tudi sodniki in naše delo, pa je ključnega pomena to, kako o nas govorijo ljudje in mediji.

Ob taki izjavi predsednic in predsednikov slovenskih sodišč se lahko le zgrozimo in nič drugega. Kaj takega so zmožni izjaviti le pripadniki neke samozadostne, vase zavarovane skupine ljudi, ki jih ščiti zakon v njihovem nedelu ali slabem delu, skupine ljudi, ki se čuti vsemogočna, kot se je v politično oblastnem pogledu čutila nekdanja partija takoj po drugi svetovni vojni. Njihova izjava me spominja na diktat severnokorejskega tipa, kjer lahko njihov diktator ukaže celo to, kake pričeske morajo nositi ljudje, slovenski predsednice in predsedniki sodišč pa nam ukazujejo, ne smete nas kritizirati, naše odločitve so nezmotljive, prepovedano vam je komentirati naše delo, morate nas spoštovati in se nam klanjati, mi smo nezmotljivo božanstvo, mi smo sodna veja oblasti.

Ob vsem spoštovanju mlajših in resnično pogosto tudi delovnih in neodvisnih sodnikov, pa moram v imenu preštevilnih ljudi, ki se v zvezi s sodnimi odločitvami obračajo tudi name kot poslanca, predsednicam in predsednikom sodišč postaviti nekaj vprašanj:

· Zakaj leta 1994 niste spoštovali zakonskega določila, po katerem bi v trajno sodniško funkcijo lahko bili izvoljeni le tisti med vami, ki v prejšnjem režimu pri svojem delu niso sprejemali odločitev, ki bi pomenile kršitve človekovih pravic?

· Zakaj imate na čelu sodne veje oblasti in tožilstva človeka, ki sta v sodstvu v prejšnjem režimu s svojimi sodnimi odločitvami evidentno kršila človekove pravice?

· Zakaj vas je sodnikov desetkrat več na 100.000 prebivalcev kot v Nemčiji?

· Zakaj so sodni zaostanki v Sloveniji desetkrat večji kot v Nemčiji?

· Zakaj vsi državljani plačujemo odškodnine za sojenja v nerazumno dolgih rokih in zakaj tega ne plačujejo Nemci.

· Zakaj tožilci v Sloveniji na letni ravni spišejo le 20 odstotkov obtožnih aktov, glede na tožilce v Avstriji in Nemčiji.

· Zakaj lahko slovenski sodniki in tožilci neovirano in čez noč prehajajo v odvetniške vrste?

· Zakaj v slovenskem sodstvu in tožilstvu praktično ni disciplinskih ukrepov zoper sodnike ali tožilce in zakaj sodniki v Nemčiji s svojo plačo ali celo pokojnino plačujejo svoje napake, ki so jih storili pri opravljanju sodniške funkcije?

· Zakaj slovenskih sodnikov med razpravami v sodnih dvoranah ni dovoljeno slikati in zakaj je to mogoče v Italiji in celo na Hrvaškem?

· Zakaj vsi državljani za vaše delo na letni ravni plačujemo 86 evrov in zakaj je delo sodstva s tožilstvom v drugih državah v povprečju okoli 42 evrov, najcenejše pa tudi 23 evrov letno na državljana?

Če bi na zgornja vprašanja odgovarjali pred kamerami, bi bilo verjetno veliko zadreg in rdečih obrazov. Ne, ne gospe predsednice in predsedniki sodišč. Vašega ugleda ne morete zapovedati, ne morete ga uzakoniti, ne morete si ga prisoditi, lahko si ga le pridobite s korektnim in poštenimi sojenji, za ceno kakršno plačujejo drugod in v rokih sojenja, ki jih poznajo drugod.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Društvo  CZPNN
Društvo CZPNN
Objavil/a 2015-07-20 22:09:27 (Jul 20, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
NEVERJETEN MAFIJSKI OBRAČUN MED SLOVENSKIMI SODNIKI
NEZNOSNA DVOLIČNOST SLOVENSKE POLITIKE KI BREZ DVOMA VODI K PROPADU SLOVENIJE
MALOUMNI SLOVENSKI SODNIKI IN NJIHOV KONEC (1)
KAKO SO ME DEJANSKO IZGNALI IZ SLOVENIJE
Sodni mlini KOT JARA KAČA PETNAJST LET STARA SODNA ZGODBA DOBIVA NOVA IN NOVA POGLAVJA
SODNI MLINI
OKROŽNO SODIŠČE V LJUBLJANI JE SKLENILO (3 del)
OKROŽNO SODIŠČE V LJUBLJANI JE SKLENILO .... (2. del)
OKROŽNO SODIŠE V LJUBLJANI JE SKLENILO (1. DEL)
DOBRI IN SLABI LJUDJE....
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

v bližini radovljice prodam staro stanovanjsko hišo, ki je bila po nekaterih podatkih zgrajena 1802 leta kot pritljična hiša. kasneje je bilo nadzidano prvo nadstropje. hiša leži na zemljišču v velikosti 2222 m2 v mirnem naselju malo stran od glavne ceste kropa-radovljica.

Kategorija: Slovenija

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj