Članek
Razdejanje Celice? Odločen NE!

Združenje Naravni začetki odločno zavračamo poskuse demoliranja Hostla Celice, našega skupnega dobrega!

Objavljeno Jan 14, 2018

Združenje Naravni začetki

Zaloška cesta 54

1000 Ljubljana

www.mamazofa.org


Razdejanje Celice? Odločen NE!

Združenje Naravni začetki odločno zavračamo poskuse demoliranja Hostla Celice, našega skupnega dobrega!

To pismo medijem pišemo zaradi alarmantnega odnosa MOL do Hostla Celica vse od decembra 2017 do danes.

Ogorčeni smo nad poskusi mestne oblasti, da bi zavajala javnost s polresnicami in neresnicami, nad nezaslišanim odnosom do ustvarjalcev s postavljanjem nečloveško kratkih rokov za, na primer, ad hoc zahtevane predloge delovanja v prihodnosti , nad zgolj navidezno pripravljenostjo za dialog, ki se potem sprevrže v monolog in skoraj avtokratske, malone samodržne odločitve. Je mogoče mirno sprejemati takšna ravnanja od nekoga, ki bi ga morala odlikovati etika skrbi za skupno dobro?


Ko smo Združenje Naravni začetki, društvo v javnem interesu, potrebovali prostore za predavanja, predvajanja dokumentarnih filmov in srečanja strokovnjakov in družin, nas je Celica vedno prijazno gostila in nam zagotovila, da smo dogodke izvedli v veliko zadovoljstvo vseh sodelujočih. Tako smo izkusili dejansko odprtost njenih prostorov in ustvarjalcev.

Odločno stojimo: nameni mestne oblasti, da zapre Celico in jo izprazni njene kulturne in muzejske vsebine, se ne smejo uresničiti.

Zakaj? Preprosto zato, ker ni prav, da bi se udejanjila razdiralna moč. Ne, ne bomo zgolj natančno poslušali in gledali: še naprej bomo odločno, glasno in jasno opozarjali na nesprejemljive mehanizme zatiranja ustvarjalnosti in samostojnega mišljenja na različnih področjih. Ne bomo dopustili, da se škodljivo ravnanje z dragocenimi naravnimi in kulturnimi vrednotami uveljavi kot normalna praksa. Zahtevamo, kar je dobro in prav; v tem primeru neomajno vztrajamo , da Celica obstane in da se omogoči ter podpre njen nadaljnji razvoj.

Predlagamo meščankam in meščanom, vsem ljudem dobre volje, da še naprej budno spremljajo dogajanja in da se ga skrbno proučujejo, da izrazijo svoja stališča. Naj velja, kot pravi odlični slovenski frazem: pravica – skazica. Beri: Pravica se vedno izkaže.

Dr. Zalka Drglin v imenu nevladne organizacije Združenje Naravni začetki

Ljubljana, 12. januar 2018