Članek
Hostel Celica: Negotova usoda ljubljanske svetovne znamenitosti (Večer, 29.12. 2017)

Z novim letom preneha najemna pogodba med ljubljansko občino ter sedanjim najemnikom in upravljalcem hostla Celica, kjer deluje tudi Kulturno umetniško društvo Sestava.

Objavljeno Dec 30, 2017

V hostlu Celica imajo za prve noči novega leta vse kapacitete polno zasedene, nam je sporočila Tanja Lipovec. "Verjamemo, da bo hostel tudi po koncu leta lahko normalno nadaljeval s svojo dejavnostjo,“ je pojasnila, da je januarska zasedenost trenutno okoli tretjinska. Sedanja najemna pogodba med Mestno občino Ljubljana in podjetjem TJs, ki ima v lasti tudi zavod Šouhostel, ki vodi hostel Celico, se izteče 31. decembra. V hostlu pravijo, da se je direktor Tomaž Juvan v zadnjih dneh sestal z odgovornimi na MOL glede možnosti za podaljšanje najemnega razmerja.

Na MOL so medtem na naša vprašanja o načrtih in sestankih glede prihodnosti Celice odgovorili le, da bodo "o zadevi javnost pravočasno obvestili". Sredi decembra namreč do javne dražbe, ki jo je razpisal MOL, ni prišlo, saj ni nihče vplačal zahtevane varščine. Tako zemljišče, na katerem se nahaja stavba, v kateri je svetovno znani hostel Celica, muzej v nekdanji podzemni temnici in galerijski prostori, ostaja last občine. V nekdanji stavbi zapora na Metelkovi pa v zadnjih štirinajstih letih ne prenočujejo le popotniki z vseh koncev sveta, ampak v kulturno-umetniškem društvu Sestava skrbijo, da se tam odvija tudi pester kulturno-umetniški program. V prostorih nekdanje jetnišnice je tako razstavljalo že več kot 400 likovnih umetnikov in nastopilo preko 1000 glasbenikov. Mnogi ustvarjalci so svoja umetniška dela tudi podarili Celici.

nadaljevanje na povezavi: 

https://www.vecer.com/hostel-celica-negotova-usoda-ljubljanske-svetovne-znamenitosti-6375662

https://youtu.be/7nA1N2YHRWo