Članek
RTVSLO.SI: Hostlu Celica preti "sovražni prevzem" - ustvarjalci in umetniki opozarjajo, da se MOL obnaša kot zasebn
Objavljeno Dec 12, 2017

"Osnovna dejavnost mora podpirati tudi kulturno dejavnost v hostlu," je med drugim prepričan Janko Rožič, vodja kulturnega programa v Hostlu Celica, ki ga tam več kot dve desetletji ustvarjajo v okviru Kulturno-umetniškega društva (KUD) Sestava.

Po naznanitvi Mestne občine Ljubljana (Mol), da se je odločila hostel prodati na dražbi 14. decembra z izklicno ceno 2,34 milijona evrov, so se oglasili avtorji projekta in organizatorji programa v njem, ki odločitvi Mola ostro nasprotujejo. Ne glede na lastništvo naj bi v stavbi ostala hotelska dejavnost, objekt pa bo zaščiten, je te dni zatrdil župan Zoran Janković. Po njegovih besedah pogovori glede lastništva Hostla Celica, ki je od lani v 100-odstotni lasti Mola, potekajo že dlje časa. Uradne ponudbe po trditvah Mola za zdaj še ni.

KUD Sestava je po javnih vodstvih po hostlu, pogovornem in pesniškem večeru, koncertu in projekciji instalacije Kolektivno srce danes organiziral še novinarsko konferenco. Kot je uvodoma pojasnil Janko Rožič, se je KUD Sestava v iskanju podpore zdaj obrnil še na vlado, ki jo poziva, naj prepreči prodajo ali "kakršnokoli drugačno zlorabo" Celice. Odprto pismo so naslovili na premierja Mira Cerarja, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ministra za kulturo Toneta Peršaka, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalškain druge "najbolj odgovorne za razmere v državi".

Več v povezavi