Članek

Združenje naravni začetki

Vse se začne s Celico
Objavljeno Dec 11, 2017

Vse (vsak, vsaka) se začne z zbližanjem dveh celic:

Hostel Celica, mesto srečevanja in povezovanja

Beremo o namenu Mestne občine Ljubljana, da proda Hostel Celica zasebniku, in si mislimo: »Nezaslišano!«

Hkrati pa se seznanjamo s pričevanji o občudovanja vredni poti preobrazbe vojaškega zapora v mesto srečevanja in povezovanja, uresničevanja različnih umetniških izrazov, filozofskih in drugih teoretskih premislekov, pogovorov med kulturami. Hostel Celica je plod dolgoletnega dela ustvarjalcev, umetnikov, arhitektov in drugih, ki so ga namenili javni rabi. Kakšen dragocen dar! Ki se ob tem zna in zmore vzdrževati sam z oddajo prenočevanj v edinstvenih sobah.

Ja, odgovarjam presenečenim in nejevernim, res je, MOL poskuša prodati Celico, tisto Celico, ki je Združenje Naravni začetki odprto sprejela in podprla, ko smo iskali prijazen prostor za srečanje z novinarkami in novinarji ob predstavitvi naše Pobude za odlično obporodno skrb; za pogovor z eno vodilnih svetovnih antropologinj na področju porodne kulture, profesorico dr. Robbie Davis-Floyd po skupnem ogledu dokumentarnega filma o preobrazbah sodobne porodne pomoči; za različna predavanja, izmenjevanja misli in pogledov o porodnih praksah in izkušnjah žensk, o prvih urah po rojstvu otroka z materami, očeti, babicami, zdravnicami in zdravniki ter drugimi strokovnjaki ter znanstveniki in znanstvenicami, z doulami; za prikaz našega dokumentarnega filma Naročje in za pogovore o materinstvu, očetovstvu in starševstvu … in še bi lahko naštevali. Za nas je Celica postala nepogrešljivo mesto srečevanj med starši, različnimi znanostmi in strokami.

Za vse podarjeno, za posluh in pozitivne odzive na prošnje za prostor, za dobrodošlice in gostoljubje KUD Sestava in Hostlu Celica izrekamo zahvalo.

Kot društvo v javnem interesu izjavljamo: Ne, ni mogoče prodati nečesa, kar je plod dolgoletnega dela umetnikov in drugih ustvarjalcev, in podarjenega skupnosti - kot tako je omogočilo tudi marsikatero dejavnost Združenja Naravni začetki in s tem podprlo naša prizadevanja za kakovostno življenje mater, otrok, očetov in družin.

Ohranitev Hostla Celica je v interesu skupnega dobrega meščank in meščanov Ljubljane, pa tudi širše, prebivalcev in prebivalk Slovenije.

Ohranimo Hostel Celica, podprimo njegov nadaljnji razvoj: da bo veseli december res vesel, vesel z razlogom, in da bo kot novoletne lučke v nas zažarelo od znotraj, kulturno.

Iniciativo za ohranitev Hostla Celica podprimo s podpisi na http://celicamestu.si/peticija

dr. Zalka Drglin v imenu Združenja Naravni začetki, www.mamazofa.org

Ljubljana, 11. december 2017