Članek
KUD Apokalipsa: podpora prizadevanjem proti prodaji Hostla Celica
Objavljeno Dec 10, 2017

Spoštovani!

Člani uredniškega odbora revije Apokalipsa in sodelvaci KUD Apokalipsa odločno nasprotujemo nameri Mestne občine Ljubljana, da proda stavbo in zemljišče na Metelkovi 8, in obenem izražamo našo nedvoumno podporo prizadevanjem za ohranitev na navedenem naslovu delujočega, edinstvenega, svetovno priznanega Hostla Celica. 

V časi svojega delovanja se je Hostel Celica razvil v prostor, znotraj katerega se sredi trenutka sedanjosti na učinkovit način povezujejo zgodovina in prihodnost, nosilno pomnenje travmatične preteklosti bivšega zapora in ustvarjalno razgrinjanje možnosti preobrazbe za prostost prebivanja, sámo sebe vzdržujoča dejavnost mladinskega popotništva in naklonjenosti mnogoterosti umetniškega udejstvovanja. Hostel Celica je dejavno - in delujoče! - zavztje med-človeškega in med-kulturnega srečevanja.

Tudi revija Apokalipsa in založba KUD Apokalipsa sta v Hostlu Celica in pri njegovem osebju mnogokrat našla gostoljubno in razumevajočo sprejemljivost, podporo in pomoč pri organizaciji različnih dogodkov, namenjenih predstavitvi naših razvejanih aktivnosti. V okviru literarnih večerov, simpozijskih omizij in filozofskih pogovorov so se zvrstili številni nastopi slovenskih in mednarodno uveljavljenih avtorjev. 

Stavba Hostla Celica, kakor pričajo tudi napori za njegov nastanek - in obstanek! -, ni mogoče brez nepotrebnega nasilja ločiti - kot prazne lupine "poslovnega prostora" brez vsebine - od osebno in kulturno zavzetega dela ustvarjalcev - zlasti članov KUD Sestava -, ki so nekoč propadajočo zgradbo spremenili v današnjo živahno cvetočo ustanovo. Ob nameravani prodaji Hostla Celica se ni mogoče otresti nelagodnega občutka, da gre, na eni strani, za poskus unovčitve doseženega ugleda in, na drugi strani, za načrtno onemogočanje delovanja, brez katerega bi se nemara tudi tukaj, kakor marsikje drugje v Ljubljani, pogledu odstirala puščava samevajočega parkirišča ali zevajoče gradbene jame. 

Ne dopustimo razdejanj celic družbenosti - in družabnosti -, kakršna je Hostel Celica, zgolj zaradi kratkovidnosti obetov zaslužka! Ne zatrimo jih v kali, temveč spodbujajmo njihovo nadaljno rast!

V imenu uredniškega odbora revije Apokalipsa in založbe KUD Apokalipsa,

dr. Primož Repar,

glavni in odgovorni urednik