Užitek je teči med vinogradi

Objavil/a Časopis Večer, dne 2017-08-10 ob 06:00:00

Žiga Mumel je Kungotčan, ki ima rad podvige. V preteklih letih se je denimo s kolesom podal do najsevernejše točke Danske, lani se je iz Kungote s kolesom odpeljal do francoske obale Atlantika in nazaj. Vmes se vse leto pripravlja na trail dirke, ultramaratone, ki potekajo po goratih območjih in trajajo več deset kilometrov. Njegova letošnja najpomembnejša tekma, 120-kilometrski Cro Trail, je potekala iz italijanskega Limone Piemonta do Mentone v Franciji, z gora do francoske obale, medtem pa je odtekel še 15 tisoč višinskih metrov.

image
Nik Jevsnik Žiga Mumel s kolesarskim kolegom ob vzponu na Vršič.

 

Previdno pred pretreniranostjo

"Letos je bil glavni cilj 120-kilometrski Cro Trail. Priprave sem začel pozimi, ko sem krepil mišice, marca sem začel tek, aprila je sledila prva tekma, zdaj julija sem s Cro Trailom odtekel glavno tekmo," pove Žiga Mumel. Še v istem hipu nadaljuje, da je pomembno, da športnik ne trenira preveč, da se izogne pretreniranosti, poškodbam ali zasičenosti, zato je tekme za letos zaključil. Z letošnjim tekom ni bil najbolj zadovoljen, tako kot lani, imel je namreč težave zaradi trebušne viroze, za nameček si je na 20. kilometru zvil gleženj. "Po štirih urah teka se je gleženj normaliziral, takrat sem si rekel, da imam še samo 90 kilometrov," razlaga Žiga.

Za celotno dirko je potreboval okoli 21 ur in jo končal kot trinajsti. Dirko je začelo 220 tekačev, približno 70 jih tekme ni končalo, o odstopu je zaradi vseh težav razmišljal tudi Žiga. "Dobra moralna podpora sta na tekmah mama in ata. Ponavadi se vidimo na nekaj kilometrov, tokrat smo se lahko videli komaj na 70. kilometru. Po zvinu sem bil prepričan, da bom odstopil, ker me je najbolj bolelo pri spustih. Tekmovalci vemo, da se dirke dobijo na spustih, takrat tekači tečemo najhitreje. Mama me je pri 70. kilometru pričakala z novimi teniskami in mi rekla, da če sem prišel do tu, bom zmogel še do konca," pove Mumel.

image
Osebni Arhiv

 

"Ubijal bi za dva deci vode"

Zdaj 23-letnik končuje pripravništvo iz fizioterapije v Izoli, zato ve, kaj je vročina, a pove, da je bilo med dirko v bližini Azurne obale še bolj vroče: "Takrat bi ubijal za dva deci vode. Vidiš morje, v katero bi se vrgel, a veš, da je do tja še več deset kilometrov." Žiga pove, da je za zmago na gorskih ultramaratonih potrebna dobra mentalna pripravljenost: "Zmaga tisti, ki najlažje prenese trpljenje. Teči je treba vedno hitreje, ko si vedno bolj izčrpan. Zato je predpogoj večletno treniranje. V tem športu ti samo doping ne more pomagati, čeprav vemo, da nekateri tekači do uspehov prihajajo tudi s pomočjo prepovedanih substanc." Žiga je med tekači na podobnih dirkah med najmlajšimi, zato verjame, da prostor za napredek še obstaja. Predvideva, da bo optimum dosegel čez pet let.

Njegova najljubša trening trasa je med vinogradi v domačih koncih. "Tukaj po naših Svečinskih goricah sem našel traso, po kateri po teku sploh nisem izmučen. Tečem 12 do 17 kilometrov vsak dan. Čeprav nimamo vinograda, sem ponosen, da prihajam iz teh koncev. Tečem po avstrijski in slovenski strani in pravi užitek mi je teči med trsi." Na leto naredi med 2500 in 3000 kilometri, lani se je na gorsko tekmo intenzivno pripravljal s teki na Grintovec, letos je trening prilagodil trasi, zato je večkrat tekel tudi na Pohorje. Za strokovno podporo je skrbel trener Dejan Čepe, bivši triatlonec. Žiga se je v preteklosti ukvarjal z veslanjem, zdaj pa je v teku našel rekreacijo, za katero ima ravno dovolj časa: "Zdaj za trening potrebujem uro in pol na dan, več časa mi zaradi študija fizioterapije ne ostane, razen pred tekmami, ko so priprave intenzivnejše. Vsak človek bi moral na dan imeti uro časa za rekreacijo, skoraj vsak ga gotovo ima, jaz ga posvečam teku, na prvem mestu pa je vseeno fizioterapija." Med vsem tem pa Žigi vsako leto še vedno ostane dovolj časa za različne, običajnemu človeku nepredstavljive podvige.

Za zmago na gorskih ultramaratonih je potrebna dobra mentalna pripravljenost

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
69
Mrs Lola Daniel
0
Jun 14, 2018
Zdravo,

Ste v kakšnih finančnih težavah? ali potrebujete posojilo po zelo nizki obrestni meri za izplačilo računov in začetek novega življenja, vaša pomoč je pri vašem vratnem koraku, da smo vam pomagali pri upravljanju EAGLE HOME MORTGAGE posojilodajalcev, na: (eaglehomemortgage001@gmail.com) za enostavno in zanesljivo posojilo, nudimo posojilo v višini 3% posameznikom podjetjem in podjetjem, ki so v finančnem razredu in potrebujejo pomoč. vaš položaj se lahko spremeni tudi vaša podpora je naša skrb.

Najlepša hvala
Gospa Lola Daniel

EMAIL: eaglehomemortgage001@gmail.com
#69
oceanicfinance
0
Jun 12, 2018
Ali potrebujete finančno pomoč za osebne ali poslovne namene? Trenutno imamo prevzeme za posojila za mala podjetja, komercialna posojila, gradbena posojila, financiranje nepremičnin, avto posojila, osebna posojila, posojila za lastni kapital, posojilo HUD, posojila FHA, VA posojila, posojilo za naslov avtomobila itd. Pišite nam danes preko e-pošte za več podrobne informacije.

Najtoplejši pozdrav...
Kellie Wilson
Oceanski finančniki
E-pošta: Oceanicfinance113@gmail.com
Spletna stran: www.Oceanicfinancialhome.wordpress.com
Upravljanje.
Copyright (c) 2018 vse pravice pridržane
#68
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
seforazia@gmail.com
0
Jun 10, 2018
mé svědectví o půjčce u paní Eriky

Dobrý den nebo dobrý odpolední postulant. Česká populace. To je pravda a zajímavé pro ty, kteří potřebují půjčku za svou situaci a investice do vašeho projektu.
Je mi potěšením vás informovat, že navzdory mému výzkumu o půjčování na některých místech jsem byl způsoben špatnými játry. Byl jsem 3krát oklamaný, ale dnes jsem se ocitl v dobré situaci díky dobru věřiteli jménem paní Erika Mustermannové německé národnosti, která mi před včerením poskytla půjčku ve výši 220 000 EUR. Jsem v kontaktu s touto zátěží po dobu 2 týdnů, ale můj účet je aktivní odpoledne a můžu to udělat lépe. Obraťte se na něj o všechny své žádosti o úvěr na jeho e-mailovou adresu: erkm1964@gmail.com)
úroková sazba činí 2%.
Obraťte se na něj e-mailem a informujte jej o vaší stížnosti, uspokojení by bylo vaším potěšením.
Zde je jeho e-mailová adresa: erkm1964@gmail.com
#65
Komentar izbrisal uporabnik
walter williams
0
Jun 08, 2018
Izbris neprimernega komentarja - admin
#63
Mr Andy cole
0
Jun 07, 2018
Izbris neprimernega komentarja - admin
#62
Betty Hord
0
Jun 02, 2018
izbris neprimernega komentarja - admin
#61
Mrs. Elizabeth
0
May 31, 2018
Izbris neprimernega komentarja - admin
#60
Elena
0
May 30, 2018
Izbris neprimernega komentarja - admin
#59
GREG OWEN
0
May 28, 2018
Izbris neprimernega komentarja - admin
#58
Mary anne
0
May 20, 2018
Izbris neprimernega komentarja - admin
#57
Mr Paul Green
0
May 16, 2018
Ali potrebujete nujno posojilo za rešitev finančnega problema? Posredujemo poslovne kredite, osebna posojila, posojila za posojila, domača posojila, študentska posojila, avtomobilska posojila, bančna posojila in posojila za izplačilo računov. Če vas zanima prijazno Pišite nam: ( paulloanfundshelp1@gmail.com )

Whatspp številka: +919066210641
Lep pozdrav
G. Paul Green
#56
derek whyte
0
May 14, 2018
Dober dan tam zunaj,

  Najemite posojilo v višini 2,5% s posojilojemalcem NORTION LOAN, enostavno, hitro in varno.

KONTAKTNE INFORMACIJE

EMAIL: nortionloanconsultant@gmail.com

TELEFON: +17815611941

WHATSAPP: +2347067093957

Imej lep dan
#55
Susan Benson
0
May 02, 2018
DOBRODOŠLI v "Sunshine Financial Group", naši cilji so odlične strokovne storitve.

Ali ste poslovnež ali ženska? Ste v finančnem neredu ali potrebujete sredstva za začetek svojega poslovanja? Ali potrebujete posojilo za začetek malega podjetja? Ali imate nizko bonitetno oceno in ali imate težko pridobiti lastniško posojilo od lokalnih bank in drugih finančnih inštitutov?

smo zakonita in ugledna posojilna družba. Mi smo dinamično podjetje s finančno pomočjo. Naš glavni cilj je pomagati vam, da si zaslužite storitve. Naš program je najhitrejši način, da dobite tisto, kar potrebujete v trenutku. Zmanjšajte plačila, da olajšate pritisk na mesečne stroške. Get fleksibilnost, s katero lahko uporabite za kakršenkoli namen - na počitnicah, v izobraževanju, za ekskluzivne nakupe

Ponujamo široko paleto finančnih storitev, ki vključujejo: osebna posojila, posojila za konsolidacijo dolgov, komercialna posojila, posojila za izobraževanje, zavarovana hipotekarna posojila, nezavarovana posojila, hipotekarna posojila, posojila za posojila, študentska posojila, razvoj, posojila za pridobitev, gradbena posojila nizka obrestna mera 3% letno za posameznike in pravne osebe. Naredite najboljše za svojo družino in imate dom last vaših sanj z našo splošno shemo posojil.

NUDIMO VSE VRSTE POSOJIL - VELJAJO ZA RAZPOLOŽLJIVE KREDITE.

Če ste zainteresirani za pridobitev posojila, nas prosimo, da nam pišete za več informacij prek e-poštnega sporočila spodaj.

E-pošta: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)

Veselimo se, da vas čim prej zaslišamo.

S spoštovanjem
Susan Benson
#54
Komentar izbrisal uporabnik
Derek Douglas
0
Apr 23, 2018
Dober dan,

Ste v kakšnih finančnih težavah? Ali potrebujete posojilo za čiščenje svojih dolgov? Ali boste povečali svoje finance? Ste poslovna oseba, ki želi razširiti svoje podjetje. Svetujemo vam, da se za vaše posojilo obrnete na resničnega junaka, zaupanja in učinkovite posojilne družbe. Prepoznavajo me posamezniki in vlada za našo veliko učinkovitost.


STORITVE VKLJUČUJEJO:
* Osebna posojila (varna in nezavarovana)
* Poslovna posojila (varna in nezavarovana)
* Izboljšava doma
* Izposojevalska posojila
* Samodejna posojila
itd ..

Prosimo, nas vrnite k nam, če vas zanima, preko easyloanfirm2020@gmail.com

Potrjeni smo,
zanesljiv, zanesljiv, učinkovit, hiter in dinamičen.

S spoštovanjem,
Gospod Derek Douglas
easyloanfirm2020@gmail.com

3% Ponudba na voljo in jamstveni kredit
#52
hernandez
0
Apr 22, 2018
Zdravo,

Ali ste v finančnih težavah? Ali potrebujete posojilo za izplačilo računov in
dolgove? Želite začeti novo podjetje ali izboljšati svoje podjetje?
Pišite nam danes za finančno rešitev e-mail:
hernandezarcos0@gmail.com Kvalifikacija: 1) posojilojemalec mora biti na
najmanj 18 let, 2) Tudi s slabim kreditom, da bi dobili posojilo posojilojemalcev
garancija 3) Promocija, ki se zagotovi nizko kreditno.

Zahtevek za posojilo

Ime:
Država:
Naslov:
Telefon:
Starost:
Stanje:
Poklic:
Mesečni prihodek:
Znesek posojila:
Trajanje posojila:
Namen sklada:

G. Hernandez Arcos
#51
Makokomanagement
0
Apr 09, 2018
Iščete denar? Obiščite makoko finance Services zdaj, makoko finance ponuja posojila na zelo nizki obrestni meri 3% na razglasitev ničnosti.
Nudimo vse vrste posojil, trajanje posojila od 1 do 20 let, da povrne posojilo. Zato nas morate hitro kontaktirati za rešitev vaših finančnih težav.
E-pošta zdaj preko makokofinanceservices@outlook.com za posojilo uporabo, vse potrebne informacije in zahteve, da bi dobili posojilo je vsebovano v obrazcih.
#50
Pokaži več komentarjev
Časopis Večer
Časopis Večer
Objavil/a 2017-08-10 06:00:00 (Aug 10, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
(OGLAS) Pozabite na stres, pojdite z vlakom
Jaz, veganka (1): Začetki so vedno težki
(FOTO) Zahteven požar v industrijski coni Stegne gasilo sto gasilcev
Na grobost odgovoriti z grobostjo
Smrtno se je ponesrečil eden najbolj občudovanih princev
Zaradi možnosti neviht za celoten vzhod razglašen oranžni alarm
Brezplačna e-knjiga "Kako trgovati s ceno kriptovalut"
Pozor, goljufi v imenu direktorja naročujejo nakazila v tujino
Župančičeva nagrada Karpu Godini
(Samo)ironično (samo)seciranje
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2018
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

diagonostični center ultralab vam nudi ultrazvok srca, dojk, trebuha, ožilja, ščitince. na voljo so vam izkušeni zdravniki in najnovejša tehnologija. več: https://ultralab.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

gerard so priznane strešne kritine, v kolikor vas zanimajo krovci si lahko ogledate seznam pod krovstvo in kleparstvo: https://www.gerardroofs.si/sl/krovstvo-kleparstvo

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

otroški vozički v najrazličnejših barvah, na voljo velika izbira bugaboo vozičkov. preverite ponudbo: https://www.hajdi.si/potepanje/otroski-vozicki.html

Kategorija: Otroški vozički

Cena: Pokličite za ceno

če želite sprostitev za vas in vašega partnerja je razvajanje v dvoje idealna priložnost. preverite ponudbo: https://1nadan.si/ponudbe/maribor/lepota-in-razvajanje

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

rabljeni prenosniki - široka ponudba! !. gre za izredno kvaliteten produkt proizvajalca hp, ki se ponaša z i5 procesorjem tretje generacije ter 4 gb delovnega spomina. hp elitebook 8570p vas

Kategorija: Prenosniki

Cena: 325 €

prenosni računalnik hp elitebook 850 g1 je opremljen z. skupaj z  omogoča nemoteno delovanje. za shranjevanje različnih podatkov vam je na voljo . 

Kategorija: Prenosniki

Cena: 419 €

1645.)  čemu  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3528.) godovina sloenskega naroda

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 7.99 €

5911.) filiper

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7703.)  zločini slovenskega kajna

Kategorija: Leposlovje

Cena: 44.99 €

2928.) človk na obehstraneh stene

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10.99 €

7700.) obačun

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj