kategorije

Lisa
Moj lepi Vrt
Moje stanovanje

Pita z granatnim jabolkom in pomarančo

Čarovnija okusa
28.10.2015 11:55 (Oct 28, 2015)

Odlična jesenska sladica z granatnim jabolkom in pomarančami

Za 10–12 kosov potrebujete

Testo:

  • 200 g moke
  • 50 g mletih olupljenih mandljev
  • 50 g drobno mletega sladkorja
  • ščepec soli
  • 100 g masla
  • 1 jajce
  • maslo za model

Nadev:

  • 200 g zrnate skute
  • 150 g kremnega sirovega namaza
  • 150 g pasirane skute
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 žlico posušene pomarančne lupinice
  • 2 jajci

Okrasitev:

  • 2 pomaranči
  • 1 granatno jabolko
  • 3 liste želatine
  • 150 ml pomarančnega soka

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj. Moko presejte v skledo. Dodajte mlete mandlje, sladkor, sol, koščke masla in jajce. Zgnetite voljno in gladko testo, ga zvaljajte v krog in z njim obložite namaščen tortni model. Na več mestih ga prebodite z vilicami, prekrijte s papirjem za peko in suhimi stročnicami ter ga pecite približno 15 minut.

Dobro zmešajte zrnato skuto, sirov kremni namaz, pasirano skuto, sladkor, pomarančno lupinico in jajci. Model vzemite iz pečice in odstranite stročnice ter papir za peko. Temperaturo pečice znižajte na 17

Riževa solata z granatnim jabolkom in češnjevimi paradižniki

Čarovnija okusa
22.10.2015 11:47 (Oct 22, 2015)

Slastna solata z granatnim jabolkom, ki vas bo tudi fino nasitila

Za 4 osebe potrebujete

  • 2 stroka česna
  • 200 g dolgozrnatega riža
  • 2 žlici olivnega olja
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 2 mladi čebuli
  • 1 čili
  • 1–2 granatni jabolki
  • 12 češnjevih paradižnikov (rumenih)
  • ščepec origana
  • sol
  • limonin sok

Priprava

Česen olupite in ga zrežite na rezine. Riž oplaknite pod tekočo vodo in ga odcedite.

V kozici z debelejšim dnom segrejte olje in na njem popecite česen. Dodajte riž in ga prav tako malo popražite. Nato prilijte juho, vse skupaj zavrite in riž v pokriti posodi na nizki temperaturi kuhajte do mehkega.

Očistite mlado čebulo in čili ter oboje drobno sesekljajte. Granatno jabolko prerežite in z žličko odstranite semena. Češnjeve paradižnike operite in jih prepolovite.

V skledo denite skuhan riž, dodajte mlado čebulo, čili, semena granatnega jabolka, paradižnike in origano. Solato začinite s soljo in jo nakapajte z limoninim sokom ter jo lahno premešajte. Postrezite hladno.

Jagnjetina s sirupom iz pomaranč in granatnih jabolk

Čarovnija okusa
19.10.2015 11:32 (Oct 19, 2015)

Poskusite zrnca granatnega jabolka z jagnetino, presenečeni boste!

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 kg jagnječjih zarebrnic
  • 2 vejici rožmarina
  • 4 stroke česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 pomaranče
  • 2 žlici soka granatnih jabolk
  • 1 žlico medu
  • 1 žlico balzamičnega kisa
  • 1/2 žličke morske soli
  • črni poper

Priprava

Iglice rožmarina drobno sesekljajte in jih zmešajte s strtim česnom in olivnim oljem. S to marinado premažite meso in ga pustite stati na sobni temperaturi približno 20 minut.

Iz 2 pomaranč iztisnite sok. Dodajte mu še sok granatnih jabolk, med in kis. Mešanico segrejte in jo med kuhanjem mešajte, vse dokler se zelo ne zgosti.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Meso natrite s soljo in poprom ter ga položite na rešetko. Spodaj namestite prazen pekač za odtekanje maščobe. Meso pecite približno 15 minut. Če želite tudi manj, da bo pečeno medium. Med peko ga večkrat premažite s sirupom.

Zadnjo pomarančo zrežite na rezine. Ko bo meso skoraj pečeno, jih porazdelite po njem. Pred rezanjem naj meso neka

Slastna lešnikova tortica z nutelo

Čarovnija okusa
15.10.2015 13:36 (Oct 15, 2015)

Nutelo, ki je narejena iz zmletih lešnikov, kakava in mleka, so razvili v Italiji med drugo svetovno vojno, da bi iz skopih zalog dobili več čokolade. Preplet mlečne čokolade in lešnikov najdemo tudi v gianduji, čokoladni kremi z lešniki, ki so jo v 19. stoletju ustvarili v Torinu in je prednica nutele.

Sestavine za 2 skodelici

  • 2 žlici masla
  • 50 g nutele
  • 1 jajce velikosti L
  • 2 žlici mleka
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • 3 žlice sladkorja
  • 6 žlic moke z dodanim sredstvom za vzhajanje
  • ščepec soli
  • po želji 40 g nasekljanih lešnikov, po želji praženih

Priprava

V veliki skodelici zmešamo maslo in nutelo. 20–30 sekund ju segrevamo v mikrovalovni pečici, da se raztopita.

Z vilicami primešamo najprej jajce, nato pa mleko, vaniljev izvleček in sladkor. Dodamo moko in sol. Zmešamo, da dobimo gladko testo. Vmešamo nasekljane lešnike.

Testo razdelimo v dve skodelici. Vsako posebej damo v mikrovalovno pečico za minuto in pol do dve minuti in pol, da testo naraste in postane čvrsto.

Predlogi za okrasi

Slastne čokoladne kocke iz ajdove kaše

Čarovnija okusa
13.10.2015 14:10 (Oct 13, 2015)

Sladica iz ajdove kaše, ki je bolj zdrava kot se zdi

Za 4 osebe potrebujemo

  • 100 g ajdove kaše
  • 5 g masla
  • 10 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 20 g kakava
  • 40 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 50 g marelične marmelade

Za čokoladni preliv:

  • 100 g jedilne čokolade
  • 20 g masla

Priprava

Ajdovo kašo skuhamo v slani vreli vodi, da se zmehča (20 minut), jo odcedimo in ohladimo. Zmehčano maslo, rumenjake in sladkor penasto vmešamo, dodamo moko, kakav, pecilni prašek in na koncu še kuhano ajdovo kašo. Vse skupaj dobro premešamo.

Iz beljakov naredimo trd sneg in ga previdno vmešamo v maso iz kaše. Vse skupaj damo v pekač, ki smo ga premazali z maslom ali obložili s peki papirjem. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Nato pecivo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Ohlajenega po vrhu premažemo z marelično marmelado, prelijemo s čokoladnim prelivom in postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.

Čokoladni preliv: Jedilno čokolado raztopimo nad soparo in ji primešamo maslo, da je čokolada bolj volj

Originalen recept za pravi makedonski ajvar

Čarovnija okusa
12.10.2015 13:17 (Oct 12, 2015)

Ne boste verjeli, kako je preprost recept za tako odličen domač ajvar

Sestavine

  • 10 kg rdeče paprike
  • 3 jajčevci
  • 5 dl olja
  • sol (po okusu)
  • 1 velika žlica sladkorja

Priprava

Papriko specite v pečici ter jo takoj, ko jo vzamete ven, dajte za nekaj minut v plastično vrečko, da se bo zmehčala (kar vam bo olajšalo lupljenje). Torej ko se ohladijo, vsako papriko posebej olupite in ji odstranite semena, nato pa vse skupaj zložite na cedilo ali na mrežasto kompaktno podlogo, da se čimbolj odcedijo (naj se tako odcejajo najmanj tri ure).

Prav tako v pečici specite narezane jajčevce in jih na isti način kot paprike olupite in odcedite, saj vsebujejo zelo veliko vode. Nato paprike in jajčece zmiksajte, dajte zmes v lonec in kuhajte na nizki temperaturi.

Med kuhanjem morate zmes ves čas mešati, postopno dolivajte olje, po 1 dl vsakih 20 minut. Mešati je treba zato, da olje ne pride na površino. Sol in sladkor dodajte na koncu oziroma v zadnjih minutah kuhanja. Medtem ko se ajvar kuha, pripravite k

Čebulni narastek

Čarovnija okusa
07.10.2015 11:18 (Oct 07, 2015)

Odličen recept za čebulni narastek, enostaven za pripravo in izvrstnega okusa

Sestavine za 4 osebe

  • 2 žlici masla
  • 2 žlici moke
  • 400 ml mleka
  • sol
  • 1 ščepec nastrganega muškatnega oreščka
  • poper
  • 3 srednje velike čebule
  • 80 ml olivnega olja
  • 600 g olupljenega krompirja
  • 125 g na drobno nastrgane gavde ali pa zdrobljenega sira s plemenito modro plesnijo

Priprava

V široki posodi razpustite maslo, ga potresite z moko in pripravite svetlo prežganje. Prilijte mleko, vse skupaj stepite in kuhajte 4 minute. Nato bešamel začinite s soljo, muškatnim oreščkom in poprom. Olupite čebule, jih zrežite na četrtine in te nato na rezine. Krompir operite, ga zrežite na rezine in jih zmešajte z oljem in čebulo.

Mešanico zložite v model za narastke, prelijte z bešamelom in potresite s sirom. Narastek od 50 do 60 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Model naj bo prekrit z aluminijasto folijo. Odstranite jo zadnjih 10 minut peke, da bo narastek imel lepo zato barvo.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 mi

Rožnati bučkini špageti z orehovim pestom in brokolijem

Čarovnija okusa
05.10.2015 12:25 (Oct 05, 2015)

Odličen presni recept s pesinimi špageti in orehovim pestom in brokolijem

Za 2 osebi potrebujete

za brokoli:

  • 10 brstičev brokolija
  • 3 žlice olja
  • 3 žlice omake tamarind

za špagete:

  • 1 žlico soka nastrgane rdeče pese
  • 4 bučke
  • 1/2 skodelice olivnega olja
  • 1 žličko morske soli

za pesto:

  • 1 skodelico orehov
  • 2 pesti bazilike
  • 1 žličko morske soli
  • 1/2 skodelice olivnega olja
  • 1 žličko limonovega soka

Pripravila

Brokoli dajte v skledo in mu primešajte mešanico olja in omake tamarind. Marinirajte ga približno 1 uro.

Sok rdeče pese dajte v skledo. Bučke s strgalnikom za zelenjavo najprej zrežite na tanke rezine in te nato na dolge špagete. Stresite jih v skledo s pesinim sokom, dodajte olje in sol in vse skupaj dobro premešajte.

Pretlačite sestavine za pesto in jih primešajte špagetom. Malce pesta prihranite za končno okrasitev. Brokoli in špagete porazdelite po krožnikih in jed okrasite s preostankom pesta.

Čas priprave: približno 20 minut + mariniranje 60 minut

Na osebo približno 850 kcal, bel

Gobova juha s pridihom Azije

Čarovnija okusa
05.10.2015 12:23 (Oct 05, 2015)

Kremna gobova juha, ki smo jo dopolnili s priokusom Azije

Za 4 osebe potrebujete

  • 100 g suhih gob šitake
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 500 g šampinjonov
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 l zelenjave juhe
  • žličko timijanovih lističev
  • pol žličke mlete sladke paprike
  • 2 žlici sojine omake
  • 200 g smetane
  • sol
  • poper

Priprava

Suhe gobe stresite v skledo, jih prelijte z vročo vodo in jih pustite stati približno 30 minut. Po koncu namakanja jih odcedite in jih nato oplaknite pod hladno vodo. Iz njih dobro iztisnite vso vodo in jih drobno sesekljajte.

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljajte. Šampinjone očistite in jih prepolovite. V večjem loncu segrejte olje. Na njem približno 5 minut pražite čebulo in česen. Dodajte šampinjone in jih rahlo podušite. Nekaj šampinjonov prihranite za pozneje. Preostalim prilijte juho in jo pokuhajte. Dodajte šitake, timijan, mleto papriko in sojino omako. Juho na srednji temperaturi v pokriti posodi kuhajte približno 25 minut.

Juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Dodajte s

Odličen recept za vlaganje gob

Čarovnija okusa
01.10.2015 13:34 (Oct 01, 2015)

Vlaganje gob še nikoli ni bilo tako preprosto!

Za približno 6 kozarčkov (po 330 ml) potrebujete

  • 1 kg očiščenih in na rezine zrezanih gob (jurčki, šampinjoni, lisičke, mlade maslenke, mlečnice, mavrahi, mlade štorovke ...)

za obliv:

  • 750 ml kisa (8 %)
  • 750 ml vode
  • 30 g soli
  • 6 poprovih zrn
  • 6 klinčkov
  • 3 lovorjeve liste
  • ščepec timijana
  • 1 žličko gorčičnih semen

Priprava

Gobe na hitro oplaknite pod hladno vodo in jih pokuhajte v lahno okisani slani vodi. Nato jih odcedite in počakajte, da se ohladijo.

Ohlajene gobe razporedite po kozarcih. Zavrite sestavine za obliv. Gobe prelijte z ohlajeno tekočino. Ta naj sega čez gobe in približno centimeter od roba kozarčka. Kozarčke nato zaprite in gobe približno 15 minut sterilizirajte pri 100 stopinjah. Ko se kozarčki ohladijo, gobe shranite v temnem in hladnem prostoru. Nevarnosti prijemanja vročih kozarcev se boste izognili s posebnim loncem za vlaganje. Položite ga v večje korito, do tretjine njegove višine prilijte hladno vodo in ga pustite st

Mali zvitki s klobasicami

Čarovnija okusa
29.09.2015 14:20 (Sep 29, 2015)

Tej slastni zvitki s klobasicami so odlična ideja za zabave

Za 40 kosov potrebujete

  • 125 g riža
  • sol
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 400 g drobno mletega nadeva za klobase
  • približno 5 žlic drobtin
  • poper
  • 1 jajce
  • 4 rezine zamrznjenega listnatega testa (odmrznjenega)

Priprava

Riž skuhajte v slani vodi po navodilih z embalaže. Po kuhanju ga odcedite in počakajte, da para izhlapi. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Pekač obložite s papirjem za peko.

Korenje oplaknite, ga olupite in drobno nastrgajte. Olupljeno čebulo drobno sesekljajte. Oboje dajte v skledo in primešajte nadev za klobase, riž in drobtine. Mešanico krepko začinite s soljo in poprom. Jajce razžvrkljajte v skodelici.

Vsako rezino testa malce razvaljajte in jo zrežite na dva pravokotnika. Iz klobasne mešanice oblikujte dolge klobasice in jih položite skoraj na daljši rob listnatega testa. Robove namažite z razžvrkljanim jajcem in testo zvijte. Vsak zvitek listnatega testa zrežite na pet enako velikih koščkov in

Čebula pečena v soli

Čarovnija okusa
28.09.2015 12:13 (Sep 28, 2015)

Slastno pečeno čebulo lahko postrežete namesto solate.

Za 4 osebe potrebujete

  • 8 srednje velikih čebul
  • 1,5–2 kg grobe soli

Priprava

Čebulo očistite, a je ne lupite. Lupino na vrhu le križno zarežite. V pekač stresite debel sloj soli, nanjo položite čebulo in jo lahno zatisnite v sol. Pekač dajte v pečico, segreto na 180 stopinj, ter čebulo pecite uro do uro in 30 minut. Po peki mora biti na zunaj lepo zlata, znotraj pa sočna.

Pečena čebula je izvrstna priloga različnim jedem. Sijajno se recimo poda k mesu z žara ali k pečenim klobasam.

Čas priprave: približno 1 ura in 35 minut

Na osebo približno 110 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 0,7 g, ogljikovi hidrati: 22 g

Domači pesini ravioli s sirom

Čarovnija okusa
23.09.2015 10:52 (Sep 23, 2015)

Odličen recept za raviole

Za 4 osebe potrebujete

Za testo:

  • 400 g gladke moke
  • sol
  • 2 jajci
  • 3–4 žlice pireja rdeče pese
  • 1 žlico olivnega olja
  • gladko moko za posipanje delovne površine
  • 1 beljak

Za nadev:

  • 180–200 g svežega kozjega sira ali rikote
  • mleti beli poper
  • sol
  • 1 pest rukole
  • 2 žlici sesekljanih orehov

in še:

  • olivno olje
  • 50 g nastrganega pekorina
  • 2 pesti listov rdeče pese

Priprava

Moko in sol presejte v skledo. Sredi kupčka naredite jamico in vanjo ubijte jajci. Dodajte pire in olje ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Če je preredko, dodajte malce moke, če je pretrdo, primešajte še malo pireja. Testo dobro pregnetite in ga razdelite na 4 dele. Vsako porcijo testa razvaljajte približno na 2 mm debelo na pomokani delovni površini in pustite, da se malo posuši.

V tem času v drugo skledo nadrobite sir, ga začinite s soljo in poprom ter mu primešajte sesekljano rukolo. Na koncu dodajte še orehe. Iz testa izrežite kvadrate in po polovici razporedite kupčke nadeva. Robove premažite

Narastek s tortelini

Čarovnija okusa
21.09.2015 11:03 (Sep 21, 2015)

Testenine s polnilom nikoli ne razočarajo

Za 5 oseb potrebujete

  • 50 g parmezana
  • 200 g mocarele
  • maslo za namastitev modla
  • 600 g svežih tortelinov (polnjenih s špinačo ali z gobami)
  • 700 ml bolonjske omake (glej Namig)
  • sol
  • strti poper
  • 2 žlici sesekljanih zelišč (bazilika, origano, timijan)

Priprava

Parmezan na drobno nastrgajte. Mocarelo odcedite in jo zrežite na tanke rezine. Model za narastke namastite z maslom in po njem razporedite del testenin. Prelijte jih s polovico omake, po njej razporedite preostale testenine in jih prelijte z drugo polovico omake. Obložite z rezinami mocarele, jih rahlo začinite s soljo in poprom ter potresite s parmezanom.

Narastek približno 20 do 25 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj, da se lepo zapeče tudi sir.

Namig: mocarela je optimalen sir za peko. Najprej odlijte tekočino, sir zrežite na rezine in jih porazdelite po testeninah. Pecite toliko časa, da se začne sir topiti in se naredi hrustava skorjica. Mocarela se zaradi nevsiljive in sveže

Sol z aromo za posebne kulinarične užitke

Čarovnija okusa
18.09.2015 11:10 (Sep 18, 2015)

Lahko je rdeča, črna, rožnata ali pa mešana ... soli za novo začinjanje vaših najljubših jedi.

Spet so na pohodu eksotične soli, ki so več kot le začimba juh: črna havajska sol, rožnata himalajska ali pa bambusova sol. Žlahtne soli z drugih koncev sveta navdušujejo z nenavadno obliko, izrazito barvo, blago ali dimljeno aromo. Sijajni družabniki: začimbne soli iz lastne kuhinje. Poskusite!

Pekoče

Z grobo ali drobno soljo zmešajte stroke čilija, črna poprova zrna, barvito mešanico poprov ali čilijeve kosmiče. Primerno za pečeno meso in zelenjavo.

Blago

Za začinjanje sladic, peciva, rib, morskih sadežev ali zelenjave. Sol z vaniljevo sredico, posušenimi malinami, rožnatimi cvetovi ali cvetovi slezenovca, lupinico neškropljene pomaranče ali limete.

Mediteransko

Sol, izboljšana z baziliko, sivko, koščki oliv ali posušenimi jurčki.

Najbolj priljubljene aromatične soli

Rdeča havajska sol: obarva jo vulkanska glinica alaea. Poda se k pečenemu mesu, ribam, zelenjavi in omakam.

Črna havajska

Vegi fižolov burger z domačo štručko

Čarovnija okusa
14.09.2015 12:45 (Sep 14, 2015)

Priljubljena kulinarična ustvarjalca Valentina in Luka Novak predstavljata zares preprost recept. 

Za štiri burgerje:
  • 200 g suhega fižola češnjevca
  • 2 pesti ovsenih kosmičev
  • 3 veliki korenčki
  • 1 žlica lanenih semen
  • 1 majhna čebula
  • 1 žlička orientalske kumine

Ko postrežemo:

  • 2 žlici veganske ali navadne majoneze
  • 1 žlička dimljene ali navadne rdeče paprike v prahu
  • 1 paradižnik
  • listi zelene solate
  • 4 štručke: kajzerice ali polnozrnate pirine
Priprava:

Fižol dan prej namočimo. Preden se lotimo kuhe, vodo odlijemo, fižol stresemo v lonec, ga prekrijemo s svežo vodo, nežno solimo in pristavimo. Skuhamo, vendar ne razkuhamo: po 1 uri kuhanja preverimo, ali so zrna že enakomerno zmehčana in prijetnega okusa.

Korenček ostrgamo in fino nastrgamo. Čebulo drobno nasekljamo. Lanena semena v možnarju grobo stremo, nato jih stresemo v skledico ter prelijemo s tremi žlicami hladne vode. Pustimo, da 15 minut postoji.

Kuhan fižol odcedimo, stresemo v skledo in pretlačimo tako, da se struktura še čuti,

Čisto preprosta in zelo poceni: Torta v slojih z jagodičjem

Čarovnija okusa
14.09.2015 12:42 (Sep 14, 2015)

Tako preproste torte z jagodičjem zagotovo še niste pripravljali.

Za 12 kosov potrebujete:
  • 2 jajci 
  • 2 skodelici moke (po 160 g)
  • 3 skodelice mleka (približno 450 ml) 
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 5 žličk masla 
  • 400 g smetane
  • 2 zavitka utrjevalca smetane
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 200 g borovničeve marmelade
  • 250 g mešanih gozdnih sadežev
Priprava:

1. Z metlico za sneg v gladko testo za palačinke stepite jajci, malce moke in mleka. Nato dodajte še preostalo moko, sladkor in sol, vse skupaj temeljito premešajte in pustite stati na sobni temperaturi približno 1 uro.

2. V ponvi (premera 24 cm) segrejte 1 žličko masla. V ponev vlijte 1 zajemalko testa in specite palačinko, ki bo lepo zlato rumena z obeh strani. Pečeno palačinko vzemite iz ponve in jo postavite vstran. Tako specite še 4 palačinke.

3. Smetano čvrsto stepite in ji med stepanjem dodajte še utrjevalec smetane in vaniljev sladkor. Na večji krožnik položite 1 palačinko in jo premažite s 40 g marmelade. Po njej razporedite

Lahek ribji filet s paradižniki in bučkami

Čarovnija okusa
09.09.2015 10:39 (Sep 09, 2015)

Lahek ribji filet pospremljen z aromatično zelenjavo

Za 4 osebe potrebujete

  • 4 rezine lososa ali filete polenovke (po 150 g)
  • 4 žlice limonovega soka
  • sol
  • poper
  • 2 bučki
  • 8 majhnih paradižnikov
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 3 vejice gladkega peteršilja

Priprava

Ribje filete oplaknite pod hladno vodo in jih obrišite s papirnato brisačo. Nakapajte jih z 1 žlico limonovega soka in jih začinite s soljo in poprom.

Bučke oplaknite, jih očistite in zrežite na majhne kocke. Približno 2 minuti jih blanširajte v vreli slani vodi, ki jo po kuhanju odlijte. Paradižnike prepolovite. Bučkam primešajte olivno olje, preostanek limonovega soka, sol, poper in paradižnike.

V teflonski ponvi segrejte olivno olje. Na njem na srednji temperaturi z vsake strani približno 4 minute pecite ribje filete. V tem času oplaknite peteršilj, ga otresite do suhega in lističe grobo sesekljajte. Ribo porazdelite po krožnikih. Zelenjavno mešanico na hitro popražite na maščobi, ki je ostala po peki rib, in j

Paradižnikova pita s chorizom

Čarovnija okusa
07.09.2015 10:11 (Sep 07, 2015)

Slastna poletna pita z aromatičnimi paradižniki

Za 8 kosov potrebujete

  • 250 g moke 
  • 120 ml olja
  • sol
  • 21 g svežega kvasa
  • sladkor
  • pol žličke strtih komarčkovih semen
  • 500 g mešanega paradižnika
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • poper
  • 1 šopek mlade čebule
  • 200 g svežega sira
  • 150 g kisle smetane
  • 100 g choriza (klobasa s papriko)

Priprava

Moki dodajte olje, pol žličke soli, kvas, noževo konico sladkorja, komarčkova semena in 50 ml mlačne vode ter zgnetite testo. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in pustite počivati 60 minut. Pečico segrejte na 120 stopinj (ventilatorsko na 100 stopinj). Paradižnike oplaknite, jih očistite in po potrebi prepolovite. Česen olupite in ga nastrgajte na tanke rezine. Zmešajte jih s paradižniki, 2 žlicama olja, soljo in poprom. Vse skupaj nato približno 60 minut sušite v pečici.

Temperaturo pečice nastavite na 180 stopinj (ventilatorska na 160 stopinj). Na pomokani delovni površini razvaljajte testo in z njim obložite namaščen model za pite (premera 26 cm). Obložite

Poletni kiš s stročjim fižolom in grahom

Čarovnija okusa
28.08.2015 09:24 (Aug 28, 2015)

Odličen poletni kiš s stročjim fižolom in grafom lahko spakirate za piknik v naravi

Za 8 oseb potrebujete

  • 1 belo čebulo
  • 1 žlico olivnega olja
  • 1 zvitek krhkega testa
  • 125 g graha (svežega in olupljenega ali pa zamrznjenega)
  • 125 g očiščenega stročjega fižola
  • 4 jajca
  • sol
  • strt poper
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 250 g goste kisle smetane
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 50 g drobno nastrganega parmezana

Priprava

Olupljeno čebulo zrežite na tanke rezine. Popražite jih na segretem olju in jih nato pustite, da se ohladijo. Testo zatisnite ob oglat model za pite, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in robove testa povlecite navzgor. Testo večkrat prebodite z vilicami, po njem enakomerno porazdelite čebulne obroče in grah ter vse skupaj obložite s stročjim fižolom. Jajca razžvrkljajte s soljo in začimbami in primešajte tudi obe smetani in na koncu še sir.

Mešanico prelijte po zelenjavi in kiš približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Postrezite toplega ali hladnega.

Čas priprave:

Oglasi

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

7450.) setev pomladnega vetra - ivan sivec

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7585.)  v iskanju bližine - nika maj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7711.) ekspedicija ra - thor heyerdahl

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15 €

7735.) sibirski pečat - milan nikolić

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

potrebuje vaš malček otroški nahrbtnik? preverite ponudbo nahrbtnikov na spletni strani: https://www.hajdi.si/potepanje/nahrbtniki-in-kovcki.htmlna voljo vam je več kot 100 različnih nahrbtnikov za najmlajše, zanimivih dizajnov in različnih oblik. 

Kategorija: Nahrbtniki, torbe in kenguruji

Cena: Pokličite za ceno

potrebujete pomoč pri oblikovanju nove spletne strani ali pa bi želeli prenoviti celostno grafično podobno oziroma potrebujete samo nekoga za oblikovanje vizitk, vabil ali letakov. v kolikor vas zanima za grafično oblikovanje cenik, vas vabimo, da si ogledate več informacij na naši spletni strani: https://www.graficnooblikovanje.org/graficno-oblikovanje-cenik

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj