Članek
Nekaj o medu!
Objavljeno Jul 23, 2013

 

MED – IZDELEK ČEBEL
Med pomaga pri čiščenju in nastajanju krvi. Zaradi vsebnosti beljakovin, kislin, vitaminov B1, B2, in C ter kalija in železa ima med res moč zdravila, predvsem pa je med zdrava hrana primerna vsem, starejšim in mlajšim.

Polna medena sata tik pred točenjem

KAKO MED ZAUŽIJEMO 

Mnogi še vedno ne upoštevajo navodila, da z medom sladimo le topel in ne vroč čaj. Pri temperaturi nad 40 stopinj C se namreč vse dobre lastnosti začnejo uničevati. Če med počasi ližemo, ostane ta sicer neokrnjen, trpijo pa naši zobje. Sladkor, ki ga raztapljamo v ustih, uničuje naše zobe, zato pa si zobe po takšnem zaužitju meda splahnemo.

MED JE ODLIČEN ZA OTROKE 

V vsakdanji otroški prehrani bi med moral postati sladilo št.1. Sladkor v medu je namreč razgrajen in ga zato otroški organizem izkoristi brez tvorbe plinov. Otroci, ki uživajo med, imajo dobro prebavo. Ti otroci so tudi bolj ješči, saj med povečuje apetit. V kombinaciji z mlekom pomaga med pri boljši rasti zob in kosti, predvsem gozdni med je priporočljiv slabokrvnim otrokom, saj povečuje tvorbo rdečih krvnih teles. Lipov akacijev in cvetlični med so znani tudi po tem, da pomirjajo, zato damo žličko medu, raztopljenega v vodi ali mleku, otrokom, ki nimajo trdnega spanca.

 

Domen, Zarja, Blažka in Urban pri jutranjem zajtrku

 MED NARAVNO ZDRAVILO
Športniki vedo, da je med takojšna hrana za mišice. V vsakdanji prehrani ga poznajo tudi planinci in smučarji ter vsi, ki premagujejo napore. Z medenim napitkom, limonado z medom, se lahko postavimo spet na noge tudi takrat, ko smo utrujeni in nerazpoloženi. Slabokrvni ljudje morajo uživati hrano z veliko železa. Ob tem pa naj ne pozabijo na med, saj pomaga pri čiščenju in nastajanju krvi.
 MED RAZKUŽUJE SLUZNICE
Še danes ga zdravniki priporočajo proti kašlju, astmi, angini in bronhitisu, gotovo pa ne sme manjkati v čaju ob prehladu in angini. Želodčni bolniki bi morali med vključiti v vsakdanjo ali dietno prehrano. Tudi pri črevesnih obolenjih je medeni napitek nenadomestljiv.
 MED ZA RAZLIČNE BOLEZNI
Med se razlikuje po geografskih značilnostih kot tudi po načinu pridobivanja. Odkašljali se boste najlažje s smrekovim ali hojinim medom, saj vsebuje izvlečke dreves, ki mehčajo sluz. Pravijo, da pri prehladu najbolj pomaga lipov med in če ga boste pili z lipovim čajem, bosta skupaj pospešila potenje. Za srčne bolnike je najprimernejši gozdni med, ti bolniki naj se izogibajo lipovega medu. Kostanjev med ima tudi lastnost, da pospešuje odvajanje vode, zato naj ga ne zanemarijo oboleli na sečilih, koristi tudi jetrnim bolnikom, katerim bo najbolj pomagal če bo vanj primešan cvetni prah. Aromatični cvetlični in akacijev med pomirja zato ga priporočajo tako odraslim kot otrokom.
 
 
 MED je hrana, ki konzervira sama sebe. Ko med dozori v satju, čebele zaprejo celice z voščenimi pokrovci. Tako med ostane v satju za prehrano čebel ali za točenje in za hrano ljudem.