Odprli smo Cenzura.si

Objavil/a Branko Gaber, dne 2017-10-16 ob 12:46:52

Od današnjega dne se bomo veliko pogosteje slišali in brali. Po letu dni gradnje orodij za izdelovanje spletnih strani, ki so obenem del družbenega omrežja PublishWall, smo pričeli množičneje odpirati spletne strani in novičarske portale na našem sistemu.

Nezadržno se bliža tudi novi PW sistem, ki ga že dalj časa najavljamo. In ker se na platformi nove spletne strani odpirajo že skorajda vsakodnevno, je čas, da o našem delu spregovorimo tudi javno. 

Pa začnimo: pred dobrimi tremi meseci je bila odprta spletna stran Cenzura.si, ki je namenjena objavam, ki jih mediji, predvsem MSM iz različnih razlogov cenzurirajo. 

S klikom na sliko vas bo preusmerilo na spletno stran cenzura.si. 

Takole so napisali ustvarjalci spremno besedo mediju na pot: 

Ob presnavljanju medijskega prostora se spreminja tudi odnos do različnih sporočil, ki prihajajo do javnosti. Trda uredniška politika se umika pluralnosti in odprtosti. Nekateri uredniki počasi spoznavajo, da z odprtostjo in zapisovanjem dogajanj v družbi ostajajo v kontaktu z bralstvom, drugi uredniki se trudijo biti poslušni svojim lastnikom.

Zakaj prihaja do tega pojava? Zato, ker je uredniška politika vodena s tiho roko samocenzure. Prikrivanje ali izkrivljanje informacij je tehnologija, ki jo navidezna stroka goji in razvija. Razvija se tehnika izkrivljanja vesti in poročanja brez vesti in morale, kaj šele etike.

Nekateri novinarji tega ne zdržijo in začno objavljati na načine, ki so jim dorasli. Danes je elektronski medij kot nalašč za take izhode v svobodno izmenjavo mnenj. Vzgoja novih kadrov po principu »one way thinkig« in sistem usmerjanja družbe z usmerjenimi informacijami se poslavlja. Izobraževanje in diplomanti bodo na prostem trgu informacij preverili sami sebe ali je sploh potreben in primeren način vodenja družbe preko posvečenega statusa, ki to ni.

Poznamo stanja, da ob posameznih dogodkih oblast preko PR služb pritiska na urednike tako, da se določeni dogodki ali razplamtijo ali pa jih enostavno ni. Taka uredniška politika je v prejšnjem stoletju pripeljala na oblast nacional-socializem in druge oblike -izmov.

Ob objavah novic se praviloma pojavlja tudi mnenje podpisanega novinarja ali kar mnenja uredništva. Tako se velikokrat zgodi, da novinar namesto, da objavi informacijo že komentira, izraža mnenje o dogodku. Veliko je odzivov bralcev ob takih objavah, tako neposredno ali posredno prizadetih, uredništvo pa odzivov ne more, ne želi ali noče objaviti. Odziv bralcev na neodziv uredništev pa se odraža v pospešenem zmanjševanju naklade takih para državnih medijev. Postavlja se temeljno vprašanje, kako lahko urednik nekega medija objavi mnenje o nekem dogodku, hkrati pa ne dovoli ali z različnimi izgovori ne objavi mnenja prizadetih?

Namen internetnega časnika CENZURA.SI je v tem, da vsem prizadetim omogočimo objavo različnih mnenj zato, da celovita informacija pride do vsakega zainteresiranega. Postavili bomo ogledalo vsem izbranim apologetom razvoja družbe zato, da se odpre javni dialog.

Urednikom in drugim, ki zagovarjajo določene politike preko medijev na račun bralcev bomo omogočili, da se odzivajo korektno v vseh primerih in na enak način. V kolikor bo kdo od bralcev njihovega medija prizadet in se bo odzval, bodo morali objaviti odziv prizadetega v 48 urah. Če tega ne bodo storili, je prostor odprt na našem mediju v elektronski obliki. Bralec bo samo predložil dokaze v elektronski obliki in potrdil z izjavo, da so vsi podatki verodostojni in da so vsi podatki resnični. S tako izjavo bo prevzel polno odgovornost za podatke v skladu z zakoni RS.

Z IT medijem CENZURA.SI bomo napravili majhen korak proti popačenju zapisovanj dogajanj v družbi. Ne bomo se spuščali v odpiranje novih tem ali zapisovali dogodke. To ni naš namen. Skupaj z bralci se bomo samo odzivali in sporočali širši javnosti, kateri mediji imajo težave s poročanjem in ali so zmožni zagotoviti primeren nivo demokratičnosti. Nivo demokratičnosti bomo merili glede na odzive njihovih bralcev. Izrazili jo bomo s stopnjo usmerjanja informacij posameznega glasila, ki jo bomo izmerili vsake pol leta tako, da bomo izračunali Indeks verodostojnosti. Izračunan bo glede na obseg pripomb v primerjavi z obsegom zapisov v posameznem mediju. Indeks verodostojnosti bo izražen v razliki od vrednosti 1 zmanjšan za desetkratnik izračunanega razmerja pripomb. Vsem medijem želimo, da bo njihov indeks blizu 1,00. V primeru, da se bo pojavil plaz naročenih ali distribuiranih pisem bomo take pojave ovrednotili z ekspotencialnim zniževanjem

Skupaj z Vami, spoštovani bralci in spremljevalci medijev v Sloveniji napravimo odprt javni prostor in pokažimo na zablode in stran poti v komuniciranju.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Branko Gaber
Branko Gaber
Objavil/a 2017-10-16 12:46:52 (Oct 16, 2017)
Starejša objava Novejša objava
Cenzura

Cenzura sproža svoj metuljev efekt. Ustvarite svoj PublishWall virtualni zid tudi Vi, posredujte različne vrste objav na virtualne zidove prijateljev, lokalnih skupnosti in interesnih skupin. Izkoristite moč povezovanja.

ZADNJE OBJAVE
PublishWall platforma je bila preko noči zaprta!
Obvestilo! Zaprtje PublishWall-a danes med 21.00 in do predvidoma 23.00 ure
Vesel božič in srečno 2019
Slovenska ljudska stranka gre na novo pot!
Nedostopnost platfome PublishWall
Zakaj cenimo prisotnost vseh piscev na sistemu PublishWall
Komunikacija med uporabniki in brisanje komentarjev
Yves Montand - Sous Le Ciel De Paris
Tehnične težave
Vesel božič
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2019
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

optimizacija spletnih strani zahteva, da podjetja in skrbniki spletnih strani poiščejo področja in tematike, kjer lahko pomagajo svojim obiskovalcem. z ustvarjanjem vsebine za uporabnike, ki jo ti iščejo lahko podjetja komunicirajo s strankami v času, ko se odločajo o nakupu, raziskujejo in primerjajo.

Kategorija: Storitve

Cena: 500 €

bet365 poker vam je sedaj na voljo tudi preko slovenske spletne strani. vse kar je potrebno je to, da greste na spletno stran https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-poker/ kjer se lahko registirirate in potem lahko preizkusite svojo srečo s kartami.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če želite imeti telefon srednjega ranga, ki je zelo zmogljiv in ponuja skoraj vse kar imajo telefoni v premijskem razredu, potem je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy j6 - https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-j6-ds-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

veste, da se razlog za vaše zdravstvene težave pogosto skriva v vašem črevesju? pogosto se namreč zgodi, da se poruši ravnovesje dobrih bakterij in zato zbolimo. vendar pa obstaja možnost, da si črevesje hitro popravite, če v prehrano vključite probiotike. prevete, kako vam probiotiki lahko pomagajo.  

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: Pokličite za ceno

iphone x je eden izmed prvih pametnih telefonov, ki je ovit v zelo odporno steklo, ohišje pa je narejeno iz nerjavečega jekla. preverite lastnosti tega zmogljivega telefona- https://www.a1.si/telefoni/iphone-x-64-gb-siva

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

bet365 stave v živo so vam sedaj omogočene tudi v sloveniji in sicer se lahko brezplačno registrirate preko slovenski spletne strani: https://www.betsonhand.com/sl/bet365/bet365-stave-v-zivo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

razmišljate o tem, da bi okrepili mišice rok, pa vam je obisk fitnes centra odveč, ker morate čakati v vrsti za vadbo na vaši priljubljeni napravi? zakaj ne bi imeli boksarske vreče kar doma? za več informacij o tem, kje jo kupiti in kako jo namestiti, obiščite spletno stran fitnesshop.si.  

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

vam hitrost interneta na vašem mobilniku veliko pomeni, ker potrebujete hiter prenos podatkov za službene namene? potem je smislno, da se odločite za ponudnika a1, ki vam nudi najhitrejše omrežhe 4g/lte.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

kupiti mobilne nakladalne ploščadi od proizvajalca ausbau. proizvajamo pod lastno blagovno znamko mobilne nakladalne ploščadi ausbau za evropski trg z upoštevanjem zahtevnih evropskih standardov. različna nosilnost (6, 8, 10, 12 in več ton) in nastavljanje (min 90cm, max 165cm). mobilne ploščadi, ki smo jih proizvajamo imajo široko vozno površino, kar omogoča, da nakladalnik udobno se zapelja čez našo mobilno ploščad v zabojnik oz. vagon. več o izdelku mobilna ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.    

Kategorija: Industrijska oprema

Cena: 4999 €

izjemne mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe od proizvajalca različnih velikosti po naročilu. višina mobilne nakladalne rampe lahko nastavljate s hidravličnimi cilindri pod pritiskom, od 900 do 1.650 mm. prihranijo čas za nakladanje oz. razkladanje tovornega vozila oz. vagona. lahko se premika po vašem podjetju s pomočjo nameščenih avtomobilskih koles. mobilne nakladalne rampe ausbau lahko delajo ob vsakem vremenu. v več kot 10 letih smo dobavili mobilne nakladalne rampe v več kot 25 držav po svetu, vključno z evropskimi. več o mobilnih nakladalnih rampah na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

mobilne nakladalne rampe ausbau od proizvajalca. veliko nagnjeno območje, protizdrsna površina, prilagoditev višine (od 900 do 1.650 mm). prihrani vaš čas in denar med nakladanjem – razkladanjem različnega blaga. standardni modeli z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. ponujamo mobilne nakladalne rampe različnih velikosti po naročilu. več o izdelku mobilna nakladalna rampa ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

močna mobilna nakladalna ploščad ausbau. naša mobilna nakladalna ploščad ausbau lahko precej prihrani čas za nakladanje in razkladanje tovora. proizvajamo modele z nosilnostjo 6, 8, 10 in 12 t. mobilna nakladalna ploščad ausbau lahko je izdelana nestandardnih dimenzij in za nestandardne namene. ugodna cena in izjemna kakovost sta glavni prednosti naše družbe in naših izdelkov. več o izdelku mobilna nakladalna ploščad ausbau na naši spletni strani av-exim.com id: z4t71f   kontakti: t +48223906443 http://av-exim.com   način del mobilne nakladalne rampe: nakladalnik pripelja rampo zraven tovornjaka, dvigne rob rampe (vstavi vilico v trdo sklopko). s pomočjo hidravlične pumpe se nastavi potrebna višina (od 900 mm do 1.650 mm). v komplet z rampo so vključene zavore in verige. zavore so potrebne, da se onemogoči premik rampe. verige so za dodatni priklop na tovornjak. nato viličar se premika po mobilni nakladalni rampi notr v zabojnik oz. tovornjak.  

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 4999 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj