Članek
Melisin sirup
Objavljeno May 19, 2015

Na velikem številu vrtov se bohotijo svetlo zeleni grmički opojno dišeče melise. Njene arome lahko shranimo tudi v sirupu. V zimskih mesecih nam bo pričaral vonj zgodnjega poletja. Kdo bi se mu lahko uprl, zato – hitro na delo.

Naberemo dober šop melise (kolikor je lahko objamem z obema dlanema). S keramičnimi škarjami jo narežemo (ali natrgamo z rokami -. vendar nežno, da je preveč ne zmečkamo), damo v emajliran lonec - NIKOLI v rosfrej! - zalijemo s 3 litri vode in zavremo. Vre naj 2 do 3 minute, nato odstavimo in pustimo 2 do 3 ure. Nato precedimo skozi krpo in dodamo dve poravnani jedilni žlici citronske kisline in sladkor v razmerju 50:50, to je kolikor litrov tekočine, toliko kg sladkorja. Ponovno damo na štedilnik in zavremo. Vre naj pol ure, pene odstranimo.

V pečici segrejemo steklenice, ki morajo biti res vroče in vanje nalijemo sirup do vrha. Zapremo in počasi ohladimo. Sirup v steklenici se kar precej skrči.
V tako pripravljenem sirupu res ni vitaminov, vendar imamo na voljo zdravo, osvežilno pijačo, ki je še vedno ohranila nekaj zdravilnih učinkov.
Tako pripravljen sirup lahko čaka tudi nekaj let.

Na enak način lahko pripravimo sirup iz poprove mete, bezga, kopriv ..., uporabimo tisto zelišče, ki nam ugaja in ima prijeten vonj.

Naj vam priprava dobro uspe!!

Jožica Bajc Pivec

Imam vprašanje...zakaj naj pol ure vre? Že ob tem ko dosežemo vretje, se večina klic uniči, tako, da se mi zdi pol urno vrenje nepotrebno.