Članek
Odgovor PR službe FDV glede KO, zaradi cenzure na FB

Blokiranje uporabnikov in odstranjevanje spornih vsebin na družbenih omrežjih je stvar njihovih splošnih pogojev in individualne presoje pregledovalcev samih družbenih omrežij (npr. FB), naša organizacija nima nobenih vzvodov, da bi vplivala na ...

Objavljeno Apr 23, 2019

-------- Forwarded Message --------

Subject: RE: tole se bo pričelo deliti naokoli, vključno s tem e-dopisom
Date: Tue, 23 Apr 2019 10:17:18 +0000
From: PR FDV <pr@fdv.uni-lj.si>
To: Blaž Babič
CC:gp.uprs@predsednik.si <gp.uprs@predsednik.si>

Spoštovani,

dr. Vehovar, na katerega ste se obrnili prek elektronske pošte, nam je posredoval vaš dopis, na katerega v nadaljevanju posredujemo pojasnilo.

Blokiranje uporabnikov in odstranjevanje spornih vsebin na družbenih omrežjih je stvar njihovih splošnih pogojev in individualne presoje pregledovalcev samih družbenih omrežij (npr. FB), naša organizacija nima nobenih vzvodov, da bi vplivala na te odločitve. V okviru enega od raziskovalnih projektov smo sicer res vključeni kot »trusted flagger«, kar pa ne pomeni, da bi imele naše informacije kakršenkoli vpliv na odločanje o konkretnih primerih na strani upravljavcev družbenih omrežij. Kot trusted flagger posredujemo informacije upravljavcem zgolj, ko nas kdo opozori na primer, ki po naši oceni očitno in nesporno krši dogovor med EC in korporacijami družbenih omrežij.

Vašega primera zato sploh ne poznamo in zanj seveda nismo posredovali nobene prijave. Prijavo na FB namreč lahko posreduje kdorkoli, ki ga določeni zapisi morda motijo. 

Ostro pa velja ločevati našo vlogo kot »trusted flagger« od morebitne vloge, ki jo imamo v  občasnih enkratnih raziskovalnih projektih, ko se v določenem krajšem obdobju, ki je določeno s projektom – običajno je to  nekaj tednov – za policy potrebe naročnikov (npr. EC) spremlja  odzivnost omrežij na prijave in s tem uresničevanje dogovora, ki ga ima npr. EC s korporacijami družbenih omrežij. Teh projektov je več in v nekaterih mi ne sodelujemo, zato zadeva nima zveze s FDV, ampak z naročniki:

·         http://www.ekvilib.org/sl/projects-archive/evropski-observatorij-za-nezakonit-sovrazni-govor-na-spletu-in-lazne-novice/

·         https://www.spletno-oko.si/novice/boljsa-odzivnost-druzbenih-omrezij-zaostaja-twitter

·         sem sodi tudi v vašem sporočilu omenjeni CRP projekt

Nezadovoljstvo nad tovrstnimi posegi je treba zato usmeriti kvečjemu na korporacije družbenih omrežij, ki o prijavah in posledicah dejansko odločajo. Kakršnokoli prijavo ali ovadbo lahko seveda vložite, to je pravic vsakogar, ki je prepričan, da je prišlo do kakršnekoli kršitve, vendar štejemo, da smo z gornjim pojasnilom predstavili dejansko stanje.

 Lepo pozdravljeni.

Služba za odnose z javnostmi

Fakulteta za družbene vede / Faculty of Social Sciences

Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana

Kardeljeva ploščad 5, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
01/5805 233

www.fdv.uni-lj.si



Pomislite na okolje, preden natisnete to sporočilo. / Consider the environment before printing this email.

Pravno obvestilo / Legal notice