RTV SLO, STA in Siol kršijo ZVRK => referendum o 2. tiru je neustaven

Objavil/a Blaž Babič, dne 2017-09-19 ob 16:32:09

Zaradi drobnega besednega zdrsa Alenke Potočnik, dežurne urednice STA, ki se ji je primeril v današnjem telefonskem pogovoru, sem šel v raziskovanje in zdaj oddajam poročilo. Skrajšana vsebina je enaka naslovu. Celoten postopek referendumske kampanje je zaradi bistvenih kršitev 6. člena ZVRK in 12. člena ZRTVS, s strani "medijev v neposredni ali posredni večinski javni lasti" - potekal neustavno in nezakonito.


1. STA d.o.o.

STA, Slovenska tiskovna agencija je registrirana kot d.o.o., v popolni lasti države. (Erar, AJPES, Pirs (državna lastnina)).

Sami o sebi pravijo naslednje:

"Slovenska tiskovna agencija je nacionalna tiskovna agencija, ki spremlja in posreduje novice o dogodkih v državi in mednarodnem okolju. Servisi STA so namenjeni predvsem medijskim hišam, državnim ustanovam, poslovni javnosti, veleposlaništvom in drugim zainteresiranim javnostim."

Gre torej za centralno medijsko nevronsko središče uni-formiranja in ga moramo jemati kot strateškega akterja v medijskem prostoru. Direktor je Bojan Veselinovič, njegovi letni prihodki s tega naslova so "zgolj"
101.759,76 evrov (vir: letno poročilo 2016, stran 84). To je mesečno 8.480,00 evrov. Očitno pomembna funkcija, bolj kot Predsednik države. Naj mi nepristranski bralci ne zamerijo naslednje povezave s strežnika  SDS - Morda niste vedeli: kdo ima višjo plačo?

STA je v zadnjih 15-ih letih od Republike Slovenije prejela 35.952.836,86 evrov, kar pomeni cca. 2,4 milijona evrov na leto. Kot rečeno, 1/24 gre za direktorja. Ampak sedaj se šele ogrevamo.

Kot ste redni bralci mojega bloga že lahko prebrali, se ključ za presojo ustavnosti ali neustavnosti referendumskih in volilnih kampanj skriva v 6. členu ZVRK. Ta člen je napisan - milo rečeno - prefrigano. Nejasno so razdeljeni zasebni in javni mediji, predvsem pa njihove naloge glede "rednega poročanja" in "propagandnih sporočil". Tak člen je tako nejasno napisan lahko samo načrtno. Ampak če vsebinsko skrajšamo 3. odstavek, v oziru STA, pridemo do naslednjega citata:

"Izdajatelji drugih tiskanih in elektronskih medijev v neposredni ali posredni večinski javni lasti morajo ...  s pravili iz prvega odstavka tega člena  ... zagotoviti enakopravnost organizatorjem volilne kampanje pri predstavitvi kandidatov in njihovih programov..."

STA bi se morala torej vesti kot "pridna verzija RTV SLO", saj se sedanja "poredna verzija RTV SLO" vede nezakonito in protiustavno. STA bi morala zagotavljati popolno enakopravnost vsem organizatorjem referendumske kampanje - pa tega ne počne. Kaj je storila STA? Izvedla je poskus preslepitve, ki ga lahko poskuša prek tiste prvo-omenjene pripombe urednice STA, češ da je STA zasebni medij.

STA je namreč sledila le 1. odstavku 6. člena ZVRK, ko je objavila "pravila".  Vendar pozor! V tem odstavku, namenjenem zasebnim medijem, besedice enakopravnost ni nikjer zaslediti:

"Izdajatelji medijev morajo najkasneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah oziroma 25 dni pred dnem glasovanja na referendumu določiti in objaviti pravila (obseg, pogoje in način) za izrabo programskega časa oziroma časopisnega prostora za predstavitev kandidatov, političnih strank in njihovih programov oziroma predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju."

Kaj je torej dopustil Bojan Veselinovič, kot odgovorni direktor?

Pravila STA pri spremljanju referendumske kampanje o zakonu o drugem tiru železniške proge Divača-Koper

V teh pravilih - ki so praktično identična vsem številnim pravilom zasebnih medijev - tudi ni enakopravnosti, je le prazna obljuba, da bo:

"...STA glede načina, obsega in vsebine novinarskih prispevkov skladno z uredniško politiko agencije in profesionalnimi standardi v novinarskih prispevkih v rednem servisu zagotovila objektivno in uravnoteženo predstavitev referendumske kampanje in mnenj o referendumskem vprašanju."

Kaj pomeni "uravnotežena predstavitev", povprašajte akterje organizatorje referendumske kampanje. Koliko jih pravzaprav je? No, na to vprašanje je STA celo odgovorila (32), vendar pa ste lahko prepričani, da vsi organizatorji v enomesečni seriji člankov niso dobili enakopravnega prostora za predstavitev. Žal je ta članek plačljiv, čeprav davkoplačevalci plačujemo ravno za te storitve. No, lahko ste o seznamu brali vsaj tu...

Skratka - STA se v referendumski kampanji dejansko vede kot zasebna medijska hiša - in že to je razlog, da bi moral odgovorni direktor Bojan Veselinovič preprosto zapustiti to mesto.


2. RTV Slovenija

O RTV Slovenije in njihovem soočenju sem že pisal. Protiustavno, nezakonito in nesprejemljivo. Tako je tudi s pravili, ki so si jih na RTV SLO zamislili za čas referendumske kampanje. Enota Radio Slovenija, s svojim programom "Studio ob 17-ih" je dejansko dokazala, da se da pripraviti dovolj oddaj, da so lahko čisto vsi prijavljeni organizatorji kampanj prišli pojasnit svoja stališča - v enakem času in pod enakimi pogoji. Tudi MMC je izvedel projekt pod enakimi pogoji. Problematična je TV enota, 7. člen 1. točka pravil - je nastavljena za neustavno izvedbo spornega Soočenja.


3. Siol.net + Planet TV

Siol.net Je v lasti družbe TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o. (pogled na dno spletne strani), ki je tudi lastnica podjetja Antenna TV SL, televizijska dejavnost, d.o.o., slednja izvaja program Planet TV. No, TSmedia... je v posredni državni lasti, prek Telekoma d.d.
Ampak zanje očitno velja isto, kot za STA - dobivajmo sredstva iz državnega proračuna, delajmo se, kot da smo zasebni medij.

Pravila za spremljanje referendumske kampanje so enak pofl, kot tista od STA:

"Spletni medij Siol.net bo dogajanje, dejavnosti in mnenja pred referendumom spremljal in javnost obveščal v skladu s svojo uredniško politiko ter v skladu z novinarskimi standardi in etiko. Dogajanje, dejavnosti in mnenja, povezana z referendumom, bomo javnosti predstavljali objektivno in uravnoteženo."

- - - - - - - - - -

Vsi se toliko sklicujejo na etiko, od predsednika Vlade navzdol, vendar prav isti potem delajo ne-le neetično, ampak tudi nemoralno, konec-koncev pa tudi nezakonito in protiustavno.

Ta nezakonitost in neustavnost sta tako veliki, da lahko ob trezni presoji sedanjo referendumsko kampanjo in tudi njen rezultat (tako udeležbo, kot odločitve) - že vnaprej razglasimo za nelegitimna, nelegalna, nedemokratična, neustavna in nesprejemljiva.

Takšno smer razvoja družbe lahko pomagate preusmeriti predvsem z medijskim proti-pritiskom. V prvi vrsti boste koristili, če boste ta zapis delili naprej.

Veliko sreče vsem nam :)

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Blaž Babič
Blaž Babič
Objavil/a 2017-09-19 16:32:09 (Sep 19, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Majda in Mojca - dva odgovora na nadaljevanko (21. del)
Nepopolna preglednica minulega dela (20. del)
Odgovori Ani(ci) Bidar na njene laži (19)
Odgovori Ani(ci) Bidar na njene laži (18)
Odgovori Ani(ci) Bidar na njene laži (17)
Odgovori Ani(ci) Bidar na njene laži (16)
Odgovori Ani(ci) Bidar na njene laži (15)
Odgovori Ani(ci) Bidar na njene laži (14)
Odgovori Ani(ci) Bidar na njene laži (13)
Odgovori Ani(ci) Bidar na njene laži (12)
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ZVRK
(3)
ZRLI
(3)
nlb
(2)
OPS
(2)
sta
(2)
Siol
(2)
MOL
(1)
ZVDZ
(1)
ZVPR
(1)
delo
(1)
OSCE
(1)
OVSE
(1)
ZSi
(1)
CETA
(1)
IŠČI PO ARHIVU
September 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

kupiti nakladalno klančino ausbau-whlr od proizvajalca. nakladalna klančina ausbau-whlr se uporabi ob dvigovanju prikolice do zahtevane višine (na primer, višina skladiščnih nakladalnih vrat). največja višina dviga ke do 300 mm, največja nosilnost je 20.000 kg za par. se dobavi v paru. lahko je opremljena s sponko za pritrditev na tla ali z utori za prevoz z viličarjem. je prekrita z barvo (standardna barva rdeča), preprečuje korozijo. id: z4t71f več o izdelku nakladalna klančina ausbau-whlr na naši spletni strain si6.av-exim.com  

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 662 €

močna stacionarna rampa za kombi ausbau-vr. skladiščna rampa omogoči dostop do tal kombija od ravni skladiščne nakladalne cone. izdelujemo modeli z nosilnostjo od 5 do 8 ton in več. stacionarna rampa je razvita za tovorjenje kombijev na standardnih sodobnih skladiščih. ugodna cena in izjemna kakovost sta glavni prednosti naše družbe in naših izdelkov. id: z4t71f več o izdelku stacionarna rampa za kombi ausbau-vr je na naši spletni strani. si5.av-exim.com  

Kategorija: Nakladalec

Cena: 6850 €

odlična navozna rampa ausbau-dg (vrsta “skladišče – tla”) od prizvajalca. standardni modeli z nosilnostjo od 3 do 10 ton in več. navozna rampa za optimizacijo postopka tovorjenja v skladišču. rampa za nalaganje v celoti izdelana iz jekla, širina vozne površine od 1,5 do 2 m in več. navozna rampa po potrebi se lahko premesti na območju skladišče ali ven. ploščad lahko deluje ob vsakem vremenu, zaradi rešetkaste površine. id: z4t71f več o navozni rampi na naši spletni strani. si4.av-exim.com  

Kategorija: Nakladalec

Cena: 3750 €

nakladalne ploščadi ausbau-plt. se ukvarjamo z izdelavo nakladalnih ploščadi za logistična skladišča. proizvajamo modeli z nosilnostjo od 3 do 12 t in več na zahtevo uporabnika. standardna višina nakladalne ploščadi je 1.200 mm. po potrebi ploščad se lahko pritrdi s sidri. za večjo dinamično stabilnost ima dvojni nosilci pod vsako oporno nogo. id: z4t71f več o izdelku nakladalne ploščadi ausbau-plt na naši spletni strani. si2.av-exim.com  

Kategorija: Dvižna ploščad

Cena: 3800 €

hidravlične nakladalne ploščadi ausbau-dl. od proizvajalca. hidravlične nakladalne ploščadi je hidravlična naprava, ki sestoji iz temelja (okvir), ploščadi in vrtljivega mostička. standardni model zagotavlja dinamično nosilnost 6 ton in statično 10 ton. ploščad je izdelana iz valovite pločevine 5/7 mm. največja dolžina ploščadi je 2.500 mm, širina pa 2.000 mm. hidravlična nakladalna ploščad zmanjšuje uporabo ročnega dela in privarčuje čas tovorjenja. id: z4t71f več informacij lahko poiščete na naši spletni strani. si3.av-exim.com  

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 1999 €

v kolikor ste športni navdušenec in igrate športne stave, vas vabimo, da obiščete našo spletno stran betsonhand, kjer so vam na voljo največje spletne stavnice na svetu, kot so bet 365, bet at home in william hill. možnost igranja tudi v sloveniji. več: https://www.betsonhand.com/sl/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če se odločite za nakup telefona iphone xr, lahko ob sklenitvi vezave prihranite malenkost več kot 100€ za sam telefon. več o sami ponudbi: https://www.a1.si/telefoni/iphone-xr-64-gb-crna

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

7715.) bistro dete - kako razumeti in spodbujati otrokov razvoj, dr. richard c. woolfson, izdala založba didakta 2001

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

3914.) triinosemdeset stopnic - ladislav črnologar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

5000.) fužinski bluz - andrej skubic

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

7542.) podatki na dlani - reader"s digest izdan leta 2007

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

vas zanima kateri so pomembni dejavniki, ko se opravlja delo od doma in na kaj morate biti pozorni, da bodo delavci učinkovito opravili svoje delo? več o tem lahko izveste tukaj: https://blog.spica.com/registracija-delovnega-casa/kako-zaposlenim-omogociti-delo-na-domu-in-poskrbeti-da-bo-tudi-uspesno-opravljeno/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj