Članek
Luknje v spominu
Objavljeno Jul 16, 2016

Luknje v spominu nastanejo zaradi najrazličnejših razlogov. Vzrok je lahko zdravstveni, po narkozi. Kar nekaj mesecev po kakšni operaciji z narkozo se lahko zgodi, da so motnje v možganih. V tem smislu da greš na pošto, prideš na pol poti, pa ne veš kam si namenjen. Ali pa, da hočeš povedati da si videl psa, pa se ne spomniš kako se reče psu in rečeš balon. Luknje v spominu lahko nastanejo, če si pod vplovom alkohola. Ali pod vplivom drog. Lahko pa ti dajo v pijačo snov, ki povzroči izbris spomina. Naslednji razlog luknje v spominu je travmatična izkušnja. Lahko brišeš spomin tudi sproti, ker je prehudo, da bi se spominjal kaj si videl ali doživel. Lahko se ne spominjaš več dni skupaj, tednov, mesecev, let, odvisno od pogostosti in ponavljanja travmatičnih dogodkov.
V otroštvu in pri drogi, ki jo dajo v pijačo gre velikokrat za spolne zlorabe. Ali za to, da si jih sam doživel ali pa si bil priča le tem in se ničesar ne spominjaš. To ne pomeni, da se travma ni zgodila. Zgodila sem je in se je zapisala globoko v tvoje celice. Telo nosi spomin, četudi ga možgani na zavestni ravni ne premorejo. Telo ve in čuti. In če ni povezave z občutki v telesu, se pojavi le močan dvom o “zabrisanem” času.
Sama imam izkušnjo, da se nisem spominjala večino svojega otroštva do 14 leta. A, kot sem napisala, spomin ostane v telesu. Mene osebno je dvajset let grizlo vprašanje kaj se mi je dogajalo, da se ne spomnim skoraj ničesar od doma. Spomnim pa se veliko dogodkov in situacij, ko sem bila pri stari mami. Ali pa pri bratrancu. Ali pri sošolki. Vzrok je v travmatičnih dogodkih, ki so se ponavljali več let. Sama sem vse skupaj potisnila v podzavest zato, da sem lahko preživela. A kot sem napisala, stvari pridejo ven. Če želiš in ko je čas za to. Več let sem študirala knjige o otrocih, spolnih zlorabah, psihologiji, družini. Hodila sem na najrazličnejša predavanja in delavnice. Individualne termine, regresije v to in prejšnja življenja. Karminčna diagnostika, integralna biorgonomija, vse knjige od Louise Hay, Doreen Virtue, angelske delavnice, vilinske delavnice, karte, šamanske delavnice in iniciacije, intuitivna masaža in izobraževanje za intuitivno maserko, knjige o vzrokih za bolezni, vzorcih obnašanja in delovanja,… Ni da ni. A ni bil čas. Šele po štiridesetem letu sem bila dovolj močna in pripravljena na resnico o svojem življenju, o svojih prednikih.
Ni vedno tako. Hčerka je do svojih potlačenih spominov in informacij prišla v dvajsetem letu. Med drugim so ji dali v pijačo nekaj, zaradi česar je bila omamljena in paralizirana in se več let ni spominjala ničesar. Potem so se začeli pojavljati fleši, misli, slike. Včasih človek misli da se mu meša in mu ni jasno kaj to je. A obstaja. In je resnično, pa naj bo še tako grozljivo. Ni domišljija. Ni previd. Ni presluh. Je samo resnica. In potem greš spet od začetka. Še ena “nova” resnica v nizu.
Nekdo drug pa si nikoli ne bo upal pogledati resnice. Odvisno od vrste težav in bolezni, ki te pestijo v življenju. In od življenjske poti. Meni je zdaj kristalno jasno zakaj nisem do teh spominov prišla prej. Že zdaj so me sesuli, življenje postavili v drugo luč. In se pobiram in grem naprej. Včasih je zelo težko. Ozdravljenje po travmah je proces, ki se ne zgodi čez noč. Težko je zaradi mavrice čustev, ki se prebudijo…..
Veliko ljudi je mnenja, da naj bi se po preteklosti ne brskalo. Sama vem, da je potrebno pri ovirah, ki se pojavljajo v življenju najti vzrok. Podobe in spomini, ki so prišli in še prihajajo, so del mene ali se jih spominjam ali pa ne. Imam pravico do svojih spominov, do delčkov svojega življenja, ki me delajo celo. Celo oz celovito zato, da lahko vsak dan ustvarjam in kreiram svet v katerem želim živeti.

Alenkekeber.com