Antidepresivi da ali ne

Objavil/a alenka keber, dne 2016-01-31 ob 14:45:51

Bila sem brezvoljna. Brez cilja, brez hobija, brez veselja do česarkoli. Brez razloga sem planila v jok. Osamila sem se od ljudi. Bolelo me je celo telo. V družini ni bilo nič v redu. Šla sem k zdravnici. Povedala mi je da imam depresijo. Dobila sem antidepresive. Ko je moje počutje dobilo ime, sem bila za trenutek najsrečnejše bitje na svetu. In dobila sem zdravilo, ki me bo ozdravilo. Jemala sem antidepresive. Manj sem čutila. Manj sem jokala. Pa ne takoj. Najprej je moralo preteči tri tedne, da so prijeli, potem še nekaj časa, da smo ugotovili da potrebujem malo večjo dozo od začetne. Potem sem čutila manj tesnobe. Manj sem jokala. Bila sem boljše. Vsaj tako sem mislila. Šla sem v službo. In po pol leta sem se samovoljno odločila, da preneham z jemanjem antidepresivov. Po mesecu in pol so se znaki začeli ponavljati. In sem se ustrašila in nadaljevala z antidepresivi. Stanje se ni kaj bistveno izboljšalo. Pa sem jih spet nehala jemati. Sicer sem zagovornica ne jemanja zdravil.
Na nekam predavanju sem slišala, da je so ravno trije meseci po prenehanju jemanja kritični. Da je potrebno zdržati. Da so to odtegnitveni znaki. In ko zdržiš, jih ne potrebuješ. Ne nikoli več, ampak se stanje stabilizira.
Moja izkušnja je bila, da sem čutila, kot bi mi nekdo v tistem trenutku, ko mi je dal zdravilo - antidepresiv, rešil življenje. Kasneje sem prišla do spoznanja, da antidepresivi le utišajo občutke, čutenje, čustva, kar pomeni da ne moreš začututi kaj v resnici čutiš. Ne moreš priti do vzroka in posledično do rešitve le tega. In zdaj vem da je potrebno zdržati in nekaj narediti v življenju - spremembo, se obrniti sam k sebi, kot sem to naredila štiri leta kasneje od prve situacije z depresijo. Pogledala sem vase in še vedno gledam vase. In naredila spremembo, stopila v stik s sabo.
V nekem trenutku, ko sem bila šibka in si nisem zaupala, popolnoma nič si nisem zaupala, bila sem tako obupana, da nisem pred sabo videla nobene rešitve - so mi antidepresivi pomagali spremeniti tok misli, oz jih utišati, ohromiti. Ko sem ojačala in sem si začela zaupati - sem jih nehala jemati, a nisem vztrajala dovolj dolgo, situacije so se začele ponavljati, zunanji pritisk je bil prevelik, ustrašila sem sem mislila sem, da ne zmorem - hkrati pa sem dvomila v njih. Zato niso delovali in sem prenehala z jemanjem. Ali pa bi rabila večjo dozo, to pa ni bilo v skladu z mojim tedanjem prepričanjem. Dve leti nazaj, ko sem bila spet na odlični poti v depresijo, sem se odločila za korak k sebi. Je pa res, da sem se v vmesnem obdobju razvezala in spremenila en del življenja. Bilo je lažje, ker nekega dela pritiska ni bilo več. In po tem spoznanju ne bom nikoli več vzela nobenega antidepresiva. Do te odločitve sem prišla sama, s svojo izkušnjo.

Zato nihče ne more nikomur reči ali antidepresiv da ali ne. Odvisno od osebne pripravljenosti posameznika za delo na sebi. Če želi nekdo “spati” in ni pripravljen na spremembo in rešitev, je antidepresiv odločno zdravilo, pa še blagajno farmacevtske industrije polni.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Klavdija Hiti
0
Feb 02, 2016
Sama sem hodila na psihoterapijo in bila večkrat napotena k psihiatru po tablete. Odločila sem se, da jih ne bom jemala. Ne vem kaj imam/sem imela, ampak živim na tak način. Bila je moja odločitev. Tudi sama delam zadnje leto na sebi in pomaga. Samo sam sebi lahko pomagaš.
#3
Lara Arh
1
Feb 01, 2016
Odličen zapis.
#2
rastko plohl
0
Feb 01, 2016
ni je osebe, ki se ji ne bi kdaj pa kdaj kaj dogajalo, saj so to naravni procesi dozorevanja in spoznavanja sveta
ni je osebe, ki kdaj pa kdaj ni mogla ponoči spati ali zaradi tega ali drugega
in ni je osebe, ki bi ji v življenju teklo vse samo gladko in da ne bi imela takšnih ali drugačni težav, da se jih premaga

z medsebojnimi pogovori vidijo drugi naše zadeve in mi njihove in, da se nam to dogaja vsem ali tako ali tako
in da eni dajo neko zadevo prej ali lažje skozi in drugje pozneje z nekaj več truda

spomni se svoje vztrajnosti skozi težave in veselje bo zamenjalo žalost.

#1
alenka keber
alenka keber
Objavil/a 2016-01-31 14:45:51 (Jan 31, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Prvi vtis...
Sporočilo modre starke
Zavestno spočetje
Ljudje potrebujemo ljudi
Luknje v spominu
Odgovornost
Preteklost je pomembna
Energetska mesta v družinah
Drevo
Antidepresivi da ali ne
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj