Članek
MOJA IZKUŠNJA S PSIHIATRIJO (ko so obravnavali mojo mamo)
Objavljeno Feb 22, 2014

Mislim, da to temo večkrat opisujem in najbrž jo še bom. V življenju sem dvakrat trčila z negativno izkušnjo ob sisteme. Enkrat ob zdravstvenega in drugič ob šolskega (tu dvakrat).

To ni veliko. Vendar, tu števlike ne štejejo. Ko gre za enega samega človeka, ki trpi in doživlja nekaj, kar ni humano, pač številke niso pomembne. Pomemben j...e posamezni primer.

Moram povedati, da so moje izkušnje s sistemi na sploh pozitivne (razen te grozne brezposlenosti).

Iz vsake izkušnje sem se naučila zelo veliko. Največkrat konflikt nastane, ko ti čutiš, da problem ni točno tak, kot ti ga predstavljajo. Ni globine razumevanja. In, ko nek strokovnjak zagovarja nekaj za primejdun, da ne dvomi...potem se tudi meni dvigne pokrovka.

Največ konfliktov izvira iz tega, iz nesposobnosti prisluhniti globini. Vsi, ki delajo z ljudmi, bi morali biti globoki. Morali bi obvladati človeške višine, globine in širine; imeti znanje iz razvojne psihologije; razumeti osebnostni in duhovni razvoj. To ni samo problem naših sistemov, ta problem se pojavi na vseh ravneh, v vseh naših odnosih. V razvojnih razlikah nastajajo štale, ne vidimo se in ne slišimo se. Potem to rešujejo sodišča. Nekje obstaja ZDRAVA MEJA, do katere smo mi sami kompetetni in od kje naprej moramo prositi strokovnjake za pomoč. Ko poiščete strokovnjaka, zaupate, da bo ta za vas rešil problem. Vsega tudi oni ne znajo. Samo zrel strokovnjak zmore priznati POŠTENO MEJO neodvisno od lastnega profita.

V celi verigi reševanja mame sem imela stik, kar z nekaj strokovnjaki. Večina je bila izjemno korektna in poštena. Problem je, da strokovnjak, ki je rigiden stoji kot beton. Nič ga ne more premakniti, ne komunikacija in ne kaj drugega. Takšne izkušnje so zelo boleče.

Vse, kar je v bližini naših človeških problemov, bi moralo biti duševno zdravo in zrelo. Zakaj? Zato, ker so človeški problemi izjemno zapleteni, kompleksni, zahtevni...Pravzparav, nam manjkajo CELOSTNI PRISTOPI. Imam čutenje in začutim TAKOJ, ko nekaj ne štima. Potem iščem drugo, bolj človeško rešitev.

Žal mi je in iskreno hudo, da toliko mladih odhaja v tujino. Naš izobraževalni sistem je dober. Imamo dobre učitelje...Težko je razumeti, da vodenje ni najboljše, ljudje znotraj sistemov pa niso slabi.

Za razumevanje vseh naših problemov je najbolj pomembno ozaveščanje, osebnostna in duhovna rast...Zakaj? Zato, da se sprostijo razvojne poti.

Bančna luknja je posledica nespuščanja naravnih potencialov.

Kako sem prepoznala, da strokovnjak ni dovolj v globini problema? Tako, da je imel prehitro rešitev, brez razmišljanja, brez komunikacije, po tem, da je bil rigiden, brezkompromisen...JAZ SEM PA MAMO POZNALA. VEDELA SEM, KAJ JE NJENA RESNIČNOST. KO SI STAR, JE NAJVEČJI BLAGOSLOV IMETI OKOLJE, KI TE IMA SRČNO RADO. KO IMAŠ VSAJ ENO OSEBO, KI TE ČUTI, VIDI, SLIŠI...POMENI, DA BOŠ IMEL VARNO STAROST.

Drugi ljudje niso hudobni. Enostavno so preveč v višinah in premalo v globinah. Brez globine ni človeškega obraza. Od tod pomembnost osebnostnega in duhovnega razvoja.

DUŠEVNO ZDRAVJE IN ZRELOST VE, KAJ JE RAVNOVESJE, VE KAJ IN KAKO JE PRAV. Do tu smo zeleni iskalci resnice. Vse naravno ZORI. Tako tudi človek.