Članek
Katera hrana in kateri dodatek najbolj varujeta proti raku
Objavljeno Sep 29, 2014

Avtor: Prim. dr. Janez Tasič

Čeprav brez kisika ni življenja, je kisik odgovoren za številne bolezni in staranje. Staranje pravzaprav predstavlja spremembe v telesu, ki nastanejo zaradi dolgoletne uporabe bioloških sistemov našega telesa.

Na leta ne moremo vplivati, na staranje pa lahko. 90 % bolezni odraslih je rezultat degenerativnih procesov, ki nastanejo s staranjem in so posledica delovanja prostih radikalov, ki nastanejo med biološkimi procesi, med stresom, z uživanjem hrane z dodanimi kemikalijami, nastajajo zaradi življenja v onesnaženem okolju, sevanja, UV-žarkov itd.

Z zgodnjim odkrivanjem in pravočasnim ukrepanjem lahko številne od teh bolezni preprečimo, lahko jih zdravimo ali pa se jim spremeni potek.

Spremembe, ki nastanejo z leti, se ne pojavljajo vedno enako, saj so kontrolirane tudi z genetskim zapisom, okoljem in predstavljajo integral vseh teh vplivov. Zadnja znanstvena dognanja kažejo tudi na vlogo inzulina in ostalih hormonov na biološke spremembe, pomembne za staranje. Tako postaja zmanjševanje presežka inzulina pomembno v programu, ki naj prepreči staranje. Upočasnitev staranja izboljša kontrolo hormonalnega stanja, kar omogoča tudi izbor hrane, ki zmanjšuje izločanje inzulina. Tako se vedno, kadar sedemo k obroku, odločamo o svojem modelu staranja. Že s samim izborom hrane lahko pričakujemo kar 20 let razlike med realnimi leti in med biološkimi leti. Zato preprečevanje staranja ne pomeni samo daljšega življenja, temveč kakovostno življenje. Tako s pravilno prehrano, zmerno fizično aktivnostjo in detoksikacijo telesa ter obvladovanjem stresa vplivamo na hormonalno stanje, ki je ključ tega programa proti staranju.

Z zdravljenjem in s programi, ki vplivajo na staranje, omogočimo boljše in daljše življenje. Upamo, da sto let. Ali to omogoča medicina ali tudi programi, ki jih danes ponujajo proti staranju? Je to redna fizična aktivnost, prehrana, izogibanje stresu ali kemikalijam, ki jih je vedno več v okolju in hrani ali v slabih odnosih? Ekologija psihe in ekologija kemije igrata pomembno vlogo pri ohranjanju vitalnosti in notranje energije. Ker je vsak človek izpostavljen drugačnim vplivom, težko napravimo enoten model, ki bi prepoznal zgodnje okvare, pomembne za razvoj bolezni, saj tudi naš organizem različno reagira na določen nivo nevarnih kemikalij in psihičnih obremenitev.

Pred odločitvijo o preprečitvi škodljivih vplivov na organizem mora vsak sam opraviti analizo vseh stvari, ki bi nam lahko škodovale in vplivale na kožo, dihala in srce, prebavni trakt, jetra, na kri in limfni sistem, ledvice in žleze. Zato se bomo najprej odločili za prehrano, ki vsebuje biološke sestavine, in enkrat na teden uživali le biološke sadne sokove, v program higiene bomo vključili tudi kopanje v vodi z dodanim solnim cvetom ali himalajsko soljo, masaža naj postane prijazna oblika nege telesa, prav tako vdihavanje bioloških olj v obliki aromaterapije v stanovanju ali v savni, kjer je pomembna še toplota pa tudi voda kot kopel ali kot hormonski stimulans v obliki čajev ali sadnih napitkov. Tu se priporoča dodajanje limone, ingverja, cimeta itd. Priporoča se uživanje dodatkov, ki povečajo antioksidantno aktivnost in aktivirajo obrambne celice in imunski sistem.

Pomembno je, da takoj izključimo tudi pasivno kajenje, hrano pa uživamo tako, da vzdržujemo primerno telesno težo, uživamo le zdrave maščobe (omega 9, omega 3 in gama linolensko kislino), uživamo le neprečiščene in kompleksne ogljikove hidrate in semena, ki vsebujejo beljakovine, vlaknine in olja, in le izbrane beljakovine živalskega porekla z veliko sadja in zelenjave, ki je bogata z barvili. Alkohol uživamo zmerno, kar pomeni 1–2 dl vina ali 3–5 dl piva na dan. Uživamo tudi vitaminske in specifične dodatke v hrani, ki zmanjšujejo tveganje za razvoj kroničnih degenerativnih in rakastih bolezni.

Zato v prehrani potrebujemo makro- in mikroprehrambne snovi. Dokazano je, da se je prehrana spremenila zlasti v zadnjem stoletju. Industrijski razvoj je popolnoma spremenil naravni ritem prehranjevanja, ki je bil človeku gensko določen že tisočletja. Na znanstveni analizi teh raziskav je postavljena tudi piramida zdrave prehrane. Tisočletja je bila osnova zdrave prehrane prav bazična hrana v piramidi mediteranske diete, ki je postala najbolj priljubljena oblika varovalne prehrane na svetu. To so potrdile tudi preventivne študije kroničnih bolezni, predvsem bolezni srca in rakastih bolezni.

Končni rezultat teh preiskav je bilo spoznanje, da lahko hrano uporabimo tudi kot zdravilo in da lahko z njo vplivamo tudi na hormonsko stanje organizma, psihični in fizični status ter obdobje zdravega življenja.

Tudi fizična aktivnost je pomembna pri ohranjanju in krepitvi zdravja, saj poveča porabo kalorij, ohranja moč mišic, poveča presnovo, zmanjša stres, preprečuje nastanek depresije, sprošča izločanje hormonov, ki preprečujejo staranje, izboljša samopodobo, kontrolira apetit, prebavo, zmanjšuje razvoj številnih rakastih bolezni (prsi, debelo črevo, prostata), izboljša spanje, prekrvavitev možganov, moč tetiv, zmanjšuje krvni tlak, nastanek sladkorne in kardiovaskularnih bolezni, poveča imunske odgovore, podaljša vitalnost in življenje. Ugodno vpliva tudi na videz in kakovost kože, las, na spolno življenje itd.

Dodatki v prehrani, staranje, kronične bolezni in rak

Z razvojem znanja se je spoznavalo vedno več snovi, ki sodelujejo pri osnovnih bioloških procesih. V začetku 20. stoletja se je sintetiziralo že veliko vitaminov, izvedla se je standardizacija, ustanovila se je agencija za prehrano in zdravila – FDA. Dodatki v prehrani so postavljeni med prehranska dopolnila, bioaktivne snovi, ki preprečujejo staranje, pa so postavljene v dve skupini.

Med prve spadajo vitaminski kompleksi z omega 3 olji.

Med druge snovi pa so razporejene tiste, ki imajo določen vpliv na posamezne organe ali pa so pomembne pri posameznih kroničnih boleznih, kot so bolezni srca, kosti, prebavil, ali pa vplivajo na možgane, presnovo holesterola, imunski in hormonalni sistem itd.

Mednje prištevamo CoQ10, ekstrakt česna, ganodermo lucidum, ginseng, ginko bilobe, komplekse antioksidantov, kot sta znana OPC in ACAI, pripravke iz alg, organski germanij, organski kalcij z D3-vitaminom, selen itd.

Vse te snovi in številne druge pišejo v medicini preventive novo obdobje, saj je nastopil pomemben čas, ko je bolezen bolje preprečevati kot zdraviti. To zadnje bo na žalost še vedno potrebno.

Doslej smo zbrali številne informacije, ki nam pomagajo v tej bitki ohranjanja zdravja in dolgega zdravega življenja. Pomembno vlogo imajo v tej zgodbi prosti radikali in antioksidanti.

V različnih hranilih se nahajajo različne fitokemikalije, ki so vključene v program ohranjanja zdravja. Te snovi preprečujejo okvaro celic, po drugi strani pa omogočajo njihovo obnovo oziroma regeneracijo. Osnovo predstavljajo vedno esencialne snovi, kot so esencialne aminokisline, esencialne maščobne kisline, vitamini, minerali in koencim Q10. To vse dobimo že, če uživamo polnovredno hrano in pravilno kombinacijo vitaminov in mineralov SB + 50, laneno seme in CoQ10. Vendar obstajajo razlike pri moških in pri ženskah.

Pri preprečevanju staranja celic je pomembno, da moški že po 40. letu povečajo produkcijo naravnega dehidroepiandosterona – DHE, ki preprečuje degenerativne bolezni in izgubo vitalnosti, njegova produkcija pa se z leti zmanjšuje. Nekateri ga dodajajo že danes prav tako kot melantonin, ki nastaja med spanjem in predstavlja močan antioksidant, ki zmanjšuje tudi stres in staranje.

Ženskam se po 50. letu priporoča nadomestno hormonsko zdravljenje tudi z naravnimi fitoestrogeni. Ob izgubi libida se predpisujejo v svetu tudi hormonske nalepke, ki jih pa lahko predpiše le zdravnik. Tudi nadomestno zdravljenje s hormoni ščitnice lahko stori čudeže.

To lahko storijo tudi številne fitokemikalije, ki že danes omogočajo, da bo človek živel tudi do 120 let relativno zdrav. Vsaka od teh ima lastne karakteristike in vsaka svojo učinkovitost. Tako se priporoča uživanje različnih varovalnih antioksidantov, ki ščitijo organizem pred prostimi radikali, in če poznamo vrednosti le-teh v organizmu, ni težko določiti tudi količine in kombinacije teh varovalnih snovi.

Med njimi je pomemben dolgodelujoči vitamin C in kompleks tokoferolov, ki predstavljajo vitaminski kompleks vitamina E. Tudi koencim Q10 lahko izboljša antioksidativno aktivnost, poleg tega pa ima še druge ugodne učinke. Skupaj upočasnijo staranje celic. Na prebavila pomembno vplivajo tudi vlaknine, mlečne bakterije pa tudi ekstrakt ginko bilobe, l karnitin, l arginin, ki vplivajo na centralni živčni sistem, ožilje in izboljšajo kognitivne sposobnosti.

Na žalost je dokazano, da lahko kakovost teh nutrientov zelo niha in le nekaj podjetij proizvaja dodatke vrhunske kvalitete. In le taki vrhunski izdelki narave in laboratorijev pomagajo pri preprečevanju staranja celic in propadanja beljakovin, ohranjajo aktivnost telomeraze, preprečujejo vezavo sladkorjev na beljakovine in tudi vnetje v mediji žil, dehidracijo, nabiranje toksičnih snovi v organih, izboljšajo pa cirkulacijo, korigirajo hormonsko aktivnost, kopičenje energije kot maščobe in s tem povečevanje telesne mase.

Vsekakor to ni vse, saj je preprečevanje staranja zelo kompleksen proces, ne pa čarobna steklena krogla, ki kar sama pokaže, kaj moramo storiti za zdravje. Je pa to dobra novica, saj do dobrega rezultata vodi vse, kar z lahkoto storimo mi sami (TT, prehrana, fizična aktivnost). Teže je popraviti okvare in spremembe v organih, na kar vplivajo tudi hormoni in bioaktivne snovi. Najteže pa je popraviti in regenerirati spremembe na mikronivoju v celici, na encimskih sistemih in na genski strukturi. To je bila še pred kratkim le utopija. Danes pa nam na celičnem nivoju pomagajo različne substance, ki uravnavajo spolne hormone, zmanjšujejo vnetje in nevtralizirajo proste radikale, stabilizirajo imunski odziv in izločanje inzulina, kar uravnava sladkor v krvi. Izboljšata se tudi tonus in masa mišic, za kar poskrbijo tudi hormoni in aktivne substance, ki podaljšajo aktivnost organov in celic ter s tem kvaliteto našega življenja.

Med znanimi snovmi sta že omenjeni pomembni snovi L arginin in L karnitin, ki ju bomo kupili v dobrih zeliščnih lekarnah in ju uživali le po nasvetu zdravnika ali farmacevta ali strokovnjaka za prehrano.

Oligomeri proanticianidnih polifenolov – OPC, stabilni in dolgo delujoči antioksidanti, so danes eden najmočnejših kompleksov, ki lovi proste radikale v vseh organskih sistemih. Pridobivajo se iz rdečih gozdnih sadežev, rdečega grozdja, zelenega čaja, citrusov in divje češnje. Vsebujejo sestavine, ki kot bioflavonidi omogočajo regeneracijo celic, hormonov in membran, zmanjšujejo stres, krepijo imunski sistem in nevtralizirajo proste radikale.

Priporoča se tudi uživanje organskega germanija, ki se v naravi nahaja v gobah, česnu, ginsengu, aloji in je močan antioksidant ter povečuje učinkovitost porabe kisika na celičnem nivoju in s tem izboljša kronične procese, kot so revmatoidni artritis, bolezni srca, sladkorna bolezen, astmo, okvare na možganih. Stimulira produkcijo interferona, povečuje aktivnost celic ubijalk, makrofagov, stabilizira labilne gene. Ker pa koncentracija germanija z leti v celicah pada, se dodaja v prehrani tudi z matičnim mlečkom, ki aktivira vitalnost celic in imunski sistem.

Zeleni čaj je prav tako bogat z bioflavonidi, ki nevtralizirajo proste radikale. Močan antioksidant epigalokatehin galat iz zelenega čaja varuje pred okužbami, zmanjšuje nekontrolirano rast celic, varuje pa tudi pred oksidiranim LDL-holesterolom. Tako priporočamo redno pitje zelenega čaja vsem s kroničnimi boleznimi (EARLY GREEN). Skodelico na dan lahko popijejo tudi bolniki, ki so na antikoagulantni terapiji, vsi sladkorni bolniki, astmatiki, bolniki z revmatičnimi težavami, bolniki z okvarami na možganih (Mb. parkinsonova, alzheimerjeva bolezen, po kapi itd.), bolniki na terapiji s cistostatiki, po obsevanjih itd.

Veliko antioksidacijsko sposobnost nevtralizacije prostih radikalov vsebuje tudi sadež ACAI, ki je v Južni Ameriki znan kot zdravilo za vse bolezni. To je sadež posebne palme, ki ima v krošnji cele grozde plodov temnomodre barve, ta pa je bogat vir vitaminov, mineralov, aminokislin, sladkorjev, maščob, vlaknin in antioksidantov. Zaradi močnega izpostavljanja soncu na področju ekvatorja palma tvori veliko količino varovalnih snovi. Te so iz skupine antocianov in flavonidov in ščitijo rastlino, lovijo pa tudi proste radikale pri človeku, kjer nevtralizirajo tudi encim ciklooksigenazo, kar zmanjšuje vnetje in poškodbe beljakovinskih struktur v celicah, na membranah, zlasti pa je učinek močan v možganih.

Med najbolj učinkovita zelišča, ki se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini, spada tudi drevesna goba Ganoderma lucidum. Ima velik pomlajevalni učinek na organizem in zdravi številne bolezni. Številne raziskave, opravljene tudi pri nas, dokazujejo, da bioaktivne snovi v gobi preprečujejo in upočasnijo napredovanje sodobnih, predvsem degenerativnih bolezni. Goba vsebuje organski germanij in triterpene, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema, zmanjšajo nenadzorovano rast celic, ganodermična kislina varuje jetrne celice pred škodljivim delovanjem zdravil in strupov (kemoterapija). Priporoča se uživanje oljnih kapsul dvakrat dnevno, skupaj z dolgodelujočim vitaminom C, ki je na razpolago pri nas vezan v mikrocelulozni matriks, kar omogoča kontrolirano izločanje 24 ur na dan in s tem stalen nivo v krvi.

Tudi Morinda citrifolia, ki jo že več kot 2000 let uspešno uporabljajo v Polineziji, na Kitajskem, v Indiji in drugje, se je razširila po svetu kot varovalno dopolnilo, saj vsebuje številne bioaktivne snovi, kot so prokseronin, prokseronaza in kseronin, ki so pomembni za rast, delitev celic in krepitev odpornosti. Glavna sestavina nonija je prokseronin. Učinkuje preko intracelularnih struktur, ki so pomembne za delitev celic. Pri rasti in delitvi celic sodeluje kar 220 različnih encimov. Ti encimi so pomembni za varovanje imunskega sistema, za boj proti prostim radikalom in za ohranjanje telesnih funkcij. Kseronin prav tako vpliva na dobro razpoloženje in zmanjševanje bolečin, stimulira pa tudi izločanje endorfina, kar je še posebej pomembno za ljudi, ki imajo težave z odvisnostjo (kajenje, alkohol, droge). Druge snovi, kot so damankal, skopoletin, rutin, pa imajo učinek pri zaviranju in širjenju rakastih in predrakastih celic. Pospeši se razvoj T- in B-limfocitov pa tudi makrofagov in limfnih celic, ki krepijo imunski sistem ter igrajo pomembno vlogo pri izboljšanju kvalitete našega življenja. Morinda citrifolia stimulira ščitnico in povečuje raven serotonina, tako imenovanega »hormona sreče«, ter posredno tudi raven melatonina v krvi. To sta sestavini, pomembni za stabilno ter kakovostno razpoloženje, določata pa tudi ritem spanja in budnosti. Poleg tega ima protivnetni učinek ter se uporablja pri zdravljenju pljučnih bolezni in astme. Skopoletin je snov, ki uravnava raven hormona serotonina, kar pripomore k zmanjšanju stresa, straha in depresije.

Lahko pa zaužijemo tudi košček temne čokolade, tudi ta ima pomembne varovalne učinke na organizem in preprečevanje bolezni, a o tem drugič.

Za vprašanja nam pišite na info@biotopic.si