Članek
Arganovo olje za vitalnost in lepoto!
Objavljeno Sep 22, 2014

Argania spinosa je drevo, ki raste kot ostanek pradavnih dreves le še v Zahodni Afriki in še to le v jugozahodnem delu Maroka, kjer ustvarja edinstven BIOTOP, ki onemogoča širjenje puščave. 1998. leta je UNESCO razglasil arganovo drevo za kulturno dediščino človeštva. To drevo predstavlja bogastvo narave, esenco življenja pa predstavlja olje, ki se že tisočletja pridobiva iz semen tega drevesa. S tem oljem so trgovali že Feničani, za ohranjanje svoje lepote pa sta ga uporabljali že kraljica iz Sabe in zapeljiva Kleopatra.

Prvi zapiski o zdravilnosti olja, ki se pridobiva iz praženih ali nepraženih semen, ki jih je treba še oluščiti in zmleti na kamnitem mlinu, so iz 11. stoletja. V njih zdravnik Ibn Ali Raduane iz Fesa piše o uspehih zdravljenja z arganovim oljem in priporoča način uporabe za kožne in notranje bolezni.
 

Nepražena arganova semena (dr. Tasič)
 
Mletje arganovih semen na kamnitem mlinu (dr. Tasič)
 

Leta 1867 so ga Maročani predstavili na mednarodnem sejmu v Parizu in takoj je požel svetovno slavo. Pomemben vpliv pri raziskavah o učinkih in koristnosti olja, vzgoji drevesnih nasadov in njihovem širjenju so imeli Francozi že v začetku 20. stoletja, saj so intenzivno sodelovali v političnem in gospodarskem življenju Maroka.

Tako je še danes in od leta 1995 se o arganu opravljajo resne mednarodne znanstvene raziskave na univerzah v Rabattu in Reimsu, pomembno pa je tudi sodelovanje z Royal Society of Pharmacy itd. Raziskuje se pomen tega drevesa, ki raste od 150 do 450 let, za ekologijo, gospodarstvo, prehrano, raziskujejo se zdravilni učinki olja, veliko, če ne skoraj največ pa se posvečajo vlogi olja pri ohranjanju mladostnega videza, preprečevanju staranja žil, notranjih organov, predvsem pa kože, ki ji daje mladosten videz, saj preprečuje nastajanje gub, aken, preprečuje in odpravlja različna vnetja kože, pomaga pri psoriazi, zmanjšuje nabiranje pigmenta kot znaka staranja kože itd.

Olje vsebuje okoli 80 % enkrat nenasičene maščobne kisline (oleinska-omega 9–47 % in linolenska-omega 6–33 %). 20 % je nasičenih maščobnih kislin (stearinska, palmitinska), vsebuje pa tudi polifenole, tokoferole, sterole, sqalene, triterpene. Koristni so plodovi, listi in tudi ostanki oljne pogače, ki vsebuje veliko beljakovin. V ovojnici semena in listih se nahajajo Xyloglikani, galaktani, pektin, saponini (uničujejo viruse), flavonidi, kot sta quercetin, myricetin, in še druge v kozmetiki pomembne snovi.

»Vsekakor je v kozmetiki največji zaklad arganovo olje, ki je s tem tudi najbolj dragoceno olje (ni pa najdražje).« To je izrekel leta 2009 danes največji ekspert za raziskave v kozmetiki, Francoz Pierce Mattei. In glede na to, da pomlajuje kožo, jo revitalizira, odstranjuje akne, jo vlaži, izboljša kvaliteto las, nohtov itd. bo to kar resnica, ki jo potrjujejo že tisoči žena, ki ohranjajo svoj mladostni videz z arganovim oljem.

Zdravilne učinke v arganovem olju pripisujejo predvsem polifenolom: vanilinski kislini, tyrosolu, kateholaminom, epikatehinom in kofeinski kislini. Med squaleni so pomembni karoteni in triterpeni, med steroli spinosterol in šotenol, alfa, beta, gama in delta tokoferoli pa tudi mikroelementi, kot so železo, baker, mangan, jod. Kljub vsem tem snovem pa imata glavno vlogo pri ohranjanju in krepitvi zdravja oleinska in linolenska kislina.

Olje je odličen holeretik, ki izboljšuje delovanje jeter, izboljša delovanje inzulina, poveča prehod sladkorja v celice, znižuje krvni tlak, zmanjšuje proliferacijo celic v prostati in epidermisu.

Arganovo olje izboljša težave pri alzheimejevi bolezni in upočasni napredovanje bolezni, preprečuje vnetja, spodbuja aktivnost spolnih celic, vitalnost spermijev, zviša količino koristnega HDL-holesterola, znižuje pa LDL-holesterol, trigliceride, prepreči kopičenje maščob v trebušnem predelu, znižuje krvni tlak, lepljenje trombocitov.

Gama tokoferol, squaleni, polifenoli in steroli so citotoksični, zmanjšujejo proliferacijo celic v prostati z zaviranjem aktivnosti encima ornitin dekarboksilaze, ki povečuje rast prostate.

Squaleni zmanjšujejo tvorbo holesterola v jetrih, povečuje se aktivnost imunskih celic, proliferacija limfocitov (informacijski sistem za imunsko odpornost), zavirajo pa produkcijo citokinov in s tem lajšajo revmatična vnetja. Ugodno učinkujejo na tvorbo l΄tiroksina v ščitnici in preprečujejo hipotireozo. Vse to pa je odvisno od kvalitete olja. Uporabljamo največ do 2 leti staro olje. Za prehrano je lahko iz praženih semen, kar mu daje specifičen lešnikast okus in vonj, za kozmetiko in pripravo olja v kapsulah pa se uporablja le hladno stiskano in prečiščeno olje.

Tudi oljčno olje vsebuje podobne snovi. Vendar so količine v oljčnem olju zelo spremenljive, saj je vse odvisno od sorte, lege, vremenskih pogojev, sestave tal, geografskega porekla, predelave, shranjevanja, transporta itd. Tako dobimo oljčna olja iz Argentine, s Krete, Dalmatinskih otokov, iz Slovenske Istre, ki imajo različne vsebnosti teh varovalnih snovi in različne senzoroleptične lastnosti in kvalitete.
 

Arganovo drevo
 

Arganovo drevo raste na relativno majhnem področju z enotno klimo, pod enakimi pogoji, s stabilno sestavo varovalnih snovi, v naravnem rastlinskem biotopu, ki omogoča pridelavo olja s stabilnimi karakteristikami brez velikih nihanj, ki so odvisna le od kvalitete predelave.

Ker ni nihanj v sestavi olja, omogoča arganovo olje izdelavo vrhunske kozmetike, ki deluje kot varovalo pred staranjem kože in organov, preprečuje vnetja, učinkuje kot antioksidant, zmanjšuje vpliv sevanja, zmanjšuje otekline in hkrati kožo mehča, da postane voljna in gladka, zmanjšuje luščenje kožnih celic, srbenje kože se zmanjša, zmanjša se produkcija loja v lojnih žlezah, izboljša se rast las, ki postanejo svetleči ter elastični, prav tako kot nohti. Poleg tega poveča mišično maso, elastičnost vezivnega tkiva in s tem izboljša koordinacijo gibov, olajša hojo, izboljša vitalnost, deluje pa tudi kot afrodiziak, saj poveča aktivnost spolnih celic in tvorbo spolnih hormonov, ki se ne kopičijo več v maščobnem tkivu, temveč so aktivni v krvnožilnem sistemu in možganih, kjer učinkujejo kot donator dušikovih ionov NO in stabilizirajo endotel.

KONTAKT

TEL: 03 5441631
MAIL: info@biotopic.si