Članek
5 zvezdic NCAP za novi Passat
Objavljeno Jan 12, 2015

5

03.12.2014

5 zvezdic NCAP za novi Passat

Bruselj (Belgija) / Wolfsburg (Nemčija), 3. december 2014 - Novi Passat je danes od neodvisne evropske organizacije za varstvo potrošnikov Euro NCAP prejel najvišjo oceno - pet zvezdic. Tudi osma generacija Passata se torej uvršča med najvarnejše avto­mobile na svetu. S tem odličnim rezultatom novi Passat sledi svojemu predhodniku, ki je bil z najvišjim številom zvezdic nazadnje ocenjen leta 2010.

Euro NCAP (New Car Assessment Programm = evropski program ocenjevanja novih vozil) že od leta 1997 velja za eno najpomembnejših meril za varnost vozil. Letos so ocenjevalne kriterije še bolj zaostrili. Novi Passat je NCAP-jevo serijo zahtevnih preizkusov opravil z odličnim rezultatom - nenazadnje tudi zaradi prvovrstne varnostne opreme, ki vključuje optimizirano konstrukcijo karoserije, visoko učinkovito kombi­nacijo varnostnih pasov, sedežev in varnostnih blazin ter inovativne asistenčne sisteme.

Skupna ocena varnosti, tj. pet zvezdic za novi Passat, je sestavljena iz rezultatov v štirih kategorijah: zaščita odraslih potnikov in otrok, varnost pešcev in varnostni sistemi.

Passat je na široko zasnovanem preizkusu zaščite odraslih potnikov, ki poleg čelnega trčenja v aluminijasto oviro (s hitrostjo 64 km/h in 40-odstotnim prekrivanjem) vključuje tudi bočno trčenje (s 50 km/h v stranski del vozila) in bočno trčenje v steber (z 29 km/h), prejel 85 odstotkov od možnega števila točk. Tudi v prav tako pomembni kategoriji zaščita potnikov-otrok se je novi Passat zaradi serijskih pritrdišč za otroške sedeže ISOFIX in
'top teather' odrezal odlično in je osvojil več kot 87 odstotkov možnih točk.

Poleg tega so pri Passatu v kategoriji varnost pešcev ocenjevali konstrukcijske detajle, ki zmanjšujejo tveganje poškodb pri pešcih. Mednje denimo sodi oblikovna zasnova odbijačev in pokrova motornega prostora.

Pri NCAP-jevi oceni varnostnih sistemov so bili upoštevani tudi vzglav­niki z izboljšanimi varnostnimi lastnostmi, ki v primeru naleta od zadaj zmanjšujejo tveganje poškodb vratnih vretenc, ter opozorilniki za varnostne pasove na vseh sedežnih mestih. Pozitivno oceno je prejel tudi sistem za nadzor okolice Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili, ki je vključen v opremo od izvedbe Comfortline naprej in se uvršča v kategorijo varnostnih sistemov.

Novi Passat se ponaša z bogato serijsko varnostno opremo. Ta vključuje čelni varnostni blazini za voznika in sovoznika (z možnostjo izklopa sovoznikove varnostne blazine) ter sistem varnostnih blazin za glavo za potnike na sprednjih in zadnjih sedežih, vključno s stranski varnostnimi blazinami. Poleg tega novi Passat serijsko zajema sisteme, kot so elektronski nadzor stabil­nosti (ESC) z ABS in zavorno asistenco, funkcija večnaletnega zavira­nja, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in sistem za zaznavanje utrujenosti voznika.

Volkswagnovo ponudbo zaokrožajo številni opcijski asistenčni sistem, s pomočjo katerih
se lahko izognemo nezgodam oz. ki občutno zmanjšu­jejo silovitost nezgod. Mednje med drugim sodijo proaktivni sistem za zaščito potnikov, asistenca za zastoje, zaustavitev vozila v sili (Emer­gency Assist) in asistenca za manevriranje s prikolico (Trailer Assist), vklj. s funkcijo stabiliziranja prikolice.