Članek
Kradejo dopoldan in popoldan, vlamljajo skozi balkonska vrata in okna
Objavljeno Nov 13, 2015

Gorenjski policisti so do oktobra letos obravnavali preko 650 vlomov v objekte, v zadnjem obdobju največ dopoldan in popoldan, ko je dan že bistveno krajši in so oškodovanci še odsotni od doma.

Največkrat tatovi vlamljajo v stanovanjske hiše in vikende ter v vozila.

Stanovanjske hiše so bile tarča storilcev v približno tretjini vseh vlomov, delež vlomov v vikende je približno deset odstoten, prav tak tudi delež vlomov v vozila. Ostalo predstavljajo vlomi v stanovanja in kleti v blokih, trgovine, gostinske lokale in kioske, sporočajo gorenjski policisti.

V stanovanjskih blokih največkrat vlomijo v pritličju in višjih nadstropjih

V blokih nepridipravi največkrat vlamljajo v stanovanja v nižjih in višjih nadstropjih. Stanovanja nižje so lažje dosegljiva, višje pa bolj umaknjena.

Policisti ugotavljajo še, da so slabše varovane tudi kleti v nekaterih stanovanjskih blokih, predvsem tam, kjer se bloki ne zaklepajo ali pa so predmeti v kleti zavarovani samo z obešanko.

Kombinacija obojega je najmanj varna, kar je bilo v nekaj primerih ugotovljeno tudi na Jesenicah, ko je neznani storilec z nasilnim odpiranjem vlomil v več slabo varovanih kleti v blokih in odtujil nekaj predmetov.

Na Gorenjskem največ vlomov na obrobju Kranja, najmanj v Tržiču

Največ vlomov je na Gorenjskem na obrobnih naseljih Kranja, najmanj v Tržiču, z vlomi v vikende pa sta najbolj obremenjena Bled in Bohinj.

Storilci vlamljajo skozi vrata – največkrat skozi balkonska, skozi okna ali pa v objekt vstopijo z drugačnim premagovanjem ovir, najpogosteje preko vikendov. Najbolj kritičen čas je med 8. in 12. uro ter 16. in 20. uro.

Ta čas je povezan z odsotnostjo ljudi z doma, popoldan pa tesno tudi s krajšim dnevom.

Največkrat sta bila odtujena zlatnina in denar.

Beri dalje...