Članek
Nadzor veleposlaništva na Danskem: Veleposlanik Tone Kajzer nedovoljeno zbiral bonitetne točke
Objavljeno Nov 06, 2015

Ministrstvo za zunanje zadeve je zaključilo še z enim nadzorom nad veleposlaništvi. Manjših nepravilnostih je bilo na danskem veleposlaništvu kar nekaj, a ovadb kot v primeru nekdanje francoske veleposlanice Veronike Stabej zagotovo ni pričakovati. Med drugim veleposlaniku očitajo nedovoljeno zbiranje pik na Mercator kartici.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zadnji - uradno zaključeni - nadzor opravilo na danskem veleposlaništvu v Kopenhagnu, ki ga vodi Tone Kajzer, pri čemer so tako kot pri nadzorih drugih veleposlaništev ugotovili nekaj nepravilnosti pri beleženju reprezentančnih stroškov, potnih nalogih in povračilih davka na dodano vrednost, do katerega so upravičeni.

Sredstva za reprezentanco: Nedovoljene kartice zvestobe

Glavni nadzornik Miha Vrhunec v poročilu, ki smo ga pridobili na podlagi zahteve do dostopa javnih informacij, poleg tega izpostavlja, da veleposlanik pogosto naroča in kupuje blago reprezentance v Mercatorju v Sloveniji.

"Računi so plačani z zasebno Pika karticoMercatorja in sredstva kasneje povrnjena veleposlaniku iz računa veleposlaništva v Kopenhagnu," je zapisal Vrhunec v poročilu in v nadaljevanju okrcal veleposlanika, da zbiranje bonitetnih točk na različnih karticah zvestobe pri nakupih iz sredstev veleposlaništva ni dovoljeno.

Racionalizirajo naj porabo kave

Za ministrstvo je problematična tudi prevelika količina popite kave, saj za protokolarne potrebe kupujejo kavne kapsule za kavni avtomat. Med 11. novembrom in 29. decembrom 2014 pa so na primer porabili 260 kapsul za kavo, a ker je bilo v tem času na protokolarnih obiskih le okoli 76 oseb, jim svetujejo naj "racionalizirajo porabo kave".

Ob tem pa nadzornik veleposlaniku Kajzerju predlaga naj tudi ostalim diplomatkam omogoči večjo porabo sredstev iz redne reprezentance, pri čemer poraba ne sme biti omejena le na pogostitve, ki jih same gostijo v svojih stanovanjih.

Beri dalje...