Članek
Miro Cerar o begunski krizi v Sloveniji: "Slovenija meje ne bo zaprla"
Objavljeno Nov 03, 2015

Predsednik vlade Miro Cerar je na novinarski konferenci ponovno izpostavil, da je potrebno okrepiti nadzor zunanje meje Evropske Unije, sicer bo Slovenija postavila "tehnične ovire". A zapiranja meja ne bo.

"Če se tok migrantov v Evropo ne bo zmanjšal, bo Slovenija okrepila nadzor na schengenski meji, tudi s tehničnimi ovirami, če bo treba tudi z ograjo," je danes ponovno poudaril predsednik vlade Miro Cerar, ki je ob tem večkrat ponovil, da to ne pomeni zapiranja meja, ampak le usmerjanje proti vstopnim točkam. "Slovenija meje ne bo zaprla. Želimo pa nadzorovati in preprečiti preveliko število migrantov."

  • Na meje tudi upokojeni policisti?

    Po napotitvi slovenske vojske na mejna območja so zaradi begunske krize poslanci v odbora DZ za notranje zadeve podprli tudi vladni predlog spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katero se dviguje dovoljena starost sodelujočih v pomožni policiji. Zgornja starostna meja je sedaj 60 let, do zdaj je za ženske veljala omejitev 40, za moške pa 50 let.

Predsednik vlade je ponovil zahteve, da je potrebno zagotoviti nadzor že na zunanjih mejah Evropske unije. "Če tam ne bomo zajezili pretoka migracij, jih tudi znotraj Evrope ne moremo," je izpostavil Cerar, ki meni, a bi se morali o zaustavitvi migracijskega toka dogovoriti tudi s Turčijo.

Zaenkrat brez informacij o zapiranju meja Avstrije in Nemčije

"Če ta nadzor ne bo kmalu učinkovito vzpostavljen in se bo nadaljeval velik val migracij, se lahko Slovenija kmalu sooči z neobvladljivim številom migrantov, še posebej, če bosta Nemčija in Avstrija začeli ožiti njihovo sprejemanje," je ocenil premier in ob tem zanikal, da bi že imel informacije o zapiranju meja. Ob tem pa dodal, da sta sicer že obe državi zaradi večjega števila migrantov onemogočili neomejeno prehajanje preko meja. 

Beri dalje...