Članek
Osebno dopolnilno delo: V enem letu najverjetneje ne bomo pokrili niti stroškov sprememb
Objavljeno Nov 03, 2015

Že po podatkih prvih osmih mesecev od uveljavitve nove politike osebnega dopolnilnega dela je jasno, da napovedanega izplena v prvem letu ne bo.

Lani poleti, ko je bilo v register izvajalcev osebnega dopolnilnega dela prijavljenih okoli 9.000 ljudi, od tega sicer le tretjina aktivnih, je ministrica za delo Anja Kopač Mrak omenjala, da bi jih bilo po spremembi določil že čez leto dni lahko "še enkrat toliko".

A kot kažejo podatki Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je od januarja, ko so spremembe stopile v veljavo, do 29. oktobra delo priglasilo le 5.457 oseb. Nato pa se je 271 oseb iz seznama še izbrisalo.

Do zdaj vplačana le četrtina porabljenega

 

Valerija Ažman z Ajpesa je izpostavila, da se je največ oseb vpisalo na seznam v mesecu juniju, saj se je takrat končalo prehodno obdobje in so morale tudi osebe, ki so že opravljale osebno dopolnilno delo, to ponovno priglasiti.

Takrat je bilo mogoče zaznati tudi porast števila prodanih vrednostni, s katerimi fizična oseba splačilom devetih evrov pridobi en dan pokojninske dobe. Do 27. avgusta so tako posamezniki za svoje čistilke, varuške, inštruktorje... na upravnih enotah vplačali 7368 vrednotnic oziroma preračunano 66.312 evrov. To pa je le okoli četrtina zneska - 250.000 evrov - predvidenega za vse spremembe informacijskega sistema, ki so ga prinesle spremembe.

Beri dalje...