Članek
Bolniška za otroka: Ker ima mama skrajšan delovni čas, mora oče za eno uro v službo
Objavljeno Oct 29, 2015

Ker ima mama skrajšan delovni čas, mora oče v primeru bolniške za nego otroka vsak dan še za eno uro v službo.

Če vzamem jaz bolniško, pomeni, da moram vsak dan še za eno uro v službo," je ogorčno dejal oče treh otrok, ki si je želel za svojega hudo prehlajenega otroka uveljavljati bolniško nego za otroka, a ker je partnerka upravičena do skrajšanega sedemurnega delovnika, se je zapletlo ...

Kdo si je v tej socialni in družinam strašno prijazni državi izmislil tako neumnost? Partner, ki v času nege hodi v službo, tudi ne pride domov v eni minuti, in vsi ne moremo delati od doma.

Oče treh

"Ker sta starejša otroka že v šoli, sva bila šokirana ob razlagi medicinske sestre, ki je razložila, da če ima eden od staršev skrajšani delovni čas, drugi pa polnega, partnerju s polnim delovnim časom ne pripada osem ur nege za otroka, ampak se odšteje čas, za kolikor ima prvi partner skrajšan delovni čas," je absurdno situacijo, ki od njega v primeru bolniške za otroka zahteva eno uro dodatnega dela dnevno, opisal oče treh in pri tem dodal, da ima sam na srečo posluh delodajalca in se je lahko dogovoril, kdaj bo oddelal manjkajočo uro.

Tudi partnerji nezaposleni in upokojencev niso upravičeni do bolniške za otroka

Poleg partnerjev tistih s skrajšanim delovnim časom, pa imajo podobne težave pri pravici do uveljavitve bolniške za nego otroka tudi partnerji nezaposlenih, upokojenih.

  • Ministrstvo za zdravje, ki je zakon pripravilo, na vprašanja o možnosti sprememb določb, ki vodijo v absourdne situacije, v zakonskem roku določenem roku ni odgovorilo.

Starša sta pri zagotavljanju nege za otroka sicer enakopravna, pravi predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Peter Rutar, a v skladu z določbami zakona o zdravstvenem varstvu, ki veljajo že vse od leta 1992, iz razloga nege otroka oba starša istočasno ne moreta biti odsotna z dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Odloča zdravnik!

Rutar na očitke o absurdnosti situacije sicer doda, da je "vsak primer potrebno obravnavati posebej, pri čemer mora osebni zdravnik - pediater upoštevati tudi dejansko odsotnost starša od doma". Zdravnik bi vas tako moral pobarati tudi o tem, koliko časa delate oziroma koliko časa vi oziroma vaš partner potrebuje za pot na delo in domov.   

Beri dalje...