Članek
Zeleno mejo prestopilo okoli 5.500 beguncev
Objavljeno Oct 25, 2015

Tudi danes ponoči so v Posavju zeleno mejo prestopili številni prišleki. V zadnjih 12. urah je mejo na območju Rigonc mejo prečkalo okoli 5.500 ljudi.

Hrvaška zdaj že ustaljeno begunce in migrante iz srbsko-hrvaške meje vkrca na vlak do postaje Harmica, ki je le kakih dvesto metrov oddaljena od slovenske meje - in jih sredi noči usmeri čez Sotlo. Za razliko od prvih dni pa so obe skupini, ki sta prispele danes ponoči, policisti prišleke pospremili vse do mostu, ki predstavlja mejo.

Okoli 4. ure so policisti v Rigoncah sredi polja sprejeli skupino 1442 migrantov, ki je prestopila zeleno mejo, dve uri kasneje pa so policisti na isti lokaciji pričakali novoskupino migrantov, ki naj bi štela 1483 tujcev. Okoli desete pa so v Rigoncah pričakali še 1469 ljudi.

Tudi Zavrča je bilo v jutranjih urah v sprejemna centra v Petišovce in Dolga
vas prepeljanih še okrog 150 migrantov, ki bodo po končanih postopkih
nastanitveni v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

Pred sprejmemom še nekajurno čakanje na mrazu

Zaradi prenatrpanosti sprejemnih prostorov v Posavju morajo na sprejem v sprejemnih sentrih počakati še nekaj ur na travniku skorajda brez vsakršne humanitarne pomoči.

Kot "nedopustno ravnanje" pa je organizacija Amnesty International označila tudi ravnanje v sprejmnem centru v Brežicah, kjer je moralo v noči na petek, ko je bila ob 2. uri zjutraj v Brežicah temperatura samo 4 stopinje Celzija, okoli 2000 beguncev moralo spati zunaj, na tleh. Še 1400 pa jih je preko polj v temi, v spremstvu policistov hodilo proti Brežicam.

Beri dalje...