Članek
Tudi ponoči mejo prestopilo nekaj tisoč beguncev
Objavljeno Oct 24, 2015

Nenapovedani prihodi beguncev in migrantov s Hrvaške se nadaljujejo. Po podatkih policije je do 6. ure zjutraj v Slovenijo vstopilo 4.189 ljudi.

Po tem ko so policisti vso noč  organizirali prevoze migrantov iz Posavja v nastanitvene in sprejemne centre v notranjost države, pa po navedbah predstavnice PU Novo mesto Alenke Drenik že sprejemajo novo skupino migrantov, ki je prestopila zeleno mejo. "Na vlaku, ki je v bližino državne meje pripeljal nekaj po 5. uri, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1339 migrantov."

  • Prenatrpani sprejemni centri

    V sprejemnem centru Brežice je v jutranjih urah nastanjenih okoli 2300 tujcev, okoli 2700 jih v spremstvu policistov v sprejemni center prihaja iz Rigonc. V začasnem objektu Dobova je v tem trenutku okoli 300 tujcev.

Samo včeraj in danes je po ocenah policistov preko zelene meje pri Rigoncah v Slovenijo vstopilo okoli 13.000 tujcev. Vse so tja z vlakom pripeljali hrvaški državni organi in so jih nato - čeprav je v bližini zaprt mejni prehod Harmica-Rigonci - usmerili preko Sotle na polje, kjer so nato prisiljeni v čakanje na sprostitev kapacitet v sprejemnem centru Brežice in Dobova. Do tja se v policijskem spremstvu odpravijo peš, le za poškodovane, starejše in nekatere mame z otroki je organiziran prevoz. Po naporni noč utrujeni prišleki do Dobove tako hodijo približno pol ure, do Brežic pa kar štiri ure.

Nenapovedani avtobusi tudi v Cirkulanah

Nenapovedani prihodi beguncev in migrantov pa so se nadaljevali tudi v Podravju. Ob  2.10  uri  so  slovenski  policisti  na  območju  zaselka  Meje (občina Cirkulane),  pri  opravljanju  nalog  varovanja državne meje, opazili večjo skupino  migrantov,  ki  so  nedovoljeno  vstopili v Republiko Slovenijo iz Republike  Hrvaške. "Hrvaški  varnostni  organi  nas o prestopu tujcev nisoobveščali.  Pri  postopku  je  bilo ugotovljeno, da je v skupini okoli 1500 tujcev.  Tujci  bodo  z  avtobusi  prepeljani v ustrezne sprejemne centre," je pojasnil predstavnik PU Maribor Franci Zavirc.

Beri dalje...