Članek
Na poti nov vlak, slovenska vlada pravi, da ga ne bo sprejela
Objavljeno Oct 18, 2015

V živo spremljamo, kaj se dogaja z begunci pri nas. Na poti v Slovenijo nov vlak, ki mu slovenska vlada, ni dala soglasja.

16.45

V sprejemni center v Dolgo vas je iz mejnega prehoda Središče ob Dravi prišlo 350 tujcev. Po končanem postopku evidentiranja bodo tujci  v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni.

15.30

Včerajšnja zgodba o vlaku, ki ga je Hrvaška proti Sloveniji napotila brez soglasja slovenske vlade, se kot kaže tudi danes ponavlja. Hrvaška vlada je za Žurnal24 potrdila, da so v Tovarniku okoli poldneva pričeli z vkrcavanjem 96. izrednega vlaka. Pot do Čakovca traja šest ur, tako da je 1.800 beguncev, ki so na vlaku, mogoče pričakovati na slovenski meji že danes zvečer.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic pa je na današnji tiskovni konferenci ob 15. uri, ko je bil vlak že na poti, znova izpostavil, da so zavrnili soglasje  "k sprejemu dodatnega vlaka s 1.800 migranti".

Poleg današnji 1800 migrantov in beguncev, ki so v Slovenijo prispeli prav tako preko Čakovca, in jih je Slovenija vendarle sprejela, danes ob 17. uri pričakujejo še 300 migrantov na Obrežju. Za mednarodno zaščito so zaenkrat zaprosili le štirje.

15.05

Policisti PU Maribor izvajajo postopke z 800 migranti v nastanitvenem centu v Šentilju, 350 migranti Središču ob Dravi in 100 migranti v Gruškovju. Na podlagi sodelovanja s policijami Hrvaške in Avstrije postopki potekajo nemoteno, so sporočili iz PU Maribor. 

Med postopki so trije državljani Afganistana v nastanitvenem centru v Šentilju zaprosili za mednarodno zaščito (azil), zaradi česar bodo predani v nadaljnji postopek Azilnemu domu.

13.33

Vsi tujci, ki so danes zapustili nastanitveni center na sejmišču v Gornji Radgoni so bili sprejeti v Republiko Avstrijo. Most čezreko Muro je ponovno odprt.

Okrog 13. ure je bilo v sprejemni center v Gornjo Radgono iz mejnega prehoda Središče ob Dravi prepeljanih 350 tujcev (7 avtobusov), za katere bo izveden postopek evidentiranja. Po končanem postopku bodo tujci v Goprnji Radgoni tudi nastanjeni.

Vseh 300 tujcev, ki so bili danes dopoldan evidentirani v sprejemnem centru v Petišovcih bo prepeljanih v nastanitveni center v Šentilj.

13.10

Hrvaški varnostni organi so slovenske obvestili, da bo šest avtobusov na mejni prehod Obrežje pripeljalo ob 17. uri. Humanitarne organizacije se sicer na nov prihod beguncev v Posavje že pripravljajo.

11:51
Okoli 10. ure je na mednarodni železniški mejni prehod Središče ob Dravi prispel vlak s 1200 migranti. Prav tako je med 8. in 10. uro na mejnem prehodu Gruškovje vstopilo šest avtobusov s 300 migranti. 

Policija bo v sprejemnih centrih opravila registracijske postopke in po tem migrante nastanila v nastanitveni center v Šentilju in Gornji Radgoni.

Stanje v nastanitvenem centru v Šentilju se spreminja, se pa tam nahaja povprečno okoli 1000 oseb, ki se tam zadržujejo krajši čas. 

10.12
Vsaj tri ure bo zaprt most čez Muro

Okrog 10. ure je 328 tujcev, kolikor jih je bilo v nastanitvenem centru na sejmišču v Gornji Radgoni zapustilo center in odšlo proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi tujce obravnavajo. Most čez reko Muro bo zato zaprt približno 3 ure.
V sprejemnem centru v Petišovcih poteka evidentiranje 300 tujcev, ki so bili s 6 avtobusi prepeljani iz Republike Hrvaške.

8:53
Zavrnjeni vlak vseeno prišel

Predvidoma okoli 9. ure bo na  železniški mejni prehod Središče ob Dravi iz Republike Hrvaške pripotoval vlak s 1200 migranti. 

V Središču ob Dravi bodo registrirali 400 oseb, ostalih 800 oseb bodo z 18 avtobusi prepeljali  v sprejemne centre Gruškovje (150), Dolga vas (300) ter nastanitveni centerGornja  Radgona (350).  

Po  registraciji  jih bodo prepeljali  v  nastanitveni center v Šentilju.