Članek
Donald Trump: Na južni meji mora stati zid
Objavljeno Aug 17, 2015

Predsedniški kandidat Donald Trump, ki vnovič polni naslovnice ameriških medijev, zagovarja stališče, da bi morali vsi neprijavljeni migranti zapusti ZDA. Na južni meji pa bi postavil zid.

Daleč najbolj škandalozni predsedniški kandidat na tokratnih volitvah za predsednika ZDA Donald Trump v včeraj razkritem programu še jasneje razkriva svojo nestrpnost do migrantov. Ena od treh ključnih točk njegovega programa migracij se tako nanaša na gradnjo zidu na južni meji z Mehiko. 

"Stroški gradnje bi bili zanemarljivi, v primerjavi s tem kar ameriški davkoplačevalci vsako leto porabijo za nezakonite priseljence v svojih skupnostih, šolah in uradih za brezposelnost," je v svojem programu navedel Trump, ki bi gradnjo zidu pravzaprav zaračunal Mehiki, saj naj bi bili oni odgovorni za vse nezakonite priseljence. Dokler pa zneska gradnje ne bi pokrili, bi Trump zoper Mehičane v ZDA uvedel sankcije, kot so povišanje pristojbin za vize, višje pristojbine za ladje, ki prihajajo iz Mehike ...

Za zid na meji z Mehiko se zavzemajo tudi drugi republikanski predsedniški kandidati, vendar večina priznava, da bi bila postavitev težavna. Nekdanji guverner Floride Jeb Bush in guverner Ohia John Kasich pa bi 12 milijonov ljudem, ki v ZDA naj ne bi imeli urejenega statusa, pred tem omogočila ureditev državljanstva.

Beri dalje...