Članek
Kako ukrepati, ko pride do zlorabe e-poštnega predala?
Objavljeno May 31, 2017

Do tega neprijetnega scenarija pride v večini primerov takrat, ko nekdo odtuji vaše geslo za dostop do e-poštnega predala. Spletni napadalci geslo največkrat pridobijo s pomočjo spletnega virusa, nameščenega zlonamernega programa ali prek tako imenovane "phishing" spletne strani. Marsikdo misli, da je dovolj previden in da se mu kaj takega ne more zgoditi, pa vendar se včasih izkaže, da še zdaleč ni tako. Če boste na vsaj eno izmed spodnjih trditev odgovorili pritrdilno, obstaja možnost, da bo oziroma je že prišlo do odtujitve vašega gesla za dostop do e-poštnega predala.

  • Namestil sem program, pridobljen s "torrent" strani.
  • Onemogočeno imam samodejno posodabljanje operacijskega sistema in antivirusnega programa.
  • Odprl sem priponko e-poštega sporočila neznanega pošiljatelja.
  • Za e-pošto uporabljam šibko geslo.
  • S spletne strani sumljivega izvora sem prenašal datoteke.
  • Elektronsko pošto sem pregledoval prek javne, nezavarovane povezave.

Dodatno je dobro vedeti, da do zlorabe e-poštnega predala ne pride vedno takoj, ko vam nekdo ukrade geslo. Spletni napadalec se lahko za zlorabo odloči šele čez nekaj tednov ali mesecev.

V primeru, da želi spletni napadalec vaš e-poštni predal zlorabiti za pošiljanje nezaželene (SPAM) pošte, vam na pomoč priskočimo pri NEOSERV. Za poštne predale, ki gostujejo pri nas, imamo namreč urejeno 24-urno NEOSERV Anti-Spam zaščito. Le-ta deluje tako, da varnostni sistem zazna, ko se prek e-poštnega predala začne pošiljati večja količina nezaželene pošte. Tako lahko preverimo, v čem je težava, in pošiljanje nezaželene pošte takoj omejimo.

Rešitev v treh korakih

Če je bil vaš e-poštni predal zlorabljen, lahko nastalo situacijo rešite v treh korakih.

1. Glede na to, da je v vaš e-poštni predal vstopila nepooblaščena oseba, obstaja verjetnost, da je okužen tudi vaš računalnik. Zaženite zanesljiv in posodobljen antivirusni program. S tem boste odstranili morebitne viruse, trojanske konje in ostalo zlonamerno programsko opremo, ki se nahaja na vašem računalniku.

2. Čim prej zamenjate svoje geslo za dostop do e-pošte. Priporočamo vam, da si nastavite varno geslo, ki vsebuje naslednje lastnosti:

  • dolgo naj bo vsaj 12 znakov,
  • sestavljeno naj bo iz velikih in malih črk, številk in posebnih znakov, kot so &#$€@,
  • geslo naj ne vsebuje osebnih imen in besed, ki jih je možno najti v slovarju.

3. Če je bila iz vašega e-naslova poslana nezaželena pošta, o tem čim prej obvestite vse osebe, ki so na vašem seznamu kontaktov. Sporočite jim, da naj ne odpirajo priponk in naj ne klikajo na povezave, ki so jih prejeli z vašega e-naslova.

Povzeto po blog zapisu: https://www.neoserv.si/blog/zlorabljen-e-postni-predal