Članek
Potrebujete pomoč pri izbiri domene?
Objavljeno Oct 20, 2015

Izbira domene je vse prej kot enostavna, zato v tej nerodni situaciji zagotovo niste sami. Že samo v Sloveniji ljudje vsakodnevno registrirajo veliko število domen, in lahko si mislite, da kar zajetnemu deležu izbira domene vzame precej časa. Predvsem takrat, ko je predvidena spletna stran tako ali drugače povezana s poslom.

Pri izbiri domene lahko naletite na tri težave:

  • Ne veste, katera domenska končnica bi bila primerna za vaš konkretni projekt.
  • Ne veste, kakšno oz. katero ime domene bi bilo najbolje izbrati.
  • Domeno, ki jo želite registrirati, si že lasti nekdo drug.

Katero domensko končnico izbrati?

Pri izbiri domenske končnice ne morete odkrivati tople vode, saj so stvari povsem jasne. Za potrebe spletne strani v slovenščini prvo logično končnico predstavlja domena .si, saj gre za domačo nacionalno domeno, na katero so slovenski uporabniki spleta navajeni in ji zaradi tega tudi najbolj zaupajo. Poleg končnice .si je odlična izbira končnice .com, ki prav tako uživa veliko zaupanja, tako z vidika domačih kot tujih uporabnikov. Tudi domenska končnica .net predstavlja povsem ustrezno izbiro. Kaj pa domenska končnica .eu? Če je še pred zgolj nekaj leti obstajal manjši sum, da se domenska končnica morda ne bo prijela, pa je danes vidno, da veliko ljudi prisega prav na domeno .eu – v prvi vrsti podjetja, ki niso prisotna le na slovenskem trgu, temveč tudi na drugih trgih Evropske unije.

Na kaj vse morate paziti pri izbiri imena domene?

Medtem ko je izbira domenske končnice razmeroma preprosta, pa je v veliko primerih izbira imena domene vse prej kot to. A nikar ne obupajte prehitro, vse namreč le ni tako črnogledo. Priporočamo vam, da vzamete list papirja ter pisalo, se usedete za mizo, zraven pa povabite še svojega partnerja, prijatelja ali družinskega člana. Saj veste, kaj pravijo: »Več glav več ve.« Vihranje možganov se lahko prične. Na list napišite čimveč krajših besed, ki vam padejo na pamet, hkrati pa bi bile primerne za vaš projekt. Tudi če se ne slišijo najbolje, jih zapišite, saj vam morda kasneje pade na misel izpeljanka ali podobna beseda.

Upoštevajte, da si uporabniki spleta mnogo lažje in hitreje zapomnijo kratka imena domen, poleg tega se poskusite izogibati pomišljajem ter šumnikom. Predvsem slednjih, saj spletni uporabniki nanje še zdaleč niso vajeni, prav tako pa se lahko kasneje pojavijo druge težave, npr. nezmožnost pošiljanja ali prejemanja spletne pošte.

Če že imate svoje podjetje, najprej preverite, če je domena z enakim imenom še prosta. V kolikor je, super! Kar hitro jo registrirajte. Ste razvili blagovno znamko, na katero bi radi osredotočili vso svojo pozornost? Registrirajte istoimensko ime! Ali ob preverjanju imena domene niste imeli sreče, saj je domena že registrirana? Bodite izvirni in se spomnite atraktivnega imena, ki gre dobro v ušesa. Če se npr. ukvarjate s prevajanjem, je ena izmed možnosti prevajalko.si. Le kdo si ne bo hitro zapomnil tako posrečenega imena?

Je domena zasedena?

V tem primeru imate na voljo še nekaj možnosti. Kot prva se ponuja registracija istoimenske domene z drugo domensko končnico. Če ostanemo pri prej omenjenem primeru, vam ostane na voljo, da pregledate domene prevajalko.com, prevajalko.net in prevajalko.eu. Druga možnost pa je, da nekoliko spremenite ime domene, npr. e-prevajalko. So tudi izpeljanke in povezana imena zasedena? Potem vam zares ne preostane drugega, kot da se vrnete k listu zapisanih idej in se osredotočite na drugo ime.

Za konec imamo še zelo pomemben nasvet. Ko za resen spletni projekt registrirate domeno, takoj preverite, če so proste tudi istoimenske domene z drugimi končnicami. Če ste torej registrirali domeno prevajalko.si, preverite še prevajalko.com, prevajalko.net in prevajalko.eu. Vse proste domene hitro registrirajte, saj se boste s tem zavarovali pred konkurenco, ki bi vas utegnila posnemati in vam na ta način povzročala težave. Pravzaprav je dobro, da možnost registracije več domen preverite že pred registracijo osnovne domene.

Kako do svoje domene?

Domeno lahko povsem preprosto in cenovno izjemno ugodno registrirate pri ponudniku domen NEOSERV. Vaša sanjska domena je lahko vaša že za manj kot 10 €, po registraciji pa boste dobili tudi dostop do naročniškega centra Moj NEOSERV, v katerem boste lahko urejali vse v povezavi z domeno (npr. nastavitev DNS zapisov, spreminjanje podatkov lastništva, …). V primeru kakršnih koli težav pa se prek telefona ali e-pošte lahko kadarkoli obrnete na prijazno podporo. Tudi ob nedeljah in praznikih!