Članek
Zadeva: Javna vprašanja poslancu Vinku Gorenaku
Objavljeno Feb 05, 2014

Mira Hace via Damjan Mandelc
Mlada Partizanka, Bastian Wogrinez
Erik Valenčič odgovarja nekdanjemu palicaj ministru Gorenaku.

* * *
Vinko Gorenak
Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke
Državni zbor
Šubičeva ulica 4, Ljubljana

Zadeva: Javna vprašanja poslancu Vinku Gorenaku

Poslanec Gorenak,

v javnem pismu generalnemu državnemu tožilcu, dr. Zvonku Fišerju dne 31. 1. 2014 ste povsem pravilno ugotovili, da sem med svojim preiskovalnim delom prišel do poročila Sove o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji iz leta 2012. Z dokumentom ste se, kot ste priznali, seznanili tudi sami v času, ko ste bili minister za notranje zadeve. Tako ste se tudi spomnili, da ima dokument oznako tajnosti in gospoda Fišerja pozvali, naj sproži ustrezne postopke zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti. Posredno ste pozvali tudi k hišni preiskavi na mojem domačem naslovu.

Poslanec Gorenak, vaše pismo povsem ignorira par ključnih stvari, pomembnih tako za razumevanje celotne zadeve kot tudi razloga, zakaj sem se odločil omenjeni dokument Sove pokazati v oddaji Koalicija sovraštva. Prva je ta, da je dokument, ki ga je takratna Janševa vlada oktobra 2012 končno le poslala Parlamentarni komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS), več kot očitno vsebinsko tako zelo razvrednoten, da je vprašanje, če si sploh zasluži oznako kakršne koli uradne tajnosti. Te oznake tudi ni na nobeni od štirih strani dokumenta. Kot drugo, SOVA je v letu 2012 dejansko pripravila obsežno poročilo o delovanju skrajnih skupin v Sloveniji in ga poslala vladi, vendar ga vlada ni poslala v parlament, kot bi morala, kar je 31. 1. 2014 razkril časnik Dnevnik (naslov članka: Od podrobnega poročila Sove do uravnotežene verzije vlade).

Poslanec Gorenak, vi ste bili takrat minister za notranje zadeve in ste se z omenjenim poročilom, kot ste priznali, tudi sami seznanili. Zato vas v imenu javnosti sprašujem sledeče:

1. Zakaj je vaša vlada šest mesecev zavlačevala z dostavo poročila Sove parlamentu, konkretno KNOVS?
2. Zakaj je bila KNOVS dostavljena močno skrajšana verzija ugotovitev Sove?
3. Zakaj so iz poročila, ki ga je na koncu vendarle prejela KNOVS, umanjkali predvsem podatki o delovanju skrajno desničarskih skupin? Gre za informacije o njihovi organizacijski in teritorialni strukturi, mednarodnih povezavah, okvirnem številu članov, organizaciji koncertnih dogodkov in njihovih številnih nasilnih incidentih... Zakaj KNOVS ni smel izvedeti za te podatke?
4. Ali drži informacija, da ste vi, poslanec Gorenak, takrat notranji minister, osebno skrbeli tako za zavlačevanje dostave poročila KNOVS kot tudi za njegovo cenzuro?
5. Oddaja Koalicija sovraštva je nesporno dokazala povezave med nekaterimi neonacisti in SDS. Glede na to, da so mediji (Delo, Mladina) o tem poročali že leta 2011, me zanima, ali ste tudi v organih stranke SDS že uspeli obravnavati to temo in do kakšnih sklepov ste prišli?

Nadalje me v imenu javnosti zanimajo odgovori na sledeča vprašanja v zvezi z neredi v Ljubljani dne 30. 11. 2012, ki sem vam jih želel zastaviti med pripravo oddaje Koalicija sovraštva:



1. Ali drži, da so bili neonacisti, zbrani za belim transparentom z napisom (med drugim) 'Sami proti vsem', plačani za to, da zanetijo izgrede na vstaji?
2. Ali drži, da ste bili seznanjeni s tem, kdo jih je plačal?
3. Ali drži, da je bila v skupini neonacistov tudi oseba, povezana s stranko SDS?
4. Ali drži, da sta začetnici te osebe KP?

Poslanec Gorenak, s tem pismom ne mislim začeti javne polemike z vami. Pri pripravi oddaje Koalicija sovraštva sem vas vljudno povabil k sodelovanju, vendar ste me zavrnili. Poleg tega sem iz vaše poslanske skupine prejel kratko elektronsko sporočilo, da nihče od poslank in poslancev SDS v oddaji ne bo sodeloval. Namesto da bi se takrat soočili z menoj, me zdaj napadate iz varnega zaledja vaše stranke, do česar imate sicer pravico, a to hkrati tudi veliko pove o dometu vašega osebnega poguma. Na drugi strani je moja naloga ta, da poskušam priti do odgovorov na (tudi) zgoraj zastavljena vprašanja in dokaze posredovati javnosti. Hišne preiskave me pri tem ne morejo resno ovirati. Osebno pa vas razumem, zakaj ste živčni.

V pričakovanju hišne preiskave in vaših pojasnil javnosti vas toplo pozdravljam,

Erik Valenčič, RTV