Članek
Sok rdeče pese je čudežno zdravilo in vir zdravja
Objavljeno Feb 04, 2014

V številnih tradicijah verjamejo, da je rdeča pesa odličen tonik za jetra ter čistilec krvi, prav tako pa močno poveča tudi sprejem kisika v celice. S pomočjo rdeče pese pomladimo in obnovimo stare in obnemogle telesne celice. V starem Rimu so s pomočjo rdeče pese zdravili povišano telesno temperaturo in zaprtje, starogrški zdravniki pa so jo uporabljali kot oblogo za rane. Danes rdeča pesa velja kot hranilno zelo bogato živilo s številnimi pozitivnimi lastnostmi za zdravje.

Sok rdeče pese

Številnim ljudem, ki pomislijo na sočenje in uživanje sokov, najprej pride na misel prav sok iz rdeče pese. In to popolnoma z razlogom. S pomočjo sočenja številne hranilne snovi iz pese postanejo še bolj dostopne in se lažje absorbirajo v telo. Ljudem, ki jim sok rdeče pese zaradi svojega izrazitega in precej močnega okusa ni najbolj po godu, tega lahko omilijo tako, da mu dodajo korenje, jabolko, špinačo in ingver.

Sok je odličen za krepitev imunskega sistema, stimulira limfni sistem in ima močan antioksidantni učinek.

Rdeča pesa za zdravo srce

Rdeča pesa je zelo pomemben prehranski vir betaina, prav tako pa tudi folne kisline. Betain in folna kislina delujeta vzajemno in znižujeta raven potencialno strupenega homocisteina, naravno prisotne amino kisline, ki lahko škoduje krvnim žilam in tako prispeva k razvoju bolezni srca in ožilja, k demenci, periferni žilni bolezni (zmanjšan pretok krvi v noge in stopala) itd.

V rdeči pesi najdemo veliko kalija, zelo pomembnega minerala, ki skrbi za zdravje srca, saj uravnava krvni pritisk in utrip. Prehrana, ki vsebuje veliko kalija in malo natrija, je prehrana, ki zagotavlja optimalno zdravje. Žal je razmerje obeh mineralov v današnji prehrani popolnoma obrnjeno. Tudi z uživanjem veliko rdeče pese lahko pomagamo spremeniti to razmerje v prid višje ravni kalija v prehrani.


				vir slike je mynaturesmedicine.com

Odličen vir folne kisline

Jogijski strokovnjaki pravijo, da je uživanje rdeče pese še posebej priporočljivo za ženske, saj jim pomaga obnoviti zaloge železa po vsakem mesečnem ciklusu. Železo je namreč zelo pomembno za nastanek rdečih krvničk, ki telo oskrbijo s kisikom.

še več je v linku zraven.