Članek
Zakaj na Nizozemskem kapitalizem in socialna država delujeta?
Objavljeno Apr 29, 2014

Kopiram komentar in delim dalje, ker je zelo pomembno, da smo informirani iz prve roke, kako deluje sistem v državah zahodne Evrope:

Po pol leta na Nizozemskem, kjer je standard življenja mnogo višji kot pri nas, lahko povem čisto podobno zgodbo... 

Za mlade, socialno ogrožene in družine je tako lepo poskrbljeno, da mi vćasih čeljust skoraj odpade, ko poslušam, kako delujejo zakoni, študentje so praktično kralji v svojem svetu (seveda pa se pričakuje, da bodo v zameno resno študirali - logika, ki je pri nas še nismo dojeli), cene hrane so včasih mnogo cenejše kot v Sloveniji, glede stanovanja pa je tako, da so načeloma sicer nekoliko višje cene (ampak tudi kvaliteta stanovanj je neprimerljiva), po drugi strani pa je toliko možnosti za cenejše bivanje (jaz naprimer plačujem 200€ na mesec za svoje dvosobno stanovanje s stroški vred preko socialne agencije). Zdravstvo je praktično zastonj.

Po enem mesecu študija tu je moja občina dobila napačne informacije, da se ne izobražujem ter da nisem zaposlena, nakar so mi v roku treh dneh poslali pismo, da če želim pomoč ali izobraževanje, naj se oglasim pri njih in mi bodo pomagali, kakor se bo le dalo. 

Študij je sicer plačljiv - 1800€ na leto ne glede na to na kateri smeri in v katerem mestu si - a po drugi strani VSAK redni študent dobiva mesečno štidendijo (cca 250-500€ glede na tvoj socialni status), javni prevoz po celi Nizozemski imajo zastonj, država pa jim ponuja še kredite prez obresti (pri nas zakreditiranje mladih sicer ni praksa, tu pa vedo, da bodo brez problema našli službo po študiju). Obstajajo subvencije za stanovanja, brezposelni pa dobivajo od države dovolj denarja, da jim skoraj ne bi bilo treba delati.

Jaz dvakrat na teden delam v pisarni (vse skupaj osem ur na teden, vse, kar se pričakuje od mene, je odgovarjanje na mejle strank) in dobivam okoli 300€ na mesec (moja urna postavka je 9€, kar je praktično minimalka). Moja cimra v Sloveniji pa praktično prodaja svojo dušo kot tajnica za 3.5€/uro (kar so ji zvišali kot pohvalo iz začetnih 3€/uro). Smešno žalostno...

Študentska knjižnica je odprta do polnoči vsak dan, razen ob vikendih do desetih zvečer (med izpitnim obdobjem do polnoči tudi med vikendi), poleg okoli sto javnih računalnikov in neskončnih miz za učenje si lahko zastonj rezerviraš svojo lastno študijsko sobico (za primerjavo, knjižnica moje fakultete v Kopru je odprta do treh popoldne in samo med delavniki, prostora za samostojno učenje nima).

To je le čisto površen oris... Da ne omenjam morja kulturnih dogodkov, izobraževanj, športnih ter družabnih aktivnosti, ki jih razne organizacije (tako študentske kot tiste, ki so namenjene socialno ogroženim) ponujajo zastonj ali po smešno nizkih cenah. 

Edina stvar, ki jo imamo cenejšo kot v večini Evropske unije, sta alkohol in cigarete... In če Nizozemska visoko obdavči cigarete in alkohol ter v zameno pametno in pravično uporabi denar davkoplačevalcev, potem z veseljem plačam tista 2€ več za škatlico cigaret in kupim vodko za 15€. 

Ukvarjam se z mednarodnimi študenti po Evropi, in ko poslušam, kako imajo socialo in izobrazbo urejeno drugje, je Nizozemska le nekje v povprečju... Tudi tisti, ki je omenjal Švico, naj ne govori le o višini plače in cenah večerje, ker konec koncev to ni toliko važno (oz se težko primerja) kot ureditev zdravstva, šolanja, sociale, kulture in drugih sistemov, ki vodijo državo ter ki so mera možnosti za kvalitetno življenje. 

Žalostno je, da sem v Sloveniji celo življenje poslušala o tem, kako sicer stvari niso popolne, AMPAK 'imamo še vedno boljše kot drugje po Evropi'. Pesek v oči, mogoče ostanek jugoslovanskih sanj, definitivno pa ne realnost sedanjega časa... 

Ampak kje je rešitev? Stotine uspešnih ljudi odhaja ven in si opere roke nad Slovenijo, ker je drugje lažje, boljše, lepše, ker so bridki in grenki do tega, kako slabo je država urejena in ker ni možnosti za prihodnost, ampak če vsi bežimo, potem ne bo nikoli boljše, ker ravno taki, ki so (smo?) izkusili življenje drugje, vemo, kako bi stvari LAHKO bile, in smo videli rešitve na naše probleme. In ta izkušnja drugje ni dosti vredna, v Sloveniji pa je neprecenljiva...

odgovor na: http://www.publishwall.si/damir.l.zorcic/post/101686/kako-sedaj-ko-sem-v-tujini-vidim-slovenski-zivljenjski-standard