Članek
Zgodbe z Iža 1.del
Objavljeno Jun 18, 2015

Kot sem omenil že v prejšnjih  člankih ima Iž precej slavnih ali pomembnih oseb. Samo za ilustracijoi.

Začudilo me je, ko je pred dvema letoma na naš miniaturen otoček Iž (500 prebivalcev)  prišel  takrat še aktualni predsednik države Ivo Josipović na otvoritev neke razstave. Ko sem malo povprašal, zvem da je njegova babica z Iža.

Kdor je bil že v mojih apartmajih na Ižu, ve, da imajo vsi gosti pokrite terase s pogledom na morje jaz edini pa jo imam s pogledom na brdo. Poleg moje terase potekajo stopnice, ki  povezujejo dva zaselka Malega Iža(Komoševa-Muće), tako da se kar nekaj ljudi sprehodi mimo mene. Seveda se ti ljudje med potjo pogovarjajo. Lani nekega poletnega večera slišim dva nepoznana, nič kaj uglednega izgleda, ki prihajata mimo mene in se pogovarjata; »Veš včeraj me je klical predsednik kaj jaz mislim o nečem« nakar  ga drugi pobara »Kateri predsednik?«, nato mu odvrne prvi »Predsednik republike Josipović«. Nakar sta že bila mimo moje terase. Ko sta bila mimo sem to omenil ženi, češ kaj kakšni klobasajo in pozabil na to. Letos marca ko sem šel na Iž sem imel nekaj časa in sem poklical prijatelja in soseda z Iža, ki drugače živi v Zadru, da greva na eno pijačo. Beseda da besedo in nenadoma mi pove da je umrl Davor Vuković,
https://www.youtube.com/watch?v=Sq6nwCSj6YY

slikar in pesnik, ki je ustvarjal v njegovi prazni hiši na Ižu, ker v svoji 200m stran ni imel razgleda in je poprosil zato tega mojega prijatelja Tiha, da mu je odstopil hišo za umetniško ustvarjanje. Ta umetnik je delal akrile velike tudi 6m. Pove mi, da to traja že 4 leta in da mu v zahvalo vsako leto pokloni eno sliko. Zadnjo mu je poklonil lani in ker mojega prijatelja ni bilo na Ižu jo je pustil za njega v bližnji restavraciji.

Ko sem prišel na Iž pogledam na Internet ter  vidim  njegovo sliko, se spomnim, da je bil to tisti prvi omenjeni  sprehajalec. Obenem preberem malo o njemu in vidim da je uvrščen med 60 najpomembnejših slikarjev na svetu nove dobe ob bok Pablu Piccasu in Andyu Warholu. Noro. Drugi dan me obišče sosed Dragomir sicer lastnik restavracije, da me malo pozdravi ter da malo pokramljava. Nakar mi reče »Ali veš da je Tiho(prej omenjeni prijatelj)  zadel  na loteriji«.  »A res?  Kako, saj sva včeraj bila skupaj na pijači, pa mi ni nič omenil!« Nakar gostilničar pravi, da je umrl ta slavni slikar Vuković in da je pri njemu še vedno slika za Tiha. Takrat mi je pa potegnilo.  Noro.

Kot sem omenil že v enemprejšnjem članku so ljudje na Ižu duhoviti. Opisal bom nekaj prigod za začeteko mojem prijatelju Johi (upokojenec, ribič, glasbenik in velik humorist).

Pred nekaj leti sem čakalv lokalni trgovini ter sem bil priča naslednjemu dogodku. Starejša gospa , kije bila na vrsti je hotela baterije. Trgovka ji jih hoče prodati vendar jegospa pripomnila, da so zelo drage nakar ji trgovka odvrne da so to baterijeDuracel, ki so sicer dražje vendar trajajo dlje, veliko dlje. Nato odvrne mojprijatelj Joho »O potem je pa moja mama na Duracelu ona traja in traja« Njegovamama je imela takrat 103 leta in je še vedno nekaj delala na vrtu.  Kot si lahko predstavljate je sledil en veliksmeh. Dve leti nazaj je ta mama umrla pri 104 letih.

Joho nosi slušni aparat,katerega sname pred spanjem. Neke noči njegova mama(103 leta), ki je šla ponočina WC pade in se ne more pobrati in kliče »Joho, Joho« Ker je imel Joho slušniaparat na nočni omarici jo seveda  ni slišal.Zato je po vseh štirih prišla vsa prestrašena do njegove postelje , ga zrukalain vpila »Joho, Joho a si živ?, zakaj se ne oglasiš«.

Joho ima tudisimpatičnega in prav tako zafrkantskega sina Marka in hčer Petro, ki je bilababičina ljubljenka. Kadar je bil Marko z babico ga je le-ta utrujala, Markokot Marko se je pa znašel, da odobrovolji babico. V roko ji da svoj ugasnjenmobitel in ji reče da bi z njo rada govorila vnukinja Petra. Ona prisloniugasnjen mobitel k ušesu, Marko pa s spremenjenim glasom govori  »Živjo babica Petra tukaj kako si. Hotela semte slišat, pogrešam te kmalu te pridem obiskat. A Markota kaj zelo mučiš, pustiga malo, saj veš da te ima tudi on rad« itd. Ker ob neki drugi priliki ni imelmobitela pri sebi babica pa je imela umazane roke od zemlje je uporabil istofinto samo da ji je ob uho prislonil pol francoske štruce. Noro.

Ostali članki:
Otok Iž - 1.del

Otok Iž - 2.del

Otok Iž – sanjska destinacija za dušo in telo

Otok Iž in različne aktivnosti.

Zgodbe z Iža 2.del

Povezava na apartmaje Iž