Članek
Otok Iž – sanjska destinacija za dušo in telo
Objavljeno Apr 13, 2015

Avtor:

Lokacijo dopusta navadno izbiram glede na način dopustovanja, o čemer ste delno lahko prebrali v prejšnjem članku.

Z možem sva zagovornika aktivnega dopusta.  Tako sva se lansko leto odpravila na morje s polno »bojno opremo«: kolesa s čelado in ostala kolesarska in tekaška krama, plavutke, maska, balinci, karte. Celo čoln (gumenjak) sva si izposodila pri prijatelju. Privoščila sva si namreč kar tri tedne dolg dopust na isti destinaciji: otok Iž.

Otok o katerem pa se praktično nisva pozanimala skoraj nič. Otok kot otok, pač. Za naju je pomembno, da je čista voda, senca, sveža riba in samostojen apartma ali manjša hiša na mirni lokaciji z obveznim žarom za peko. To je sanjska destinacija.

Otok Iž (Es)

Otok Iž leži med Dugim otokom in Ugljanom v velikosti približno 18 km2. Na otoku sta dva večja kraja Mali Iž in Veli Iž.  Zgodovinsko je otok zelo star, na njem so najdeni predmeti iz rimske dobe.  Da je bilo področje  poseljeno že v antiki je razvidno iz starohrvaške arhitekture.

Otok Iž je  praktično nedotaknjen. Občutek imaš, da življenje teče kot pred 1000 leti.

 

Sicer pa je otok zelo miren. Morda je malce več dogajanja v Velem Ižu vendar  je Mali Iž zaradi svoje slikovitosti, miru in nedotaknjenosti fantastičen.

Kraljevina Iž

Prebivalci Iža so zanimivi ljudje, imajo praktično svoj jezik ali pa tako močan dialekt, da ne razumeš skoraj ničesar. Iž je namreč kraljevina. Tako pravijo…

Upam, da boste imeli srečo in priložnost biti prisotni na tradicionalni Iški fešti. Prebivalci se takrat oblečejo v narodne noše in plešejo stare otoške plese. Pojejo ter pripravljajo domače tradicionalne jedi. Vrhunec pa je izbor Iškega kralja z mandatom enega leta.

Praznovanje se prične že popoldan, ko so se mladi in mladi po srcu na čolnih in barkah povežejo skupaj z vrvjo ter kot pravo ladjevje skupaj odplujejo ob petju (in pitju) na Veli Iž.

Po pristanku na trgu v Velem Ižu so ob svečanem govoru, katerega je skoraj nemogoče razumeti, odstavili starega in imenovali novega kralja. Turisti smo ob huronskem smejanju in ploskanju uvideli, da se ob tem strahovito zabavajo. Nato je sledilo rajanje.

Mali Iž

Nastanila sva se v Malem Ižu s 1000 let staro cerkvico in pokopališčem, ki je zaščiteno. Sicer pa je v okolici Malega Iža včasih bilo skrivališče piratov.

Že na prvi pogled sem se zaljubila v to slikovito, neokrnjeno vasico na hribčku. Kasneje izvem, da Mali Iž sestavlja več zaselkov: Porovac, Knež, Makovac, Komoševa in  Muće.

Kmalu sem se prepričala, da so tudi prebivalci posebni. Prvoten občutek, da morda nisem ravno dobrodošla se je kmalu spremenil potem, ko so se navadili, da že navsezgodaj pritečem od nekje, skočim v morje in odbrzim v trgovino po kruh. Po tednu dni sem bila del domačinov.

Mali Iž ima svoj praznik 15 avgust. To je dan Marije zaščitnice vseh maloižanov. Domačini  se ob domačih specialitetah, ki so na voljo vsem, ob plesu in glasbi zabavajo vse do jutra. Tudi midva sva se.

Slovenski Ižan Lado Skok

Za prijeten dopust je pomembna tudi dobra nastanitev. Midva sva jo poiskala kar po Oglasniku in imela srečo. 

Kdo je tip, ki stoji poleg najinih gostiteljev? Malce sumnjičavo naju je opazoval, midva pa njega. Lado je prijazen človek in je sosedom priskočil na pomoč ob oddaji apartmajske hišice.

»Če kaj ne vesta, vprašajta kar Ladota. On vse ve!«

Tako je tudi bilo. Neusahljiv vir informacij in dobre volje. Mislim, da ve veliko več o otoku Ižu kot sami prebivalci. Zgodovina, dogodki, prigode, anekdote, kulinarika, šport …. Sicer pa o njem veliko povedo tudi domačini, saj so ga vzeli za svojega in ga neizmerno spoštujejo.

»Vidva samo recita, da vaju pošilja Lado!«

In tako sva imela najboljšega soseda na celem Ižu.

Ne bo vam žal, če se boste odločili za apartmaje, katerih srce in duša je Slovenec Lado Skok. Poleg prijetnih apartmanov in okolice ter srčnosti gostitelja boste deležni prenekaterih koristnih informacij in anekdot, ki  navadnim turistom niso dostopne. Pa še kakšne večje neumnosti vas bo obvaroval. Tako kot je naju.

Nekaj dodatnih informacij glede nastanitve je na voljo na spletnem naslovu http://www.apartmani-iz.si/.

Otok Iž je poln presenečenj in neštetih možnosti preživljanja prostega časa. Majhen na pogled – a neskončen po svoji raznolikosti. O različnih možnosti rekreacije in doživetij na pravljičnem Ižu pa preberite v prispevku Otok Iž in različne aktivnosti.