Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji V.

Objavil/a Anton Komat, dne 2017-11-19 ob 19:56:07

Ko se bodo ljudje skupinsko zavedali svoje moči, se bo zgodovina premaknila iz mrliške vežice v evolucijski skok, v transpersonalno mistično zavest, o kateri piše benediktinec Willilis Jager (rojen 1925). Filozof Jean Gebser (1905-1973) navaja stopnje evolucije človeške zavesti od arhaične, magične, mitične, mentalne do mistične (transpersonalne po Jagerju). Kdor želi biti človek, mora ponoviti preteklost človeštva. Sicer postane marionetna lutka brez izvora in korenin. V Pridigarju (1.9.) beremo: »Kar je bilo, bo spet, kar se je zgodilo, se bo spet zgodilo, nič ni novega pod soncem.« Vračajo se arhaične, magične in mitične sile, ki zakrinkane vstopajo v razpoke ruševin sedanjega sveta. Ob vsakem obratu zaznamo nekaj, kar potrka iz globin. Tokrat je trkanje močno in prihaja iz Zemlje. Pravi partner Zemlje je duh, ne pa razum. Pravi partner Zemlje ni razum s svojimi titanskimi načrti, temveč duh kot kozmična moč. Izpraševanje Zemlje se mora poduhoviti, neznosno mehaniziranim modelom o življenju rastlin, živali in človeka, je treba vdahniti dušo. Cilj je poduhovljenje Zemlje, zato prvo načelo naravne etike človeka govori o svetosti sveta. Karkoli človek naredi, Gaja vedno odgovori. Pripravljena je vselej in na vse. Sedaj se Gaja ne zadovoljuje zgolj z odgovori, začela je delovati, se premikati, spreminjati, kar pogosto postaja srhljivo za človeka.

Zavračanje tehtnega premisleka o ciljih človeške civilizacije nas vodi naravnost k tragediji kapitana Ahaba, čigar sredstva so bila vseskozi racionalna, njegov namen pa blazen. Namen ekonomije neomejene rasti je blazen v tem, da skuša zadovoljiti neskončne potrebe s pomočjo omejene količine naravnih virov. Nesmiselnost ekonomije rasti je enaka nesmiselnosti Ahabove obsedenosti v zasledovanju Moby Dicka, belega kita, z edinim ciljem, da ga ubije. In tudi vsa racionalna sredstva, ki so uporabljena v tej nori igri, ne opravičijo norosti cilja te tvegane igre. Orjaški beli kit, Moby Dick, je ena izmed najslikovitejših literarnih upodobitev naravnih sil, kar jih je kdaj spisal človek. Konec zgodbe prinaša jasno sporočilo, Moby Dick ubije norega kapitana Ahaba, narava je vedno močnejša kot človek. Če pristanemo na Ahabovo noro zamisel, lahko usoda kapitana Ahaba doleti vse nas.

Če želimo preživeti, se moramo spremeniti. To je edini način, da bomo dosegli Vita contemplativa, 21. stoletje bo duhovno ali pa ga ne bo!

Oswald Spengler v knjigi Zaton Zahoda piše: »Narava je močnejša in človek ostaja odvisen od nje, saj je njena stvaritev. Ta mali stvarnik je postal suženj lastnih stvaritev. Gospodar sveta postane suženj strojev in naprav. Zver, ki druge živali spreminja v domače živali, je ujela samo sebe. Če človek tega ne bo doumel, bo brezupen boj proti naravi bojeval vse do svojega grenkega konca.« Njegove besede udarjajo kot kladivo. Tagore nam ponuja rešitev: »Še enkrat, prosim, da mi, sanjači iz Vzhoda in Zahoda, ohranimo čvrsto vero v Življenje, ki ustvarja, in ne v Stroj, ki konstruira – v moč, ki skriva svojo silo in cveti v lepoti, in ne v moč, ki razgalja svoje orožje in se hahlja ob svoji zmožnosti vzbujati gnus in sovraštvo. Vedimo, da je Stroj dober, kadar pomaga, ne pa, kadar izkorišča Življenja; da je Znanost velika, kadar uničuje zlo, ne pa, kadar sklepa z njim nesveto zvezo.« To je klic k odgovornosti za človeka vredno bivanje, za zaščito življenja in narave in hkrati samoumeven spremljevalni pojav duhovne poti. Povezanost z naravo ima metafizične dimenzije. Mistika in povezanost z naravo sta dve plati iste medalje. Carl G. Jung to potrjuje z besedami: »Tisti, ki ima mistično izkustvo, poseduje velik zaklad, ki je postal njegov vir življenja, smisla in lepote in ki je dal svetu in človeštvu nov sijaj.« Sledi mu Albert Einstein: »Najlepše in najgloblje čustvo, ki ga lahko doživimo, je občutek mističnega. To je moč vsake prave znanosti.« Modreci nas učijo, da le smrt Ega odpira prehod v novo obliko biti. V nasprotnem primeru smo zapisani negotovosti, tesnobi, strahu in katastrofi. 

VABILO: 

Vabim vas na predstavitev moje nove knjige po imenu ZEMLJA VODA SEME. Predstavitev knjige bo na Forumu 33. Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu, v soboto, dne 25.11.2017, ob 16. uri. Pogovor s pisateljem bo vodil pater dr. Karel Gržan.

profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
0
Ni komentarjev
Anton Komat
Anton Komat
Objavil/a 2017-11-19 19:56:07 (Nov 19, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Anton Komat: predstavitev nove knjige, intervju na knjižnem sejmu (VIDEO)
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji V.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji IV.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji III.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji II.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji I.
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 6. del
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 5. del
Vabim vas na predstavitev moje nove knjige
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 4. del
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

7372.) twilight - stephenie meyer , knjiga je v anj jeziku

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

1659.) ata je spet pijan - dušan čater ,  knjiga je nova

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5247.) na mrzlem severu - ritchie calder

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5668.) parnik trobi nji - boris pahor

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

4304.) poletje v zgodbi v.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 8.99 €

3595.) operni spev - besedila najlepših opernih arij - smiljan samec

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 12.99 €

4628.) svetovna književnost 1 in 2 knjiga cena je za kos

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

2168.) mary anne - daphne du maurier

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj