Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji IV.

Objavil/a Anton Komat, dne 2017-11-18 ob 22:35:59

Duhovni aristokrat je izviren človek, kakor ga je ustvarila narava, je pogumen in zvest, plemenit in sočuten in ker mu je dana beseda sveta. Za to ni potreben fizični odmik iz družbe, ampak metafizičen. Duhovni aspekt bivanja je najvišji aspekt človekovega obstoja in prav to je edina alternativa totalitarizmom sodobnega sveta. Vse to sijajno opisuje Ernst Junger (1895-1998) v svoji knjigi »Der Waldgang«(1951) – prevod »The Forest Passage« (2013), kjer lik nekdanjega izobčenca preimenuje v sodobnega gozdohodca. Podoben lik najdemo z imenom Dag Bjorndal v romanih, ki jih je napisal Trygve Gulbranssen (1894-1962),»In večno pojo gozdovi« in »Dediščina gozda« (oba leta 1933). Junak Dag pravi: »Če bomo čepeli doma za pečjo, se ne bomo rešili njihovih prekletih laži. Upiral sem bom kralju, oblasti in vsem, šel bom v gozd in hodil po poteh, po katerih bi si mi nihče ne upal slediti.« Gozd je pradomovina človeka in prostor, kjer živijo odločni možje. Mož mora držati besedo, sicer beseda drži moža. Mož-beseda ve, da je njegova dolžnost biti zagovornik resnice in varuh zatiranih ter nemočnih. Moška dolžnost je tudi, postati od oblasti, čim bolj neodvisen človek, neodvisen tudi od mnenja ljudi. S tem zasije v svoji duhovni aristokratski drži.

Vsak totalitarizem pa ima svoje šibke točke, svoj locus minoris resistentie. Predstavljaj si velik sod, poln vode in človeka, ki vanj s svedrom vrta luknje. Sod je prispodoba korporacij, nivo vode v njem pa predstavlja njihovo moč. Vrtalec lukenj je Jungerjev gozdohodec. Več kot je lukenj, več vode izteče, in več kot je vrtalcev, manjša je moč korporacij. Te sicer poskušajo zamašiti odprtine, skozi katere odteka njihova moč, vendar je mašenje lukenj zamudno opravilo. Vrtalci so v veliki prednosti, in če jih je mnogo, iz soda voda hitro izteče. To je v prispodobi taktika gozdohodcev. Njihov upor ni delo anarhista, ki sovraži elite in svet tehnologije. Upornik tudi ne predstavlja brezzakonja, pač pa sledi večnim zakonom človeka, načelom njegove naravne etike. Vrednote naravne etike človeka so: svetost življenja, dostojanstvo človeka, dolžnost do drugih, odgovornost do drugačnih in posvečenost umrlih. V času nevarnosti se gozdohodcu zgodi ura razsvetljenja, ura resnice, obudi se mu notranja mitologija kot zaklad, ki se prikaže iz globin nezavednega. Mož odkrije, da je lagal svojemu srcu. Prepoznal je praznino bivanja, razraščanje puščave duha, o kateri piše Nietzsche: » »Gorje tistemu, ki nosi puščavo v sebi! Puščava požira vse. » Naloga gozdohodca je puščavo duha namočiti z vodo življenja.

Izkušnja gozda prinaša odpravo Ega in maske, ki jo nosimo. Človek prepozna sebe in sočloveka. V sočutju in dajanju pomoči se uresničuje temeljni kozmični etični red, naravna etika človeka. Vzcveti bratstvo med ljudmi in naravo, ki je utemeljeno na plemenitosti. Izvor plemenitosti pa je zahteva po zaščiti – zaščiti nemočnih pred grožnjami zveri in pošasti. To je aristokratska drža in gozdohodec je aristokrat duha.

Odpor je nujen že sedaj v »mehki« totalitarni državi, kjer že čutimo, da je legalna svoboda zgolj uzakonjen strah. Odpor v vseh oblikah in kjerkoli, na vasi ali sredi mesta. Pristaš gozdne poti se skrije za svojim poklicem, ki ga opravlja. Gozdohodec je kot kameleon, prilagodi se vsakim razmeram, hkrati pa ga nič ne pritegne. Zanj je nujen odmik od množične psihoze, razglašenih potreb, potrošništva, ideologij, kolektivizma in kontrolnih mehanizmov. Izstopiti mora iz manipulacije, materializacije in instrumentalizacija življenja, ki je zreducirano zgolj na uporabnost. Motivi so mu modrosti, kot so jih izrekli: Novalis: »»Realnost je prav tako magična, kot je magičnost realna.«, Ernst Junger: »Ko bo posameznik našel varnost v svojem srcu, se bo svet spremenil.« in Goethe: »Človek se rodi, da bi živel svojo lastno usodo. Smisel življenja je življenje samo.« To so misli, ki odsevajo tostransko metafiziko, ki ni več zagledana v onstranstvo in kot taka ne uteleša nič absolutnega, trdnega in nesprejemljivega. Sem življenje, ki želi živeti, v sredini življenja, ki želi živeti. Vsako razlaganje življenja se začne v naravi; tukaj se polagajo temelji svetovnim nazorom. 

VABILO: 

Vabim vas na predstavitev moje nove knjige po imenu ZEMLJA VODA SEME. Predstavitev knjige bo na Forumu 33. Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu, v soboto, dne 25.11.2017, ob 16. uri. Pogovor s pisateljem bo vodil pater dr. Karel Gržan.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
2
rijad prosic
0
Feb 18, 2018
Vsa Čast...upam,da Vas ob kakšni priložnosti osebno spoznam...lp Rijad
#2
haapy yack
0
Nov 19, 2017
hoj
Forum 33? Tole spominja na prostozidarje 33+.
Sam prašam, ane.
joshuainexcaliburpres
boditevcvetju
#1
Anton Komat
Anton Komat
Objavil/a 2017-11-18 22:35:59 (Nov 18, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Anton Komat: predstavitev nove knjige, intervju na knjižnem sejmu (VIDEO)
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji V.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji IV.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji III.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji II.
Anton Komat: Posvetilo duhovni aristokraciji I.
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 6. del
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 5. del
Vabim vas na predstavitev moje nove knjige
ČE BOSTE MOLČALI, BODO KAMNI GOVORILI - 4. del
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor razmišljate o nakupu kvalitetnega mobilnega telefona in zanj ne želite odšteti celega premoženja, je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy a7. zmogljiv telefon po ugodni ceni, ki vas bo zagotovo navdušil. več lahko najdete in preberete na naslovu: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-a7-zlata

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

računalnik all in one envy velja za premium izdelek hp.  z top procesorjem in ločeno grafično kartico, nudi hitro in zmogljivo delovanje.  primeren tudi za zahtevne igerce!     

Kategorija: All-in-one računalniki

Cena: 1499 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj